Els casals d’estiu es poden en marxa amb grups reduïts de 10 infants

Fins ara ja hi ha inscrits 586 infants que es distribueixen al llarg de tot el mes

Per . Actualitzat el

El passat dilluns 29 de juny, 123 nens i nenes d’entre 3 i 12 anys van començar les activitats en els Casals d’estiu municipals que es perllongaran fins al 31 de juliol, sota l’organització de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, amb la col·laboració de la conselleria d’Educació de l’Ajuntament i la gestió de les activitats que va a càrrec de la Fundació Pere Tarrés. Les inscripcions als casals es fan per setmanes i fins ara ja n’hi ha 586 que es distribueixen al llarg de tot el mes.

Enguany s’han posat en marxa sis Casals d’estiu municipals que es desenvolupen a les escoles de Saavedra, Torreforta, Bonavista, Marcel·lí Domingo i a l’Escola de Música, a més del Casal dels barris marítims que per primera vegada es desenvoluparan entre els locals de la Confraria de Pescadors i els Xiquets del Serrallo.

A Sant Pere i Sant Pau es van programar dos casals però finalment i tenint en compte el nombre d’inscripcions, només es porta a terme el de l’Escola Marcel·lí Domingo.
Les activitats es desenvolupen de dilluns a divendres de 9 a 13 hores, principalment a les escoles però també en altres espais oberts i es treballa per unitats de convivència de com a màxim 10 infants i fins a tres monitors per grup.

La consellera i presidenta de l’Institut Municipal de Serveis Socials, Carla Aguilar-Cunill, el conseller d’Educació, Manel Castaño, i la directora de la delegació a Tarragona de la Fundació Pere Tarrés, Montse Vall, han visitat avui el Casal d’estiu de l’Escola Saavedra i han atès als mitjans de comunicació.

La consellera Carla Aguilar-Cunill ha manifestat “aquest any els casals han incorporat les recomanacions en torn a la Covid-19 per poder seguir donant un servei tan important. A més, i com a mesura per limitar l'escletxa virtual, es reforçaran els continguts educatius. Enguany el fil conductor dels casals són els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la infància com a motor de canvi i La Gaia – l’àvia Terra- és el personatge que convidarà als infants a la reflexió i l’activitat.” Seguint aquest fil conductor, les activitats sensibilitzaran els infants del seu paper protagonista en la millora del nostre món. En aquest sentit, la Fundació Pere Tarrés planteja uns casals d’estiu sostenibles des del punt de vista ambiental, però també emocional, ja que tindran una funció reparadora i serviran per potenciar la socialització dels infants i joves després de setmanes
de confinament. A més, permetran educar els infants i joves en els hàbits de la nova normalitat que s’obre ara: seran espais on podran retrobar-se amb els amics, desconnectar de la situació actual i aprendre a com comportar-se seguint les normes del distanciament físic.

Per la seva banda, la directora de la delegació de la Fundació Pere Tarrés a Tarragona, Montse Vall, ha recordat els més de 60 anys d’experiència de la Fundació en la gestió d’activitats de lleure a tota Catalunya i ha destacat la responsabilitat i el repte majúscul que aquest any ha suposat l’organització dels casals: “Enguany hem treballat molt per combinar dos aspectes: hem volgut fer uns casals que siguin segurs, que no suposin cap risc, i alhora que permetin recuperar la il·lusió després de setmanes de confinament,
les persones interessades en inscriure els seus infants poden enviar correu per consultar la disponibilitat a:  sseetarragona@peretarres.org.
Els casals es desenvolupen atenent a la normativa i les recomanacions establertes per la COVID-19 en el que fa referència a les activitats de lleure i casals d’estiu. Per això, tot i que el lleure continuarà sent el gran protagonista, la seguretat de les activitats també ocuparà un paper rellevant aquest any. La Fundació Pere Tarrés ha adaptat totes les activitats i instal·lacions als protocols i normatives decretats per les autoritats sanitàries per prevenir el Covid-19.

Algunes de les imatges insòlites que ens han deixat els primers dies dels casals d’estiu són la presa de temperatura dels infants, l’entrada per torns a les instal·lacions, les mascaretes, la higiene recurrent de mans, la distància física entre els infants i la distribució en grups reduïts per tal d’evitar contagis.

Xarxa de Lleure Tgn

D’altra banda, la regidora Carla Aguilar-Cunill i el regidor Manel Castaño han explicat que als barris de Campclar i Sant Salvador s’ha iniciat aquets estiu uns casals de lleure i formatius nomenats Xarxa de Lleure Tgn, una prova pilot que es vol estendre a tota la ciutat i que vincula a les entitats i associacions del territori per tal d’oferir un ampli ventall d’activitats esportives, lúdiques, formatives, culturals i de lleure per a la població infantil i juvenil, fins als 18 anys, amb la intenció de promoure la inclusió, la cohesió social i el benestar de la ciutadania, tot facilitant al mateix temps la conciliació de la vida familiar i laboral.
Els primers a afegir-se a aquesta iniciativa han estat: a Sant Salvador l’Associació de veïns que oferirà el Casal Multiesportiu durant dues setmanes d’aquest mes de juliol conjuntament amb les entitats esportives del la zona; i a Campclar, el Patronat Municipal d’Esports que ofereix la possibilitat de gaudir al pavelló d’activitats esportives i de lleure.

La Xarxa de Lleure és una projecte que neix amb l’objectiu de continuar al llarg de tot l’any oferint activitats que responguin a les necessitats, els interessos i les motivacions d’infants i adolescents.

Activitats a l’Institut Municipal d’Educació
Finalment, el conseller d’Educació de l’Ajuntament, Manel Castaño, ha destacat que l’Institut Municipal d’Educació amb la col·laboració de TAC 12, realitzarà aquest mes una Acadèmia de televisió amb la gravació de quatre sessions que tractaran de : música d’estiu, l’enigma, la frase de la setmana i històries del confinament, que tenen un component pedagògic transversal, com la música, les matemàtiques, la lògica, el llenguatge, etc.

D’altra banda, també hi haurà un taller de jocs de taula tradicionals i moderns que es farà a la seu de l’IMET.