La Biennal Concurs de Castells estrenarà un documental commemoratiu del 50è aniversari de l’edició de 1970

La peça, dirigida per la tarragonina Maria Roig, està previst que es presenti en el marc de les festes de Santa Tecla 2020

Per . Actualitzat el

Batejat com el “Concurs del Segle”, l’edició de 1970 del Concurs de Castells va marcar un abans i un després en la història del certamen i representa també l’inici de l’era moderna dels castells.

Coincidint amb el 50è aniversari d’aquella data, la Biennal Concurs de Castells treballa en la producció d’un documental commemoratiu que vol posar el focus en l’expectació mediàtica i de públic d’aquella edició, l’estrena dels primers castells amb folre en un concurs del segle XX, que determinaren el seu resultat final, i les primeres mostres de canvi en la composició social de les colles, entre altres aspectes.

De fet, el Concurs del 70 va ser la primera diada castellera que va ser filmada i fotografiada àmpliament. Moltes d’aquestes pel·lícules de cinema amateur, algunes d’elles inèdites o poc conegudes, són les que farà servir el documental com a fil conductor per acompanyar les entrevistes a alguns dels protagonistes i testimonis de l’època, un altre dels elements centrals de la peça audiovisual.

La direcció del documental va a càrrec de Maria Roig Alsina (Tarragona 1982), qui acumula una àmplia experiència en aquest format audiovisual i també en la recuperació del cinema no professional. Roig ha estat codirectora dels documentals Dalí, emperador de l’acció i L’herència millorada, i també du a terme tasques de recuperació, conservació, documentació i divulgació de material documental fílmic.

L’estrena del documental està previst que se celebri en el marc de les festes de Santa Tecla 2020.

Les xarxes socials també parlaran del #50ConcursdelSegle

Seguint amb la línia de posar en valor l’edició del 1970 del Concurs de Castells, les xarxes socials del certamen iniciaran aquest mes de juliol la publicació d’un seguit d’informacions històriques i curioses sobre el “Concurs del Segle”.

Els dilluns al vespre, i amb l’etiqueta #50ConcursdelSegle, es difondran, a través dels canals de Facebook i Twitter, imatges, vídeos i dades històriques sobre aquella edició, que va significar l’inici de la consolidació de l’espectacle casteller més gran del món. El fet de recuperar fotografies poc conegudes dona valor afegit a aquesta campanya a les xarxes socials del Concurs de Castells, i la fa atractiva per captar l’atenció dels seguidors i, alhora, donar a conèixer els detalls del “Concurs del Segle”.