Actuació de protecció del jaciment de la Vil·la del Moro

És el primer pas per reprendre el projecte, consolidar-lo i fer-lo visitable

Per . Actualitzat el

La Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Torredembarra du a terme avui i demà una actuació de protecció de les restes arqueològiques de la Vil·la del Moro per a preservar de manera eficient el jaciment romà contra la degradació que podria patir per vegetació i causes meteorològiques. Aquesta actuació és l’inici de la represa de les accions municipals per a executar a mig termini un projecte per a consolidar-lo i fer-lo visitable, apostant per les tecnologies que permeten una manera diferent de posar en valor el patrimoni com ha quedat demostrat amb l’experiència per la Covid-19, tal com ha explicat la regidora de Cultura i Patrimoni, Núria Batet.

Les accions que ara es duen a terme consisteixin en un tractament contra la vegetació que creix entre les restes i també un cobriment provisional i reversible fins que s’hi pugui realitzar una nova intervenció arqueològica. La direcció dels treballs va a càrrec de l’arqueòleg Moisés Díaz i es du a terme amb personal de la Brigada Municipal. També s’elabora un document audiovisual del jaciment per a divulgar-lo.

La regidora Núria Batet ha comentat que periòdicament l’Ajuntament fa tasques de manteniment, però que es va decidir sol·licitar l’assessorament d’un arqueòleg per a programar fer un pas més enllà en l’adequació d’aquest espai. En la visita tècnica que va tenir lloc a finals del 2019 es va comprovar que algunes tessel·les del mosaic dels banys de la vil·la es desprenien i que la vegetació podia malmetre certes parts del jaciment. Per aquest motiu, es va determinar el tractament i el cobriment preventiu d’aquestes parts i la necessitat d’avançar en la seva consolidació definitiva, buscant la col·laboració d’altres institucions.

L’arqueòleg Moisés Díaz, que ha participat en excavacions en aquest jaciment, ha recordat la importància de la Vil·la del Moro ja que es considera un dels jaciments més importants i millor coneguts de l’ager tarraconensis que engloba dos edificis rurals antics: una vil·la tardorepublicana de la segona meitat del segle I aC I una altra alt-imperial del segle I dC.

El jaciment ha estat escenari de diferents intervencions arqueològiques, les darreres l’any 2012 en conveni amb la Universitat Rovira i Virgili.