Més de 3.000 atencions a dones des que va començar el confinament

Els serveis a dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles continuen funcionant, amb monitoratge diari

Per . Actualitzat el

Els serveis d’atenció a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies continuen atenent totes les dones, infants i adolescents que ho necessiten també durant el període de confinament.

 Els Serveis d’Intervenció Especialitzada han fet 3457 atencions telemàtiques a dones i 669 a infants i adolescents

Les treballadores dels Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), un servei gratuït d’atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació, fan un seguiment telefònic a totes les dones i infants i adolescents que són ateses habitualment en aquests serveis. Amb especial cura per mantenir el contacte amb totes les dones usuàries dels seus serveis que conviuen amb l’agressor (219 dones, de les quals 138 tenen fills i filles).

Entre el 16 de març i el 27 d’abril han arribat 156 noves sol·licituds d’atenció per a dones en situació de violència masclista i 15 per a infants i adolescents. Durant aquest període els SIE han fet 284 atencions d’urgència.

Des que va començar el confinament, s’han fet 3457 atencions telemàtiques a dones en situació de violència masclista, és a dir setmanalment s’han fet una mitjana de 576 atencions a dones; pel que fa a les atencions a infants i adolescents, les professionals han fet 669 atencions, es a dir una mitjana de més de 111 atencions per setmana.

Finalment, en aquest període s’han fet 124 derivacions i 1311 coordinacions amb altres serveis. Aquestes xifres són similars a les que es registraven abans del confinament.

Els Serveis d’acolliment de la xarxa de violència masclista atén 135 dones i 166 fills i filles

Els serveis d’acolliment de la xarxa de violència masclista continuen la seva activitat habitual, seguint les indicacions relatives al confinament. S’ha habilitat un seguiment telemàtic diari en tots els serveis per recollir les possibles novetats de manera immediata i aquests serveis s’han incorporat al sistema de monitoratge del Departament per al seguiment sanitari i per a la provisió d’equips de protecció individual (EPI) que, des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies s’estan adquirint i que tenen una distribució setmanal.

En aquest període, els Serveis d’acolliment de la xarxa de violència masclista han atès 135 dones i 166 fills i filles.

Des del 16 de març, 3 dones i 3 infants s’han incorporat al Servei d’Atenció d’Urgència, que acull aquelles dones que han de sortir de manera urgent del domicili familiar amb els seus fills i filles. De la mateixa forma, 3 dones més ho han fet als Albergs habilitats per aquesta acollida quan els serveis municipals no han pogut trobar una solució per elles (el seguiment el fan des del seu Servei Específic i nosaltres fem una visita setmanal de coordinació i seguiment al alberg mateix).

Paral·lelament el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ja està centrat també en l’estudi de la situació que està generant el confinament en noies i dones, així com en las situació posterior al confinament i en estudiar els impactes que suposarà per les dones en la seva lluita diària per la superació de la Violència Masclista, a fi de dissenyar actuacions per a minvar-ne l’impacte.

A més, la Subdirecció general de Lluita contra la Violència Masclista vetlla per a que les nenes i nens dels serveis residencials puguin gaudir d’aprenentatges i jocs durant el confinament enviant una carpeta de recursos didàctics i lúdics. A més, la setmana passada es van convocar uns Jocs Florals per la celebració de Sant Jordi i hi han participat uns 80 treballs tant de dones com dels seus fills i filles.

Detecció de violència masclista

Pel que fa a la detecció de violència masclista en l’actual situació de confinament, el Departament de Treball i Afers Socials, en coordinació amb l’ICD, ha demanat als establiments que estan oberts aquests dies de confinament que col·laborin amb la campanya “Establiment segur contra la violència masclista”. Aquesta iniciativa es concreta en posar en lloc visible dels comerços un cartell amb el missatge següent:“ Establiment segur contra la violència masclista. Si aquests dies de confinament sents que casa teva deixa de ser un espai segur per a tu o els teus fills i filles, aquí truquem per tu al 900 900 120.

Així mateix, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha mantingut la comunicació amb els ens locals per tal de reforçar-ne les actuacions en l’atenció a les urgències i missatges de prevenció.

Serveis Tècnics de Punts de Trobada

Pel que fa als Serveis Tècnics de Punts de Trobada, es troben tancats a visites presencials, però les seves professionals han continuat treballant per garantir els contactes telemàtics entre filles i fills i els seus progenitors. En el conjunt dels 18 serveis continuen actives 494 famílies han mantingut el contacte per telèfon, WhatsApp i Skype. 152 d’aquestes famílies s’han organitzat de manera consensuada i autònoma per fer els contactes telemàtics, el que suposa un 31% dels contactes.

Coordinació contra la violència masclista

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies participa a diferents espais de coordinació entre els departaments del Govern i altres administracions i entitats dedicades a la lluita contra la violència masclista, com ara les quatre Diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, les entitats municipalistes, el Consell Nacional de Dones de Catalunya així com la participació i coordinació al  Pleno del Observatorio Estatal de Violencia contra la Mujer, amb l’objectiu de detectar necessitats i possibilitat de solucions de les situacions més complexes.