Augmenta l’exportació de bestiar viu al Port

L’increment coincideix amb l’obertura de tres nous mercats

Per . Actualitzat el

El tràfic d’animals al Port de Tarragona presenta molt bons resultats en aquest primer quadrimestre de l’any amb 107.147 caps de bestiar. A data del 30 d’abril, al Port hi ha hagut 13.147 moviments de caps de bestiar boví i 94.000 d’ovins. Unes dades que quasi tripliquen el resultat de 2019 per al mateix període.

En comparació, els primers 4 mesos d’aquest any suposen un augment del 65% del tràfic de bestiar viu respecte al mateix període de 2019. Mentre que data d’avui, el Port ja porta moguts més de 107.000 caps de bestiar viu, el 30 d’abril de l’any anterior aquest volum de tràfic va ser menor. Es van moure 37.489 caps de bestiar, 20.130 unitats d’oví i 17.357 caps de bestiar boví.

El Port de Tarragona atribueix aquest increment en el tràfic de bestiar viu a l’obertura de tres nous mercats a Jordània, l’Aràbia Saudita i el Marroc. Aquesta setmana d’abril s’ha realitzat la primera exportació d’animals vius des del Port de Tarragona al Marroc. Un embarcament de 2.410 unitats de bestiar boví marcaran l’inici d’aquesta nova ruta comercial que té com a destinació el port de Jadida, a 100 quilòmetres al sud de la ciutat marroquina de Casablanca.

A aquesta nova ruta, s’hi ha d’afegir l’enviament rècord de 21.500 xais durant aquest mateix mes d’abril, assolint l’obertura de dos nous mercats molt importants per al Port de Tarragona com són Jordània l’Aràbia Saudita. (Vegeu la Nota de Premsa aquí: https://bit.ly/3d1L1Q1)

Nous mercats

Les exportacions de bestiar des del Port de Tarragona tenen com a destinació principal l’Orient Mitjà, el Nord d’Àfrica i altres ports de la conca mediterrània. Enguany, països com Jordània amb 57.000 caps de bestiar exportats, l’Aràbia Saudita, amb més de 21.000 i Líbia amb 16.000 han fet créixer aquest tràfic durant els primers mesos de l’any (fins al passat dia 25 d’abril) fins a assolir la xifra total de 94.000 caps de bestiar oví. Als quals s’hi han d’afegir 13.147 caps de bestiar boví cap a altres destinacions.

La xifra assolida a finals d’abril de 107.147 caps permet ser optimistes quan al resultat final de l’any 2020, que s’espera superi la de 2019, amb la consolidació dels mercats existents i l’obertura dels tres nous mercats abans esmentats.

Un Port de referència per aquest tràfic

El Port de Tarragona és un dels dos ports espanyols autoritzats pel Ministeri d’Agricultura per a la càrrega de bestiar viu. Aquest fet ha permès exportar directament des de Tarragona bestiar de les principals zones productives tant de Catalunya com de tota la zona nord-est d’Espanya, reduint i optimitzant els trajectes. Això ha convertit la zona d’influència del Port de Tarragona en un referent per al sector ramader.

Durant l’any 2019 es van moure 242.000 unitats de bestiar viu al Port de Tarragona, una xifra que va suposar un augment de vora 7% respecte a la xifra de 2018 que va ser d’unes 226.000 unitats. L’any 2019, les destinacions més importants, per ordre de volums, van ser el Líban, Líbia i Algèria.

El treball dut a terme des de l’any 2012 per part del Port de Tarragona es veu traduït en aquest augment en la xifra d’exportacions, afavorint i dinamitzant el sector en tota la seva àrea d’influència.