L’Ajuntament destina 240.000 euros a ajudar autònoms i pimes

Que hagin patit pèrdues a causa de l’aturada de l’activitat econòmica provocada per la COVID-19

Per . Actualitzat el

El proper divendres a la tarda el Ple de l’Ajuntament aprovarà les bases reguladores d’un ajut extraordinari per a autònoms, microempreses i pimes de Roda de Berà que hagin patit els efectes negatius de la crisi sanitària per la COVID-19. La partida pressupostària que l’equip de Govern ha destinat a aquesta prestació econòmica és de 240.000 euros i es preveu que pugui beneficiar a més de 200 autònoms i pimes.

Per fer front a l’impacte econòmic i social de la crisi sanitària, des del primer moment l’Ajuntament va prendre part i durant aquests dos mesos ha aprovat tota una sèrie de mesures per ajudar a pal·liar els efectes negatius que la crisi sanitària ha provocat en els comerços i empreses de Roda de Berà. Tanmateix, degut a la magnitud de la crisi social i econòmica per la COVID-19, l’equip de Govern ha continuat treballant per destinar més recursos a ajudar a les famílies, als autònoms i a les pimes del municipi i que la reactivació de l’economia un cop finalitzi la crisi sanitària es produeixi al més ràpid possible.

Per aquest motiu, ha treballat durant les últimes setmanes en l’elaboració d’un Pla d’Impuls per a la reactivació econòmica en l’àmbit municipal, dotat amb una partida de 523.000 euros, que inclou un paquet de mesures molt concretes, socials i econòmiques, agrupades en set àmbits diferents.

I el primer punt d’aquest Pla és aquest, el suport als treballadors autònoms, microempreses i petites empreses, amb menys de 15 treballadors, amb seu social a Roda de Berà, que hagin patit pèrdues involuntàries o hagin hagut de cessar la seva activitat com a conseqüència de l’estat d’alarma per a la gestió de la crisi sanitària de la COVID-19.

La quantia de la subvenció podrà ser de fins a 1.500 euros, segons la puntuació assolida d’acord amb els criteris inclosos a les bases, com són el tant per cent en què s’ha vist reduïda la facturació, que ha de ser d’almenys un 25% respecte al mes de març de 2019; o el nombre de persones que treballen a l’empresa.

Les sol·licitud, que s’hauran de presentar a través de la Seu Electrònica de l’Ajuntament, es resoldran de forma independent i per ordre de presentació. Les subvencions s’atorgaran per procediment de concurrència no competitiva amb aquest mateix ordre fins que el pressupost disponible s’hagi exhaurit.

Per a l’elaboració d’aquestes bases l’equip de Govern va demanar la implicació de tots els grups a l’oposició, rebent propostes genèriques d’alguns d’ells i una col·laboració activa amb diferents aportacions per part del Partit Popular i de Ciutadans que han acabat millorant el projecte.

Altres mesures econòmiques aprovades

Entre les mesures que l’Ajuntament ja va aprovar a finals del mes de març per ajudar a mitigar els efectes negatius en l’economia de les famílies, autònoms i pimes de Roda de Berà i que s’inclouen al Pla de reactivació econòmica municipal, hi ha l’ajornament de tributs amb un nou calendari fiscal i la gestió personalitzada del pagament per donar majors facilitats a les famílies; la paralització de l’emissió dels rebuts dels serveis no prestats i la bonificació dels ja emesos; l’avançament de factures als autònoms i petites i mitjanes empreses subministradores de l’Ajuntament, amb un període de pagament mig de tan sols 15 dies; l’aprovació d’una indemnització econòmica destinada a les empreses que tinguessin contractes suspesos amb el consistori arran de l’estat d’alarma; o la creació d’una línia de consultes als petits empresaris i autònoms, per facilitar-los l’assessorament en relació a totes les ajudes i subvencions posades en marxa per l’Estat i la Generalitat.

També, per ajudar als negocis d’hostaleria i restauració, l’Ajuntament va aprovar una bonificació del 50% de la taxa d’ocupació de la via pública, oferint una ampliació del doble d’espai de les terrasses sense cost, per tal que poguessin complir amb l’aforament del 50% exigit pel Govern sense que això pogués suposar una davallada dels seus ingressos.

Així com també s’ha acordat una bonificació del 50%, com a mínim, del cànon d’ocupació de les guinguetes i serveis de temporada de les platges, a l’espera que l’Estat es pronunciï sobre l’exoneració del pagament del cànon que els municipis costaners del Pacte de Coma-ruga han demanat, des de l’inici de l’estat d’alarma fins a finals d’any.

Pel que fa al mercat setmanal, s’han aplicat tarifes especials durant el període que ha d’estar limitat el seu aforament per reduir el risc de contagi del virus, d’acord amb les mesures de prevenció adoptades per les autoritats sanitàries.