El professor Jordi Salas-Salvadó rep la distinció ICREA Acadèmia

Amb aquest guardó el govern reconeix el talent dels investigadors i investigadores del sistema universitari català

Per . Actualitzat el

El programa ICREA Acadèmia 2019, de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, ha reconegut el catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV, Jordi Salas Salvadó, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia i responsable de la Unitat de Nutrició Humana de la URV. La seva recerca se centra principalment en l’avaluació de l’efecte de la dieta mediterrània, en l’obesitat, la diabetis, la síndrome metabòlica i la malaltia cardiovascular.  

Una de les seves principals línies de recerca tracta d’investigar els efectes de la dieta mediterrània sobre el risc cardiovascular i les malalties metabòliques i ha impulsat l’estudi Predimed, l’assaig clínic més gran fet fins ara sobre nutrició, que ha demostrat que la dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge i fruita seca és capaç de reduir la incidència de problemes cardiovasculars. Després de pràcticament cinc anys, s’ha vist que aquesta dieta redueix fins a un 30% el risc d’infart de miocardi, ictus o mort cardiovascular. Actualment és el coordinador de l’estudi Predimed Plus en què participen prop de 200 investigadors i es porta a terme en col·laboració amb 31 grups d’investigació repartits per tot l’Estat espanyol. És un assaig clínic d’intervenció nutricional que inclou més de 6.700 homes i dones entre 55-80 anys amb obesitat i síndrome metabòlica.

Salas és també director clínic de Nutrició del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, investigador principal de la xarxa CIBERobn i sotsdirector de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili. A més, és membre de la Xarxa d’Experts de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i director del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC), l’objectiu del qual és contribuir a avançar en la recerca en nutrició i millorar la qualitat de la informació i de la formació de la societat en aquesta àrea. L’investigador és, entre altres, membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans, membre corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i Chairman del World Forum for Nutrition Research and Dissemination, comitè d’experts internacional sota el paraigua de l’International Nut Council (INC) per a la promoció i desenvolupament de la recerca en fruita seca i salut, així com la seva divulgació. 

El catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV figura a la llista dels científics més influents a nivell mundial per l’impacte de la seva recerca, segons el llistat “Highly Cited Researchers 2019″Els articles de Salas-Salvadó han estat citats en més de 42.000 ocasions i té un índex h de 88, és a dir, 88 dels seus articles han estat citats 88 vegades o més. 

Dedicació a la recerca 

El Programa ICREA Acadèmia té la finalitat d’incentivar i recompensar l’excel·lència investigadora del personal docent i investigador (PDI) doctor amb vinculació permanent a les universitats públiques catalanes. Es un programa d’intensificació de la recerca del professorat que imparteix docència i que es troba en fase activa i d’expansió de la seva activitat investigadora. D’aquesta manera, es pretén que es puguin dedicar a la seva recerca i a la retenció de talent investigador dins del sistema universitari de Catalunya. Durant cinc anys, els investigadors reconeguts com a ICREA Acadèmia reben 16.000 euros bruts anuals i les universitats de l’investigador seleccionat, un cànon de 4.000 euros anuals per a la gestió del programa i 20.000 euros anuals més, que es destinen a finançar preferentment la contractació de personal per rebaixar la tasca docent del premiat o ajudar-lo en accions relacionades amb la seva activitat de recerca .

Per optar a les distincions ICREA Acadèmia, cal que el personal docent i investigador (PDI) contractat o funcionari de les universitats publiques de Catalunya estigui en possessió del títol de doctor/a; tingui una vinculació permanent i a temps complet a una universitat pública de Catalunya i estigui impartint docència de manera regular. 

La URV compta a hores d’ara amb sis investigadors més que tenen actualment aquesta distinció: dos el 2107, Eduard Llobet i Josep Domingo Ferrer; un el 2016, Alex Arenas i tres el 2015, Montserrat Diéguez, Sergio Nasarre i Josep Maria Poblet. El 2018 no es van lliurar les distincions per l’aplicació de l’article 155.