«Els meus somnis com a il·lustradora giren al voltant del món de la moda»

La companya del ‘Notíciestgn’, Ana Gómez, il·lustradora convidada d’aquest mes

Per . Actualitzat el

La Il·lustradora Convidada del mes de maig és l’Ana Gómez (Barcelona, 1986), companya del NotíciesTgn, és dissenyadora gràfica i més tard va estudiar il·lustració a l’EADT per activar la seva creativitat, diu. El collage és la tècnica preferida d’aquesta artista de Valls. Podreu veure els treballs que anirà compartint i l’entrevista que li han fer des del Tgn-blog a https://tgnblog.tarragona.cat/ana-gomez/9201.

Us citem l’entrevista que li ha dut a terme la Laia Marín:

Hi ha algun il·lustrador o il·lustradora que sigui referent per a tu? Quins/es? 

És impossible escollir-ne només un. Sempre que em fan aquesta pregunta responc amb una frase de l’Isidro Ferrer: «Yo soy yo a través de los otros.»

Els treballs d’il·lustradors, de dissenyadors gràfics i de moda; la fotografia, la pintura, la música, l’arquitectura… són fonts constants d’inspiració. Cada dia, sense adonar-nos-en, alguna cosa ens crida l’atenció i la reflectim al nostre treball. Per posar-te un exemple, en el meu cas, m’encanta el cromatisme de les pel·lícules de Wes Anderson i les cançons de la Florence Welch sempre m’inspiren. També admiro la capacitat de síntesi de la Coco Dávez o la visió creativa de la Grace Coddington, entre altres.

Feia temps que et dedicaves al disseny gràfic. Quan decideixes estudiar il·lustració i per què?

M’agrada la meva feina, però hi va haver un moment en què necessitava tornar a sentir-me activa creativament. Va ser llavors quan vaig decidir estudiar il·lustració a l’EADT. A més, tot i haver decidit estudiar Publicitat i Relacions Públiques sempre em va quedar l’espineta clavada de no haver-me decantat per Belles Arts. Amb la il·lustració he aconseguit treure’m aquesta espina.

Quin és el teu somni com a il·lustradora?

Els meus somnis com a il·lustradora giren al voltant del món de la moda. M’agradaria, per una banda, poder publicar les meves il·lustracions o collages en algunes de les capçaleres més importants del sector i, per una altra, m’encantaria que els meus dibuixos estampessin la roba que confeccionés: camises, samarretes, vestits…

Recomana’ns un llibre il·lustrat.

Últimament, amb la situació que estem vivint, he tornat a fullejar Recetas de llúvia y azúcar, d’Eva Manzano i Mónica Gutiérrez Serna. És una espècie de llibre de cuina que parla de les emocions que ens acompanyen cada dia i de com comprendre-les i superar-les mitjançant receptes plenes d’imaginació.

Sabem que també t’agrada la tècnica del collage. Ens pots explicar breument com t’inspires per fer-los? Quins materials acostumes a utilitzar?

M’apassiona el collage i les infinites possibilitats de composició que et dona. De fet, a vegades per crear una il·lustració, la dibuixo per parts que després escanejo i munto. Parlant del collage com a tal, m’inspiren coses molt diverses com alguna cançó, alguna fotografia o frase/paraula. 

Normalment sempre utilitzo revistes de moda per fer-los perquè la composició i l’estètica de les seves imatges s’adapten molt bé al meu estil. De vegades també utilitzo algunes de les meves il·lustracions per afegir algun detall o bé, si estic treballant en digital, ho faig directament des de la tauleta.

Què és el que més t’agrada dibuixar? 

No tinc una preferència per cap tema, simplement em deixo portar pel meu estat d’ànim, per la música que sona en aquell moment o per vivències personals. Sí que és cert que les meves darreres il·lustracions giren en l’entorn del cos/rostre femení, i és que aquests dies de confinament són moltes les dones —artistes conegudes i dones anònimes— que m’inspiren.

A quin tipus de públic s’acostumen a adreçar les teves il·lustracions?

Quan faig una il·lustració o collage no penso a qui va destinada. Un cop acabada el seu públic és a qui li pugui agradar, a qui pugui inspirar, a qui li pugui remoure alguna cosa quan la vegi.

Com veus la il·lustració a Tarragona?

Crec que la il·lustració està vivint un bon moment arreu i a Tarragona hi ha molt de talent. Les institucions —tant municipals com privades— haurien de dinamitzar pràctiques per promocionar i donar valor als il·lustradors/es de casa nostra. Tot i que queda molta feina per fer en aquest sentint, mentrestant, i gràcies a l’AIT —l’Associació d’Il·lustradores de Tarragona— les il·lustradores i il·lustradors tenim un lloc on continuar creixent com a professionals i envoltar-nos de gent realment inspiradora. 

[Seguiu les seves il·lustracions a les xarxes municipals, a InstagramFacebook i Twitter.]