L’alcohol, principal substància de consum entre les persones ateses per Projecte Home a Tarragona

Un 40,5% de les persones ateses demanen ajuda per addicció a l’alcohol i un 36,8% per la cocaïna

Per . Actualitzat el

L’ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya ha atès durant el 2019 a 224 persones de la província de Tarragona amb problemes d’addiccions, així com les seves famílies. D’aquestes 224, 175 són de les comarques del camp de Tarragona i les altres 49 de les Terres de l’Ebre. L’entitat les ha atès des dels dos serveis que té a la província, un a Tarragona ciutat i l’altre a Tortosa.

Entre el conjunt de persones ateses destaca el 40,5% que té en l’alcohol la substància principal de consum. No és un percentatge excessivament elevat respecte anys anteriors però sí que crida l’atenció que l’alcohol sigui la droga que més demandes d’ajuda provoca, tenint en compte que en les dades generals de persones ateses a Catalunya és la cocaïna la substància més problemàtica. L’alcohol es caracteritza per ser una substància legal, accessible, econòmica i amb un consum molt estès socialment. Tot plegat fa que l’addicció a l’alcohol sigui especialment difícil de superar degut a la tolerància social del seu consum abusiu, fet que dificulta la percepció de patir un problema amb aquesta substància i que contribueix a cronificar els seus efectes sobre la salut física i mental de les persones que n’abusen.

Després de l’alcohol, la cocaïna és la droga que més demandes d’ajuda provoca, amb un 36,8% dels casos, sovint amb un patró de consum que inclou alhora altres substàncies, ja sigui alcohol o altres drogues. La segueix el cànnabis, amb un 9,8% dels casos i que és la substància més problemàtica entre els adolescents i joves de fins a 23 anys. D’altra banda, un 7,6% dels casos són de persones amb ludopaties o altres conductes addictives i un 1,6% són de persones amb consum d’heroïna.

Un 77,4% de les persones ateses són homes i un 22,6% són dones, sent el percentatge femení lleugerament més alt que el de la mitjana de tot Catalunya (16,7%). La mitjana d’edat és de 39 anys i els municipis de procedència amb major demanda d’ajuda són, per aquest ordre: Tarragona, Vila-Seca, Reus, El Vendrell, Tortosa i Calafell.

Tractament adaptat per la pandèmia

Durant els mesos de confinament, els centres de Projecte Home a Tarragona i Tortosa van haver de suspendre l’atenció presencial i dur a terme les diferents activitats i sessions, tant grupals com individuals, a través de videoconferències i trucades telefòniques. L’entitat valora positivament el funcionament d’aquest nou sistema d’atenció, cosa que també han fet les persones usuàries i els seus familiars. De fet, el confinament ha accelerat un procés de transformació digital que permetrà seguir atenent a les persones usuàries mentre siguin necessàries certes mesures de distanciament i ha obert la porta també a mantenir canals d’atenció en línia de forma permanent. Tot i així, en les últimes setmanes ja s’ha anat reprenent l’atenció presencial, de forma gradual i limitada a les restriccions actuals.

El període de confinament ha tingut efectes per a les persones amb addiccions com ara pèrdua d’hàbits i rutines, manca de motivació, sensació de solitud, augment dels conflictes amb la família o bé un impuls del desig de consumir drogues i un augment del risc de patir recaigudes. Destaquen els casos de persones que tenien un consum lleu o moderat d’alcohol i que l’han incrementat pel fet d’estar en un ERTO i no treballar durant aquest període. També preocupa l’estat d’aquelles persones amb patologia dual (trastorn mental i addicció a la vegada), que han patit més els efectes psicològics del confinament i la seva salut mental s’ha vist agreujada.

D’altra banda, el confinament ha esdevingut alhora una oportunitat per a moltes persones per a prendre consciència que patien una addicció i que s’han decidit a demanar ajuda. Sovint, el major temps de convivència en família ha fet més visible el problema i els familiars han fet pressió a iniciar un tractament.

La reinserció social, encara més difícil

Actualment, el que més preocupa a Projecte Home Catalunya són els efectes de la crisi sanitària, econòmica, laboral i social en el procés d’integració social de qualsevol persona que s’estigui rehabilitant de les seves addiccions. Estudiar, establir noves amistats, practicar esport en grup o exercir voluntariat són exemples d’activitats troncals del tractament, i que en la nova realitat social esdevenen molt més difícils de realitzar. I en aquesta fase de resocialització és cabdal la reintroducció al mercat de treball, del qual en molts casos la persona fa anys que n’ha estat allunyada. Tenir una feina és un dels principals factors protectors per a superar una addicció.

NOVA CAMPANYA: Per a les persones amb addiccions… Ets Essencial

La pandèmia ha provocat que Projecte Home hagi hagut de readaptar els programes i crear nous serveis per a cobrir noves necessitats, incrementant el personal i la despesa, i tot això en un context de davallada d’ingressos econòmics. Per a aquest motiu, l’entitat ha llençat la campanya ‘Ets Essencial’, una iniciativa que vol remarcar el paper cabdal que té cadascú de nosaltres a l’hora d’ajudar a les persones amb addiccions. Durant els propers quatre mesos, aquesta campanya té com a objectiu recaptar 100.000 euros. Més informació a: www.projectehome.cat/etsessencial