Es preveu una disminució del 18,8% de la producció de préssec i nectarina

La davallada serà un 0,2% superior a la mitjana catalana

Per . Actualitzat el

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol, juntament amb el president de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Francesc Torres, el director general, Manel Simon, el president del Comitè de fruita de pinyol de l’entitat, Francesc Palau, i el del Comitè de fruita de llavor, Joan Serentill, han presentat, aquest migdia, telemàticament, les previsions de collita de préssec i nectarina a Catalunya aquest 2020.

Així, les primeres dades apunten un descens global de la producció d’aquesta fruita de pinyol a Catalunya del 18,6% en relació a 2019, situant-se en les 413.050 tones. Per demarcacions, la producció de préssec i nectarina a Lleida s’elevaria a 379.100 tones (-18,7%), a Tarragona seria de 27.110 tones (-18,8 %); a Barcelona de 5.490 tones (-2,2%), i a Girona de 1.350 tones (-22,1%).

Per grups, les previsions presentades avui indiquen que el préssec rodó disminuirà un 21,9% (95.490 t), el préssec pla un 15,1% (113.630 t), la nectarina baixarà un 19,8% (181.500 t), i la pavia un 9,1% (22.430 t).

Carmel Mòdol ha posat de relleu que “aquesta pot ser una campanya per a recuperar una part de les pèrdues dels darrers anys; enguany no hi ha qüestions per a què el preu no sigui bo. A més, hem d’aprofitar l’increment del consum de producte alimentari de proximitat arran de la crisi de la COVID-19, i el creixement del nivell de percepció de saludable  en relació a la fruita de proximitat entre els consumidors. Això també ho hem de mantenir de cara al futur”.

D’alta banda el director general també ha explicat que confia que, tal com es va parlar en les reunions de la consellera Teresa Jordà amb representants de les empreses de distribució alimentària, aquest any no hi hagi les ofertes-reclam a preus enfonsats de la fruita de pinyol en els moments més àlgids de la recol·lecció que situaven una pressió a la baixa sobre els preus dels productors per davall del cost de producció.

Quant al Pla d’arrencades 2018-2020, Mòdol ha assenyalat que per part del sector “no es va acabar d’aprofitar el topall de 2.000 hectàrees que s’hi podien acollir, però que el Pla ha actuat com a motor permetent disminuir la capacitat productiva”. Val a dir que el Departament d’Agricultura ja ha abonat les subvencions corresponents a unes 650 hectàrees, que al juliol es tancarà la certificació de les més de 800 hectàrees que tenen fins el 15 d’aquell mes per a dur a terme l’arrencada sol·licitada; i que amb posterioritat al termini per a acollir-se al Pla, hi ha productors que per motius empresarials també s’han decidit finalment a arrancar.

L’època de collita depèn dels municipis. Així, es preveu que es produeixi 5-7 dies abans que l‘any passat, tot i que hi ha zones que preveuen igual o fins a 7/10 dies de retard. Destaca la tendència, iniciada a posteriori del veto rus, amb un alentiment en el creixement d’hectàrees plantades que, bàsicament, consisteixen en renovació de plantacions. S’arrenca tots els grups, però especialment el préssec rodó i la nectarina groga.

La campanya que s’iniciarà en breu destaca per totes les limitacions provocades per la Covid-19 (dificultat en trobar mà d’obra, necessitat d’implantar protocols, ús massiu d’EPIS, increment dels preus de la logística i transports) que en general es traduiran en un increment en els costos de producció que se sumaran a l’increment del 6% del nou conveni dels salaris dels treballadors de les centrals.

Tot i així, la important davallada en les previsions de collita catalanes, sumades a la davallada general que es preveu a Europa fan que Manel Simon, director general d’Afrucat, hagi manifestat que “creiem que aquest és un any en que el sector productiu català podrà defensar els preus i més tenint en compte el bon començament de la campanya de pinyol al sud.” Simon afegeix que normalment els preus de la fruita més primerenca comencen alts però “en aquestes darreres setmanes ja haurien baixat i enguany es manté les bones cotitzacions. Tot fa pensar que es pot donar una disputa pels préssecs i nectarines als mercats. No n’hi haurà per a tothom”. Una altre dels elements claus de la campanya és la qualitat excepcional de la fruita que es preveu de bons calibres i amb uns elevats graus Brix.

Per la seva banda, Francesc Palau, president del Comitè de Fruita de Pinyol d’Afrucat, ha assegurat que “si no aprofitem una campanya que es preveu perfecta com aquesta amb baixa producció a tota Europa, excel·lent qualitat de la fruita, sensibilitat del consumidor per les fruites i verdures ja no sé què més podem demanar i potser el problema és un altre.”

Cal recordar que les administracions catalana, locals, i el sector han elaborat un document que fixa els criteris i les recomanacions d’actuació en activitats i empreses agràries amb vista a l’inici de la campanya agrària.

I finalment, val a dir que la collita definitiva de 2019 va ser de 507.270 tones, superior a 2018, però sense arribar a l’elevada producció de 2017, un any considerat excepcional.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat