El PSC i Junts per Tarragona s’oposen a la fórmula de gestió de l’Anella Mediterrània

El govern municipal proposava un gestió 100% municipal però mantenint la titularitat de la Generalitat

Per . Actualitzat el

El portaveu de l’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona, Xavi Puig, en una compareixença davant dels mitjans de comunicació ha explicat que “la Comissió Informativa de Territori celebrada aquest matí no ha aprovat la proposta del govern municipal per desbloquejar la gestió del Palau d’Esports Catalunya, ubicat a l’Anella Mediterrània, perquè pogués ser gestionat per la ciutat en benefici de la ciutadania i les entitats de Tarragona. La fórmula que ha generat el consens dels juristes municipals i els juristes de la Generalitat era la mutació demanial, amb una gestió cent per cent municipal i mantenint la propietat pública a càrrec de la Generalitat”.

A la Comissió el govern ha comptat amb el suport dels grups municipals d’ERC, En Comú Podem i la CUP; han votat en contra Junts per Tarragona, PSC i Ciutadans; el PP s’ha abstingut.

Xavi Puig ha afirmat que  “no entenem que el PSC, que va crear aquest problema i no el va saber arreglar, no ens el deixi arreglar a nosaltres. No entenem la desconfiança de Junts per Tarragona envers la Generalitat, quan aquesta va ser l’administració més lleial amb Tarragona per poder fer els Jocs a temps; ni podem entendre aquesta actitud de bloqueig quan ells porten l’àrea d’Esports a la Generalitat, la veritat”.

I apunta: “Se’ns diu que la Generalitat tenia la obligació de cedir la titularitat, però ningú no ens diu en quin document està signat aquest compromís. On és aquest document?”

El portaveu també ha manifestat que els vots en contra de la proposta han estat per manca de confiança amb la Generalitat, en canvi “des del govern de l’Ajuntament de Tarragona tenim confiança i som lleials a la Generalitat perquè si existeix el Palau és perquè la Generalitat hi va invertir 18 milions i el va fer possible ben ràpid”.

“La proposta era gestionar el Palau a partir de setembre des de l’Ajuntament , mentrestant arreglàvem el tema jurídic de la transmissió, el que està clar és que el Palau és públic i el tema de la titularitat és bastant fictici”.

El regidor ha reconegut que “aquestes coses saben greu, perquè per culpa de partidismes de curta volada la ciutat en surt perdent”, i ha agraït tant “el suport honest de la CUP” com “l’abstenció responsable del PP”, abstenció “significativa atès que saben què és governar l’àrea d’esport.”

Finalment, ha assenyalat que “continuarem treballant per desbloquejar aquest tema. La negativa d’avui és un contratemps important per aconseguir l’obertura de l’espai, que estava previst pel proper mes de setembre. El que està clar és que seguirem treballant per la ciutat i parlant absolutament amb tothom.”

 

Junts per Tarragona i PSC exigeixen l’obertura immediata i la propietat del Palau d’Esports per a la ciutat

El grup municipal de Junts per Tarragona ha exigit que la propietat del Palau d’Esports sigui per a la ciutat, tal com es va acordar fa anys. ‘La fórmula jurídica que ens planteja l’equip de govern és una cessió, un acord insatisfactori per la ciutat i que no compleix els compromisos adquirits originàriament pel departament de Patrimoni de la Generalitat’, ha manifestat el portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal. ‘És imprescindible obrir al més aviat possible aquest equipament a la ciutadania i a totes les entitats tarragonines, no pot ser que dos anys després de la finalització dels Jocs Mediterranis el Palau d’Esports segueixi en mans del departament de Patrimoni’, ha lamentat el portaveu de Junts per Tarragona, que ha proposat l’elaboració d’un conveni d’ús entre la Generalitat i l’Ajuntament perquè les instal·lacions estiguin operatives. ‘No hi ha cap impediment tècnic, és qüestió de voluntat política. Quan s’ha volgut obrir, l’equipament s’ha obert’, ha dit.

