La 28a edició del Concurs de Castells tindrà lloc el 2022

La situació sanitària i l’aturada total de l’activitat castellera no permeten celebrar la cita enguany

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Tarragona ha decidit traslladar la XXVIII edició del Concurs de Castells al 2022. La situació sanitària actual i la paralització de tota l’activitat castellera fan impossible la celebració d’aquesta cita biennal, fins i tot, en un format diferent a l’habitual, que estava prevista per al 27 de setembre a Torredembarra i els dies 3 i 4 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça.

Així doncs, el XXVIII Concurs de Castells se celebrarà l’any 2022 perquè, al marge de qüestions organitzatives, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha apuntat que «des de l’organització i des de la pròpia realitat de les colles, s’espera que el 2021 sigui l’any de la represa de l’activitat castellera i que aquesta pugui fer-se de manera tranquil·la, sense afegir-hi l’incentiu del Concurs. La prioritat és treballar per a la recuperació tècnica, moral i social de l’activitat de les colles».

Aquesta decisió ha estat comunicada i compartida a la reunió del Consell Municipal de Castells, convocada aquest mateix dimecres a la tarda, on s’ha convidat els grups municipals del consistori que en formen part, les quatre colles de la ciutat i un assessor extern.

La mesura de traslladar el certamen al 2022 ha estat consensuada també amb l’Ajuntament de Torredembarra, organitzador de la primera jornada del Concurs i amb qui s’han anat compartint de manera solidària totes les decisions, i s’ha comunicat a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, a totes les colles participants, a les institucions col·laboradores i també als principals patrocinadors del certamen.

 La Biennal no s’atura

Malgrat aquesta circumstància, i tal com ha dit l’alcalde “no hi haurà concurs, però sí que hi haurà castells” i, en aquest sentit, l’Ajuntament de Tarragona vol que el Concurs segueixi viu en tot moment i, molt especialment, durant les jornades en què s’havia de celebrar aquest 2020.

És per això que, en el marc de la Biennal Concurs de Castells de Tarragona, coincidint amb les Festes de Santa Tecla i en les dates en què s’havia de celebrar el Concurs, es faran “un seguit d’actes, principalment en espais a l’aire lliure i segurs”, com ha detallat Ricomà, oberts a tota la ciutadania i al conjunt del món casteller, sempre tenint en compte les limitacions i les mesures de protecció que la situació sanitària imposa. L’objectiu és poder reivindicar l’esperit del Concurs i la capitalitat castellera de Tarragona.

 D’aquesta manera, alguns dels actes previstos, els detalls dels quals s’aniran concretant i comunicant més endavant, són: 

  Estrena d’un documental, dirigit per la tarragonina Maria Roig, sobre el “Concurs del Segle” de 1970 amb motiu dels 50 anys d’aquella data. Es tracta de la primera edició mediàtica de la història del certamen, que va representar la represa continuada del Concurs.

  S’està treballant en l’estrena, prevista per a la tardor, d’un espectacle familiar de producció pròpia en què els valors castellers esdevenen el tema central i motiu de difusió, un espectacle que neix amb la voluntat d’estar present en els principals escenaris del país, més enllà dels espais castellers.

  La ciutat commemorarà el 10è aniversari de la proclamació per la UNESCO dels Castells Patrimoni de la Humanitat, en un acte compartit amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

  Edició i presentació d’un llibre sobre la presència i la integració de la dona en el món casteller.

  Presentació i projecció de la pel·lícula en 360º rodada durant el Concurs del 2018, produïda per l’Agència Catalana de Turisme.

  Visites guiades a l’entorn del Concurs que contemplen els aspectes estrictament castellers amb l’afegit d’un recorregut per l’espai que de manera continuada ha acollit l’esdeveniment, l’antiga plaça de braus, actual Tarraco Arena. Aquesta iniciativa és promoguda per la revista Fet a Tarragona.

 Un concurs diferent

L’organització del Concurs i el canal de televisió TAC12 treballen per oferir, el diumenge 4 d’octubre, un “concurs diferent”, un programa especial que emetrà la televisió pública del Camp de Tarragona i La Xarxa de Televisions Locals, amb l’objectiu de mantenir l’esperit i l’ànima del Concurs d’una manera adaptada a les circumstàncies actuals, però no exempta d’emoció i alternatives castelleres.

 Sempre Concurs

Finalment, amb l’objectiu de mantenir viu l’esperit del Concurs s’ha ideat la campanya “Sempre Concurs”, centrada en un emotiu vídeo que es començarà a difondre aquest mateix dimecres a través de les xarxes socials. La peça és obra del fotògraf i realitzador audiovisual David Oliete, que durant les darreres edicions del certamen ha estat el fotògraf oficial del Concurs de Castells.

El guió ha anat a càrrec de Maria Roig, mentre que la veu en off l’ha posat l’actor Lluís Soler. El vídeo, on gairebé no es veu cap castell, vol posar en valor el paper de tota aquella gent que també forma part del Concurs, com ara el públic o els familiars dels castellers i també la idea que el certamen està sempre present en la ment dels participants, encara que l’edició d’aquest 2020 s’hagi de traslladar.