Torra conclou que «cal una presa de decisions i de gestió d’emergències més propera al territori»

En una reunió telemàtica, el cap de l’Executiu ha presentat als agents de Tarragona l’informe final de la Taula d’Avaluació i Seguiment de l’accident de l’empresa IQOXE

Per . Actualitzat el

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat aquest matí als diferents agents del Camp de Tarragona l’informe final que ha elaborat la Taula d’Avaluació i Seguiment de l’accident de l’empresa IQOXE del polígon petroquímic sud de Tarragona, que va tenir lloc el passat mes de gener.

A través d’una reunió per videoconferència des de la casa dels Canonges, el cap de l’Executiu ha explicat les propostes de millora que es preveuen implementar  per la gestió de futures emergències en el sector químic a Tarragona.

El president ha assegurat que l’accident ha comportat “una exhaustiva revisió dels protocols d’atenció de les emergències”, així com “el rol que han d’assumir els diferents actors que hi participen”“Tots els departaments han fet una anàlisi de les actuacions efectuades durant i després de l’accident i s’ha detectat tots aquells aspectes que podien ser millorables, o que caldria incorporar per a una gestió eficient d’una emergència química tan singular com la que va ocasionar l’explosió a IQOXE”, ha detallat.

Les propostes que avui s’han donat a conèixer “poden tenir diferents temps d’implantació”, tal i com ha explicat Quim Torra, que ha subratllat que, des de la data de l’accident, “el Govern ha treballat ja en moltes de les actuacions proposades, de manera que algunes d’elles ja s’han implementat”. D’altres,  “requeriran de la disposició efectiva de recursos, i l’aprovació dels pressupostos ens ho permetrà”, i algunes podran materialitzar-se amb actuacions organitzatives o amb recursos propis interns.

D’entre les mesures ja implantades, el president ha remarcat l’aprovació en la reunió del Govern del passat 10 de març del PLASEQTA 2020, on ja es recullen algunes de les principals demandes dels actors del territori, com “que la presa de decisions i la gestió de les emergències sigui més propera al territori” i també “incrementar el rol dels ajuntaments implicats en la gestió de les emergències”.

Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha reiterat el condol del Govern a les famílies i persones properes a les tres víctimes de l’accident i ha lamentat els ferits i els desperfectes en habitatges, negocis i instal·lacions. “Aquests són fets irreparables que lamentem profundament”, ha subratllat, i ha afegit que l’accident ha provocat altres conseqüències com “la sensació d’un cert desconcert i preocupació per la pròpia seguretat, l’afectació a les relacions de confiança entre el sector químic i la resta de sectors productius, les institucions i la ciutadania”.

Les propostes de millora de la Taula

La Taula, presidida pel viceconseller de la Presidència, Pau Villòria, i amb la participació de tots els departaments de la Generalitat implicats en l’accident i la gestió de l’emergència, va treballar durant dos mesos analitzant els fets i les actuacions en la gestió de l’accident i recollint les demandes dels diferents actors afectats per l’accident. La previsió era que l’informe es pogués presentar públicament el passat 23 de març, però la situació de crisi sanitària causada pel Covid-19 ho ha retardat.

Per evitar el mateix impacte en futurs accidents en el sector, l’informe final de la Taula d’Avaluació i Seguiment de l’accident de l’empresa IQOXE  (que s’adjunta complert en aquesta nota de premsa), proposa mesures en diferents àmbits:

  1. Emergències i protecció civil: Actualitzar els plans d’emergència a les necessitats actuals (ja es va aprovar el PLASEQTA 2020 amb una inversió de set milions d’euros durant els propers quatre anys) i incorporar elements de detecció anticipada de les emergències químiques, com sensors químics i drons.
  2. Informació a la ciutadania i la comunicació: Millorar la informació pública i els canals de comunicació; creant webs especialitzades; canals a les xarxes socials; sistemes d’avisos directes per sms o mail en temps real i impulsant la tecnologia “Cell Broadcasting”
  3. Seguretat i Salut Laboral: Investigació de l’accident per part de la Inspecció de Treball i creació d’una Comissió de Seguretat i Salut Laboral del complex petroquímic de Tarragona.
  4. Qualitat Ambiental: Incrementar la coordinació amb els grups de primera intervenció; incorporar al PLASEQTA 2020 la funció del grup de control ambiental; incorporar millores a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica per un valor aproximat de 72.300€ i convocar la Taula de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona.
  5. Salut: Dotar de més recursos el Servei d’Emergències Mèdiques per valor d’uns 775.000€; actualitzar el Protocol IMA (Incident amb múltiples afectats) de la Regió Sanitària i de cada dispositiu d’atenció i dels seus integrants, amb un cost d’uns 6.000€/any; actualitzar el procediment d’actuació per atendre els afectats i entorn que requereixen atenció en l’àmbit de la salut mental i elaborar el procediment d’atenció als afectats i entorn en l’àmbit de l’atenció social i comunitària.
  6. Seguretat Industrial: Anàlisi i investigació de l’accident de l’empresa IQOXE, incloent-hi la contractació d’una entitat de reconegut prestigi (la consultora DNV); retorn de l’activitat productiva, sempre que es garanteixin les condicions de seguretat i d’acord amb el dictamen dels experts; actualització del marc normatiu català en l’àmbit de la Seguretat Industrial (Directiva Europea Seveso III); actuacions davant la UE en temes de seguretat de les indústries químiques: Comissió de Medi Ambient i Grup de Treball al Parlament Europeu; anàlisi del dimensionament del personal dedicat a les tasques d’Inspecció de les instal·lacions de les empreses i creació d’un Grup de Treball d’Accidents Greus.

 

A la reunió també hi han participat els consellers d’Interior, Miquel Buch; de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; el viceconseller i comissionat pel Desplegament de l’Autogovern, Pau Villòria; el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó; el president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset; el president de l’AEQT i director tècnic de Messer Ibèrica de Producció, Rubén Folgado; el president de FEDEQUIM i director general de Panreac Química, Joan Roget; el director de producció de Basf, Manu Segura; el president de PIMEC Tarragona, Jordi Ciuraneta; el vicepresident primer de la Cambra de Tarragona, Josep Font; el secretari general de CCOO d’Indústria de Catalunya, José Antonio Hernández Martínez, i el secretari general d’UGT Tarragona, Joan Llort.

També hi ha estat presents els alcaldes d’Alcover, Almoster, Cambrils, Castellvell del Camp, Constantí, El Catllar, El Milà, El Morell, Rourell, Els Garidells, Els Pallaresos, La Canonja, La Masó, La Pobla de Mafumet, La Secuita, La Selva del Camp, Perafort, Reus, Riudoms, Salou, Tarragona, Vallmoll, Vilallonga del Camp, Vinyols i els Arcs, Vila-Seca, Valls, Pradell de la Teixeta i Vila-Rodona, i els directors dels Serveis Territorials a Tarragona dels departaments d’Interior, Salut, Territori i Sostenibilitat, Treball, Afers Socials i Famílies, i Empresa i Coneixement.