Protecció Civil manté l’alerta per onada de calor

La calor extrema afectarà gairebé tot Catalunya demà divendres

Per . Actualitzat el

Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de calor davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se’n poden derivar.

El Departament de Salut manté el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ajuntaments que es prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques. Es demana als ajuntaments especialment que, si han de condicionar els espais i atesa la situació de pandèmia per coronavirus, que ho facin tenint en compte les mesures sanitàries i de seguretat pertinents (distància de seguretat, ús de mascareta i disposició de gel hidroalcohòlic).

Segons les previsions meteorològiques, avui s’inicia un episodi de temperatures màximes extremes a les comarques del Pla de Lleida on el llindar d’avís és possible que se superi durant tres dies consecutius (entre avui i dissabte). Les temperatures més altes de l’episodi de calor s’assoliran divendres i dissabte.

La temperatura mínima sovint no baixarà dels 20ºC, tret de zones d’alta muntanya. La matinada de divendres i dissabte, localment rondarà els 25ºC al litoral central i sud, vall de l’Ebre i Ponent.

Demà divendres l’avís per temperatura màxima extrema s’estén a tot Catalunya excepte a les comarques del litoral des de la comarca del Baix Camp al Baix Empordà. I especialment a les comarques d’Anoia i el Bages. A més, a la plana de Lleida s’espera que les temperatures superin els 40ºC i a la Catalunya Central oscil·lin entre 38 i 40ºC.