L’Arxiu del Port comença a celebrar el seu trentè aniversari

També proposa fer una visita virtual al delta de l’Ebre i es posaran en marxa tres mostres expositives

Per . Actualitzat el

Aquesta setmana es comença a celebrar l’aniversari de l’Arxiu portuari sota el lema 30 anys al vostre costat! amb un nou logotip commemoratiu i publicant un vídeo al seu canal de Youtube (https://youtu.be/1ofHIqyKypA), com a un petit homenatge a les persones que d’ençà del 4 de juliol de 1990 han estat presents en la seva història.

I, conjuntament amb Publicacions del Port, es posa a l’abast de tot el públic, gratuïtament, els llibres editats per l’entitat portuària, mitjançant les xarxes socials, #lectures confinades, que es poden consultar i descarregar a https://ja.cat/2nt8j. També ambdues entitats convoquen la IX edició del Premi d’Investigació Port de Tarragona amb un dels premis més importants en l’àmbit historiogràfic del territori. Es poden consultar les bases a: https://ja.cat/IBLBq

Aquesta setmana, a més,  l’Arxiu del Port també proposa fer una visita virtual al delta de l’Ebre: arribar fins al far de la punta de la Banya i conèixer la seva història i la de la zona amb Va de fars!. Podeu gaudir d’aquesta iniciativa si sou actius a les xarxes socials i cerqueu a la nova secció a Twitter de l’emblemàtic far: https://ja.cat/vZC6a. L’antic far de la Banya fou traslladat del seu emplaçament al dic de Llevant del Port de Tarragona. Es va veure la necessitat de dotar d’un major abast al far primigeni i la impossibilitat de recréixer la torre va obligar a projectar un nou far de major altura. La construcció va començar l’any 1975 i es va prendre com a base un disseny de torre de formigó armat, de 23,7 m d’altura i 3 de diàmetre. Integrat en una zona de gran interès ecològic, fou declarat Parc Natural protegit per les especials característiques per a la cria d’aus, en especial la de la gavina d’Andouin, que forma una de les majors colònies conegudes. La torre és usada com observatori per al seguiment de les aus i d’altres animals al Parc Natural pels serveis de biologia de la Generalitat de Catalunya. Per arribar-hi cal emprar un vehicle tot terreny i travessar la llarga llengua sorrosa que forma la platja del Trabucador. 

A la rodalia hi ha importants salines. A causa dels temporals de la zona, a vegades es nega i no és possible accedir-hi si no és emprant una embarcació des de Sant Carles de la Ràpita. 

 

Tres itineraris expositius fins a l’agost 

Després d’haver de tancar portes fa tres mesos, es poden tornar a contemplar tres mostres expositives al mateix temps que es passeja diferents en un entorn marítim. Aquesta proposta es fa des del Moll de Costa i permet tornar a gaudir d’unes exposicions, que van haver de tancar portes per l’arribada de la pandèmia, i que han reobert en els mateixos espais expositius i horaris. Cal remarcar que es garantiran tots els requisits previstos a conseqüència de la crisi de la covid-19. 

Podem transitar per l’espai expositiu del Tinglado 1, vora la mar, per gaudir de les mostres Expressions. Homenatge a la Dona’ de Carmen Valverde i ‘Vent de Dalt. Escuela de Marineria del Nàutic de Tarragona’ impulsada pel Museu del Port mentre que al Refugi 1 es pot veure la mostra de ‘Telos’ de Carme Porta. L’entrada a tots els recintes és lliure. 

L’exposició Vent de Dalt o aprendre a navegar. Escuela de Marineria del Nàutic de Tarragona’, forma part dels actes de celebració del centenari del naixement de Tomás Forteza Segura. L’exposició, que mostra la seva faceta de director de l’escola de Marineria del Club Nàutic de Tarragona, és organitzada pel Museu del Port de Tarragona, amb el suport i la col·laboració de Tomàs Forteza Antonio, del Reial Club Nàutic de Tarragona i dels antics alumnes de l’Escola que han cedit imatges. 

