El COMT sol·licita que l’elecció de places MIR es pugui fer de forma telemàtica

El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona mostra el seu desacord amb els canvis que ha proposat el Ministeri en aquest aspecte

Per . Actualitzat el

El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona vol manifestar el seu desacord amb les mesures adoptades pel Ministeri de Sanitat respecte a la nova manera de triar plaça MIR.
Els futurs electors han vist com la pandèmia de la COVID-19 ha anat marcant el seu dia a dia en el procés d’elecció des de l’inici amb retard en la publicació de les notes, amb pròrrogues per presentar el barem i fins a canvis en la metodologia de l’examen reduint el nombre de preguntes, coses que fa que en les llistes finals es produeixin fins quàdruple empat entre aspirants. Això no hauria transcendit més enllà si no fos per l’última Ordre SND / 411/2020, de 13 de maig on es deixen sense respondre algunes situacions que s’exposen a continuació:
– Si l’1 de juliol es reobren les fronteres terrestres, no hi ha raó per la qual s’hagi de realitzar exclusivament de forma telemàtica. És comprensible que si no es vol centralitzar a Madrid a tots els aspirants per evitar aglomeracions i moviments entre CCAA, es realitzi en les subdelegacions de govern com en anys previs s’havia fet podria ser una alternativa. Existint com tots els anys l’opció telemàtica per a tots aquells aspirants que es trobin fora de país.
– En cas de realitzar-se per via telemàtica, es fa necessari que sigui a temps real per poder escollir segons les opcions que quedin lliure en el moment de l’elecció. Així es podria triar amb més certesa i evitar futures vacants.
– Realitzar una llista de gairebé 400 opcions per a aquelles persones que siguin les últimes del dia d’elecció no resulta equitatiu per la dificultat que això comporta per a l’aspirant i la múltiple variabilitat d’opcions que existeixen.
– Que l’elecció sigui més una adjudicació que una elecció pot suposar un elevat nombre de renúncies. Amb elles, vacants que quedaran en el SNS amb la necessitat que té en aquest moment el país de professionals segons la demografia mèdica, no és el més encertat.
– El cas concret l’especialitat de MFiC, amb un gran nombre de places, té la peculiaritat que hi ha algunes CCAA on l’aspirant realitza una elecció d’unitat docent per ciutat o proveïdor de salut i no per hospital cosa que el portarà a una segona elecció segons el nombre de MIR pel que pot haver-hi moltes variabilitats que es redueixen quan l’elecció és a temps real.
– En aquest tipus d’elecció MIR desapareix l’opció de conciliació familiar, ja que l’opció d’esperar torn per poder triar conjuntament el nucli familiar, es veu anul·lat.
Des del COMT i seguint les línies del Fòrum de la Professió Mèdica s’insta al Ministeri de Sanitat que l’elecció tingui lloc de forma mixta o telemàtica a temps real i que garanteixi l’equitat entre els aspirants. En l’època tecnològica que vivim, és possible realitzar aquesta elecció efectiva així com l’opció presencial, ja que ens trobem en el moment final de desescalada, sempre que es prenguin les mesures necessàries davant el possible contagi de la Covid-19.
El COMT vol donar suport al futur de la nostra professió. Han estat temps difícils per a tots però creiem necessari evitar més incerteses en aquest col·lectiu que porten des del 25 de gener esperant conèixer quin serà el seu futur laboral i professional.