L’Ajuntament de Tarragona posa en marxa un geoportal

És el punt de partida del que ha de ser la implementació i publicació d’un catàleg de mapes i panells interactius de la ciutat

Per . Actualitzat el

La pandèmia de la COVID-19 està suposant una emergència sanitària a escala global, tal com a declarar l’OMS el passat 11 de març. Aquesta situació ha provocat que l’Ajuntament de Tarragona hagi d’establir polítiques i actuacions per tal de garantir la seguretat tant dels servidors públics que han d’assistir a la població en la prestació d’aquells serveis mínims que es mantenen operatius, així com per a la ciutadania.

 

Per fer-ho possible, “l’Ajuntament de Tarragona així com la ciutadania han de poder disposar d’eines que els empoderi i els ajudi a la presa de decisions. Una d’aquestes eines són ens mapes i panells interactius que, de forma agregada, mostren indicadors i tendències i mapes sobre diferents serveis de la ciutat”, explica el conseller responsable de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Jordi Fortuny. Aquí neix el nou servei de Mapes de Tarragona

 

Què és?

El geoportal de l’Ajuntament de Tarragona és un nou servei especialitzat amb recursos d’informació basats en mapes, aplicacions, geoserveis, serveis de localització, cercadors i rutes.

 

L’objectiu de la iniciativa és oferir informació d’interès general o bé especialitzada per àmbits temàtics o temporal (històrics). Permet l’exploració i consulta d’un catàleg de recursos d’informació geogràfica de la ciutat, complementada amb dades descriptives i recursos gràfics que en permeten conèixer les característiques. Aquestes dades s’obren per un ús públic, d’orígens diferents i distribuïdes i del servei de dades obertes de l’Ajuntament de Tarragona i es presenten d’acord amb la finalitat del servei o aplicació específica organitzant-la en forma de capes o funcionalitats per la seva navegació i anàlisi, així com representar-la gràficament. Una forma més usable i comprensible.

 

Per tant, és el tret de partida del que ha de ser la implementació i publicació d’un catàleg de mapes i panells interactius de la ciutat,

 

Com hi puc accedir?

http://mapes.tarragona.cat o

http://siti.tarragona.cat   (sistema informació territorial)

 

Què hi podem trobar?

Es poden trobar dos tipus de visualitzacions, serveis en mapes (visor de mapes) i serveis en panells interactius (quadres de comandament) que permeten obtenir un coneixement d’acord amb indicadors quantitatius, gràfics descriptius i evolutius així com mapes)

 

En un primer estadi, es presenten dues temàtiques:

 

Mapes Covid19

En aquesta línia, s’han publicat els panells de Distribució de gent gran, majors de 65 anys; Distribució d’infants i adolescents, menors de 15 anys; comerços oberts durant l’estat d’alertes amb els tipus de serveis que ofereixen, ja disponibles en l’app Tgn Emergències; equipaments sanitarisi el servei “El meu Km”, que a partir d’una adreça estableix el límit de radi d1 km indicant aquells equipaments i serveis disponibles.

 

Dos dels serveis més importants en la situació actual, són els dos panells basats en el comptatge de terminals mòbils (Orange) a Tarragona, per la gestió de la situació d’emergència COVID19, que en permet el coneixement i evolució per tota la ciutat, per zones específiques, per dates i per franges diürnes o nocturnes, des del dia 9 de març de 2020, abans de l’estat d’alerta fins avui.

 

Aquesta informació és actualitzada diàriament i permet explorar i analitzar l’evolució i comportament de la ciutat durant l’estat d’alerta per la pandèmia COVID19, així com el seguiment i evolució en la fase 1 de desconfinament, de forma que permeti la presa de decisions per aplicar mesures de prevenció i seguiment en zones de major concurrència.

 

Aquest servei ha estat possible gràcies a la cessió de la informació totalment anonimitzada en col•laboració del fabricant ESRI de tecnologia de mapes, un partner Nexus Geogràfics  i l’operador de telefònica mòbil Orange, el qual representa aproximadament una quota del 33,9% de la quota de mercat i és l’operador amb més tràfic mòbil d’Espanya.

 

Mapes Temàtics

En aquesta secció, es poden explorar mapes dels equipaments i serveis municipals, districtes i seccions censals així com barris de la ciutat, l’arbrat i les incidències a la via pública reportades per la ciutadania mitjançant l’aplicació EPP!,  per anys i estats de resolució.