Els anys seixanta del segle passat, el Club Nàutic de Tarragona té una nova activitat vinculada amb la formació d’aprenents de mariners. Coneguda com a Escuela de Marinería del Club Nàutic de Tarragona, passà a ser Escola de formació d’aprenents de mariners, més enllà d’atorgar el títol de patró d’embarcacions esportives. Integrada a la Secció de Vela aviat té autonomia amb un patronat i un reglament. Fou la primera escola nàutica i esportiva de l’Estat. L’Escola fomentava les activitats esportives en embarcacions a vela de regates i formava a aprenents de mariners en diferents categories i edats a més d’incorporar la participació de les noies. Per a Tomàs Forteza Segura, Maso, navegar a vela era una de les seves grans passions. Va començar a fer-ho al riu Ebre gràcies a la petita embarcació Vent de Dalt, que va ser el primer vaixell escola que va tenir el Club Nàutic. 

També al Tinglado 1, ‘Expressions. Homenatge a la dona’ de la terrassenca Carmen Valverde, recull el projecte de fer un homenatge a les dones. Una iniciativa que aplega setze retrats de gran format en el qual diferents dones mostren expressions i estats mentals i emocionals. 

A través de la col·lecció “Expressions” vull transmetre a l’espectador, de forma frontal i directa, les emocions i sentiments de les dones. De l’alegria a la tristesa, de la diversió a la malenconia, de l’èxtasi a la reflexió… plasmant sobre l’obra la gran riquesa expressiva femenina, potenciada pel format del quadre i la potència dels colors usats. La gamma de colors que en els sentiments més alegres es percep amb força, es dilueix quan els estats d’ànim són més tristos i arriba a desaparèixer quan la dona plora. ‘Pretenc aconseguir l’interès dels joves per l’art i que aquest col·lectiu pugui participar de l’exposició sense caure en l’avorriment que comporta visitar un museu o una galeria d’art’, segons l’autora. 

Mentre que al Refugi 1, l’exposició “Telos”, de Carme Porta, explora la representació de la natura a través d’un diàleg entre el visible i invisible. El seu objectiu parteix de l’observació directa de la natura i de la memòria com aquella experiència personal, que es desplaça de manera constant i sorprenent a través del laberint de la vida, amb la finalitat única de trobar el lloc que ens correspon. Paral·lelament, “Telos”, en el món grec, apel·la a la màxima virtut, aquella que genuïnament humana reivindica el nostre destí, això és la capacitat d’autorealitzar-se amb plenitud, procés en continu estat de canvi que implica prendre decisions a cada instant i donar resposta al que volem ser i què volem dir. 

L’horari expositiu de tots els recintes és de dimarts a dissabte de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores. Diumenges i festius d’11 a 14 hores i dilluns és tancat. Les exposicions es podran visitar fins al 31 d’agost. 

Dues iniciatives per acostar-nos al Museu 

A final d’any el nou Museu del Port obrirà portes, després de la fase actual de rehabilitació integral, per tal d’incorporar nous formats participatius i espais per continuar servant el patrimoni portuari, i en aquests mesos repensa com manté la seva relació amb la ciutadania realitzant un seguit de propostes força reeixides. Una de les iniciatives és el MPT a casa, on us porta la col·lecció del Museu a casa. Es pot descobrir el seu fons a les xarxes socials, les imatges que formen part de la nostra història i els vídeos de les activitats que s’han compartit amb vosaltres. Es pot rebre informació de les activitats seguint el perfil a Twitter @museuporttgna 

I també des d’aquesta entitat museística, es repensa la manera d’acostar-se al públic amb la iniciativa Fem memòria… una nova secció en la qual cal la col·laboració del públic. El Museu disposa d’un arxiu de fotografies històriques i vol contrastar i completar la informació d’algunes imatges gràcies a les vivències i coneixements de les persones del territori. La informació es facilitarà al Facebook del Museu els dilluns i els divendres per recuperar entre tots la història del nostre Port. 

PortAutors 2020 

El Teatret del Serrallo convoca la tercera edició de PortAutors, la mostra artística musical de l’any, que busca aplegar les veus amb més talent del territori. Les bases de la convocatòria del PortAutors 2020 (ja.cat/Bases2020PortAutors), es poden consultar a totes les xarxes socials, tant de PortAutors (facebook i instagram) com del Teatret del Serrallo (facebook, instagram i twitter) així com a la pàgina web del Port de Tarragona, el Teatret en marxa. Les inscripcions estaran obertes fins al 15 de setembre i la mosta atorgarà tres premis diferents. El gran esdeveniment final serà el pròxim 14 de novembre, al Teatret del Serrallo, on hi haurà l’actuació dels sis finalistes. 

Totes les activitats són en el marc de la commemoració del 150 aniversari de la Junta d’Obres del Port de Tarragona.