El consistori s’adhereix al Dia Internacional contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia

Per . Actualitzat el

El proper diumenge, 17 de maig, es commemora el Dia Internacional de la lluita contra l’Homofòbia (lesbofòbia i gaifòbia), la bifòbia i la transfòbia, i l’Ajuntament de Roda de Berà s’hi ha adherit a aquesta jornada, juntament amb el Govern de la Generalitat de Catalunya, amb molts ajuntaments d’arreu del país, institucions catalanes, el Consell Nacional LGBTI i moltes entitats.

L’any 1990 l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de trastorns sexuals. Des de llavors es va adoptar la data del 17 de maig per commemorar aquest dia, que recorda que cal donar resposta a tota situació de discriminació, d’injustícia i de violència envers les persones per llur identitat de gènere o llurs orientacions sexuals i afectives.

Els principis d’equitat i de no-discriminació són elements fonamentals dels drets humans, i així ho recull la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. El conjunt de les institucions catalanes volen expressar la voluntat d’assegurar el compliment d’aquesta llei i el seu desplegament a tot el territori mitjançant la xarxa territorial de Serveis d’Atenció Integral LGBTI, com el del Consell Comarcal del Tarragonès, per tal de reconèixer, visibilitzar i posar en valor les diversitats sexuals i d’expressió de gènere i atendre de manera integral en cooperació interadministrativa i interdepartamental les persones dels col·lectius i dels seus entorns.

La declaració conjunta assegura que “la societat catalana vol mostrar el seu suport i reconeixement a totes les persones que han estat perseguides o que han patit discriminació o violència per llur identitat o orientació sexuals, aquí o arreu del món, on encara persisteix aquesta persecució en un important nombre de països, amb penes de presó tortura o fins i tot la mort. És per això que també reivindiquem la protecció i el refugi de les persones LGBTI.”

Amb motiu d’aquesta jornada, des de l’Ajuntament “condemnem totes les actituds de rebuig, de prejudici i d’hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals; apostem pel reconeixement de la llibertat i la igualtat entre totes les persones en una societat democràtica i plural, i fem una crida a tots els poders polítics, institucions, entitats i col·lectius i a tota la societat civil per a eradicar tot tipus de discriminació i violència per raó d’identitat de gènere o d’orientació afectiva i sexual”, subscriu la declaració conjunta.

Enguany i a causa de la situació d’excepcionalitat que vivim, causada per la pandèmia de la COVID-19, “reivindiquem de manera molt especial la salvaguarda dels drets de les persones del col·lectiu LGBTI, sigui en les situacions de confinament, sigui en els espais públics un cop aquest finalitzi. I ens comprometem a una especial atenció i seguiment de totes les situacions de vulnerabilitat perquè el col·lectiu LGBTI no en surti ni sanitàriament, ni laboralment, ni socialment damnificat”, es pot llegir a la declaració.