Més recursos que mai per afrontar la campanya forestal 2020

Per . Actualitzat el

Agricultura destina  més de 17M€ a la campanya forestal 2020

El Departament d’Agricultura destina 17,2M€, dels qual 14,4 M€ corresponen a actuacions de prevenció a través d’inversió directa del DARP o a través de línies d’ajut per a actuacions de prevenció a particulars, ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). La resta es destina a despeses de personal directament relacionades amb la prevenció i als operatius de les campanyes, tals com contractació de mitjans aeris, campanyes informatives o manteniment de les ADFs.

 

Interior destina 16M€ a la campanya forestal 2020

El Departament d’Interior destina 16.006.229,99 euros a aquesta campanya forestal, quantitat que inclou les retribucions de personal, les compensacions de bombers voluntaris, activitats formatives, el procés de selecció de personal per a la campanya, el lloguer de furgonetes, equipaments i materials, la campanya publicitària, i els mitjans aeris, entre d´altres

 

Millores de la campanya forestal 2020

 

  • Desplegament de les 9 bases EPAF. Tal i com marcava uns dels objectius del projecte Bombers 2025. Es despleguen per donar resposta a la gestió d’incendis forestals, augmentant les capacitats de les actuacions preventives, i dotant de major capacitat de resposta reactiva durant la Campanya Forestal.

 

  • Revisió del procediment de relleus en actuacions de llarga durada, bàsicament enfocat a grans incendis forestals per tal d’agilitzar els relleus. Amb la millora dels relleus, els Bombers assoliran autosuficiència en la gestió del relleu de personal amb mitjans propis, i agilitzaran els relleus dels efectius a primera hora del matí en les grans emergències. Cal destacar que aquesta funció es farà gràcies a les 56 noves furgonetes de què disposaran els Bombers aquesta Campanya Forestal.

 

  • Definició del procediment d’avituallament en actuacions de llarga durada. La propera Campanya Forestal els Bombers de la Generalitat disposaran de comandaments i bombers específics per a la tasca d’ I això es fa així perquè des de la DGPEIS es vol es que el personal destinat a grans (i llargues) emergències pugui avituallar-se correctament dins de les hores previstes i corresponents.. Una millora històricament reclamada i que per primer cop es regula una instrucció operativa.

 

  • Revisió dels documents operatius del Cos de Bombers, com totes les Instruccions referents a incendi forestal i que ja tenien més de 10 anys des de la darrera versió. Concretament, les referides a la seguretat en incendis forestals, LACES; la maniobra d’autoprotecció en cas d’atrapament i l’Àrea General d’Operacions.

 

  • Potenciació del software introduït durant la CF 2019 com a eina de gestió, comandament i intel·ligència per una millor  presa de decisions.

 

  • Ampliació de les posicions i el termini de cobertura de la guàrdia de suport en l’àmbit de la seguretat del personal intervinent en els incendis forestals, les operacions aèries i el suport operatiu a la Sala Central de Bombers. A més, s’amplia el període de cobertura de tota la guàrdia de suport forestal per passar de dos mesos a quatre, de l’1 de juny al 30 de setembre guanyant, així, més temporalitat.

Resum tancament campanya forestal 2019

 

Es van cremar a Catalunya 6.459,10 hectàrees, de les quals 4.462,52 forestals. 6.081,32 ha són només d’un sol incendi, el de la Torre de l’Espanyol, el 26 de juny.

 

Dels 233 incendis forestals de la campanya 2019, només 11 van ser de més de 10 hectàrees totals (el 4,72%), 23 d’entre 1 i 10 hectàrees (9,87%) i la gran majoria, 199 incendis forestals, van ser de menys d’una hectàrea (85,41%).

 

El segon incendi forestal en importància de la campanya 2019 va ser el de Capellades, el 24 de juliol, amb poc més de 56,1 hectàrees cremades. La tendència a la reducció del numero d’incendis és constant i el salt en la reducció de la superfície cremada en grups de 5 anys des de 1994 és important.