Entra en funcionament el nou Centre Sanitari Botafoc del Vendrell

La inversió realitzada ha estat de 5.200.000 euros

Per . Actualitzat el

Aquest dilluns 15 de juny s’ha posat en funcionament el centre de salut Botafoc del Vendrell dins de l’actual context de pandèmia COVID per tal de donar resposta a les necessitats de salut existents de la població garantint la seguretat dels professionals i dels pacients, amb especial control sobre l’aforament a les sales d’espera per tal de respectar la distància de seguretat i amb la sectorització recomanada pel CatSalut amb les zones covid i nocovid.

Inicialment, l’activitat al centre de salut Botafoc s’havia d’iniciar al mes de setembre però s’ha accelerat per tal d’alleugerir l’actual CAP del Vendrell abans de l’inici de l’estiu.

El centre de salut Botafoc es troba dins l’Àrea Bàsica del Vendrell, un centre proveïdors de serveis sanitari d’Atenció Primària de Salut gestionat per la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla. Aquesta ABS presta assistència als municipi del Vendrell, Albinyana, la Bisbal del Penedès, les Peces i Santa Oliva. L’ABS del Vendrell compta amb una població de 47.252 habitants dels quals 32.415 són del Vendrell.

El centre de salut Botafoc centralitza tota l’oferta assistencial de l’ABS del Vendrell que actualment es realitza al CAP del Vendrell pel que fa a:

  • Pediatria comunitària: pediatria i infermeria pediàtrica a la població assignada de 0 a 15 anys de tota l’ABS de Salut.
  • Especialitats pediàtriques: consulta externa. S’externalitzarà l’activitat que es desenvolupa en les consultes de l’Hospital del Vendrell.
  • Infermeria obstètrico-ginecològica: llevadora.
  • Odontologia per a tota la població de l’Àrea Bàsica de Salut
  • Consulta de Salut mental i psicologia infanto-juvenil amb el suport dels professionals de l’Institut Pere Mata.

L’horari de funcionament del centre és de les 8.00 hores a les 20.00 hores tots els dies laborables. Els dissabtes, diumenges i festius s’atenen les urgències de les 8.00 hores a les 20.00 hores al CAP del Vendrell i fora d’aquest horari s’atenen les urgències a l’Hospital del Vendrell.

Així al CAP del Vendrell queda centralitzada la medicina i infermeria familiar i comunitària, l’atenció continuada per a tota l’ABS, la consulta de salut mental i psicologia d’adults i treball social.

Centre de salut Botafoc

El centre de salut Botafoc, que inclou dispensari mèdic i centre d’hemodiàlisi es troba situat a l’Avinguda del Baix Penedès, 94 al barri del Botafoc del Vendrell. L’edifici consta de dues plantes. Una planta baixa on es troba el centre de salut que utilitzarà l’Equip d’Atenció Primària, amb 18 consultes, 3 boxs d’extraccions i 1 aula d’educació sanitària. A més compta amb una planta semisoterrani que acull un Centre d’Hemodiàlisi gestionat per Fresenius i les dependències de suport logístic del centre.

El disseny de l’edifici ha prioritzat el desenvolupament del programa assistencial en una planta-baixa amb accés a nivell de carrer. D’aquesta manera es facilita l’accessibilitat del pacient i s’eviten les barreres arquitectòniques. En les dues plantes es prioritza la ventilació i la il·luminació natural mitjançant les façanes i els patis interiors. Es tracta d’un edifici funcional, adaptar a l’entorn, de fàcil accés per als usuaris, tant a peu com per al trànsit rodat i energèticament sostenible.

El projecte ha suposat una inversió de 5.200.000 euros distribuïts entre el centre sanitari de 2.433.000 euros, més 266.000 euros en equipaments. Pel que fa al centre d’hemodiàlisi l’obra civil ha costat 1.523.000 euros, més 1.000.000 d’euros en equipament.