Guia per a infants fins a 12 anys sobre el coronavirus

Elaborada pel Departament de Justícia, vol resoldre els dubtes dels nens i nenes sobre el virus i com afecta les seves vides

Per . Actualitzat el

“Hola nens i nenes. Som un grup d’experts i hem vingut a respondre preguntes! Preguntes de tot tipus: sobre el coronavirus, sobre els vostres sentiments, sobre idees i propostes… tot allò que se us pugui acudir!”. Així comença la guia de preguntes freqüents que ha elaborat l’Equip d’Assessorament Tècnic a la Família (EATAF) del Departament de Justícia per resoldre de manera clara i didàctica els dubtes dels nens i nenes sobre la propagació del virus i com afecta les seves vides.

Per elaborar la guia, Justícia ha comptat amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, el Col·legi de Treball Social de Catalunya, el Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya i el Col·legi de Pedagogs de Catalunya i la col·laboració del web Estimat Diari de l’Ajuntament de Barcelona.

Preguntes com: per què hi ha gent que es posa malalta? Què és el coronavirus? Com s’encomana? Quan s’acabarà el confinament? Per què no puc veure els avis? Quan podré jugar amb els meus amics? Estic trist. Què puc fer? Quan i com morim? Com celebraré el meu aniversari? Són peguntes que poden fer-se els infants en aquests moments i que necessiten una resposta adequada a la seva edat. El document ha estat elaborat en clau d’infància, adreçat a nens i nenes de fins a 12 anys.

La guia està estructurada en vuit blocs temàtics, en format visual (infogràfies) i amb un llenguatge adequat per a ells: salut; família i amics; famílies separades; desconfinament i sortida al carrer; escola; pèrdua infantil; preocupacions i petits neguits, i curiositats.

Pregunta a la nova bústia de Justícia

Jutícia també ha habilitat una bústia corporativa, projecteinfancia_sraj.justicia@gencat.cat, per a pares, tutors i infants que vulguin preguntar altres questións sobre qualsevol dubte, inquietud o neguit. Els experts de Justícia i els dels col·legis professionals atendran les demandes d’informació de la bústia.

L’EATAF és un equip del Departament de Justícia que està format per psicòlegs i treballadors socials, especialitzats en relacions familiars en l’àmbit judicial civil, repartits per tot Catalunya. Donen resposta a les peticions dels jutjats de família, de primera instància i d’instrucció, de violència domèstica (VIDO) i de les audiències provincials. Intervenen sempre a petició del jutge o magistrat i proporcionen als òrgans judicials elements d’anàlisi i valoració de la situació familiar que els ajudin amb la presa de decisions. Els informes que elaboren, però, no són vinculants. A Catalunya, l’EATAF està format per 37 professionals (25 psicòlegs i 12 treballadors socials).