Des de Junts per Tarragona també s’alerta que la proposta plantejada a la comissió de Territori celebrada aquest divendres posa en perill que la ciutat també perdi el terreny municipal on s’ubica el Palau d’Esports valorat en prop de 700.000 euros, solar que passaria a mans del departament de Patrimoni.

‘El Palau d’Esports ha de ser de Tarragona i s’ha d’obrir immediatament a la ciutadania amb activitats esportives però també culturals i socials adreçades a tots els públics’, ha remarcat Nadal.

És per tot això que el grup municipal ha votat en contra de la proposta de mutació demanial a la Generalitat de Catalunya del terreny on s’ubica el Palau d’Esports que s’ha debatut aquest divendres a la Comissió de Territori.

Per la seva banda, el Partit dels Socialistes de Catalunya ha instat al Govern Municipal d’ERC-En Comú Podem a signar un conveni temporal per poder reobrir el Palau d’Esports de l’Anella Mediterrània als clubs de la ciutat de manera immediata. En paral·lel, el Grup Municipal Socialista s’ha ofert per reclamar conjuntament a la Generalitat que compleixi amb el compromís de cedir la instal·lació a la ciutat de Tarragona, sense condicions. “Cal obrir les dues vies de treball, tenint en compte que sigui quina sigui la tramitació administrativa per fixar la titularitat, el Govern ens ha informat avui que serà l’Ajuntament qui pagui les obres que manquen fer i per tant és possible posar en marxa la instal·lació sense més retards”, ha explicat la consellera Begoña Floria.

La regidora del PSC ha recordat que la Generalitat es va comprometre a fer el Palau d’Esports i donar-lo a la ciutat, amb motiu dels Jocs Mediterranis. De fet, el Govern de l’Estat va fer la piscina, també en terrenys municipals, i la va lliurar a Tarragona, sense que hi hagin hagut les dilacions que hem patit amb el cas del pavelló esportiu. “Ens costa entendre el canvi de criteri del Govern de la Generalitat, i per això hem votat en contra de la fórmula plantejada avui per l’Ajuntament, que parla de cessió gratuïta dels terrenys a la Generalitat sense condicions de retorn i on Tarragona sortia perdent clarament sense cap compensació a canvi i pagant totes les despeses”.

Floria ha demanat que es retirés el punt de l’ordre del dia presentat a la comissió d’Urbanisme, per elevar a plenari la cessió gratuïta dels terrenys on està el Palau (valorats en gairebé 700.000 euros). “Ens hem ofert a sumar tots els partits en un front comú i reclamar a la Generalitat el que el mateix govern autonòmic va prometre, però finalment el Govern d’ERC-En Comú Podem ha mantingut el punt i hem hagut de votar en contra, a la vegada que hem exigit que el Palau s’obri de manera immediata”, ha dit Floria. En aquest sentit, la consellera ha explicat que el mateix govern municipal preveia obrir el dia 1 de setembre, sense tenir la tramitació de la titularitat resolta, i fins i tot té clara la via de finançament per acabar les obres. “És una bona notícia, perquè vol dir que reobrir el Palau és possible, i per això hem demanat que es faci de forma immediata, no cal esperar a setembre”, afirma la consellera socialista.

Cal recordar que el Palau ja ha acollit diversos esdeveniments durant el darrer any com el Torneig Movistar, el Campionat d’Espanya de Tennis Taula i la Marató Costa Daurada. “Des del PSC pensem que és la Generalitat la que hauria de pagar el final de les obres, perquè es va comprometre a lliurar el Palau d’Esports a la ciutat acabat completament. Tot i això, si el Govern autonòmic s’ha desdit d’aquest compromís, és urgent que l’Ajuntament acabi l’equipament i reobri, exigint a la vegada, i en un procés paral·lel, la titularitat completa. En això, sumarem però és el govern municipal el que ho ha de liderar fent força davant la Generalitat”, ha conclòs Floria.