La Diputació de Tarragona obre una línia d’ajuts per a autònoms i microempreses culturals

La partida per aquest concepte arriba als 950.000 €

Per . Actualitzat el

Amb l’objectiu de mitigar els efectes de la pandèmia de covid-19 en el sector de la cultura, la Diputació de Tarragona destinarà, per primer cop, una línia d’ajuts per a professionals autònoms i microempreses culturals privades. La partida per aquest concepte arriba als 950.000 € i es dirigeix a àmbits com les arts escèniques, plàstiques i visuals, la cultura popular i tradicional, l’artesania, la llengua o la literatura, la producció editorial i la difusió del patrimoni cultural, entre altres.

S’hi podran acollir professionals i empreses de fins a 10 treballadors que es dediquin al sector cultural de la demarcació de Tarragona com a activitat principal i gairebé exclusiva. En quedaran excloses les que facturin més de 500.000 € anuals i també les entitats culturals, esportives i socials sense ànim de lucre, així com les fundacions, ja que poden acollir-se a altres línies de suport de la Diputació.

La mesura té com a objectiu ajudar-los en les pèrdues que hagin pogut tenir pel cessament temporal de la seva activitat ordinària, des de l’inici del període de l’estat l’alarma i fins a final de 2020, i contribuir a la represa de la seva feina, tant pel que fa al suport a la producció cultural. Els ajuts també es podran aplicar a les despeses que hagin de suportar els organitzadors per la realització, amb condicions de seguretat sanitària (distancies de seguretat, aforament limitat, etc), de les diferents activitats que es programin. La convocatòria, en règim de concurrència competitiva, es preveu publicar aquesta tardor a la seu electrònica de la institució.

En relació a aquesta línia d’ajuts impulsada per primer cop per la Diputació de Tarragona, la presidenta de la institució, Noemí Llauradó, ha assenyalat que “atès el context actual, ens hem adaptat amb celeritat per redefinir, reforçar i atendre de manera adient a les necessitats actuals del sector cultural, un dels que pateix més les conseqüències de la crisi. El nostre objectiu és que l’acció cultural continuï endavant i esdevingui un dels motors de recuperació econòmica”. En la mateixa línia, el diputat delegat del Servei d’Assistència al Ciutadà, Joan Josep Garcia, ha destacat que aquests ajuts “pretenen ajudar a la reactivació econòmica del sector cultural. A més, s’han pensat posant-nos en la pell dels professionals de mon cultural.”

A més de la nova convocatòria per a professionals autònoms i microempreses, en les darreres setmanes la Diputació ha intensificat els ajuts a l’àmbit cultural arran de la pandèmia de coronavirus. En són exemple les inversions per a l’e-catàleg de programacions culturals per als ajuntaments (1,5 M€, 300.000€ més que l’exercici anterior), o per a les escoles municipals de música (900.000€, 300.000€ que l’any anterior). Al mateix temps, cal destacar els ajuts del Pla Extraordinari Covid-19, amb un total de 2M€ per als ajuntaments, desglossats en activitats culturals, educatives i socials