L’AEQT s’adhereix a l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona

Per . Actualitzat el

L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha aprovat adherir-se a l’Observatori de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, que recull i analitza els components orgànics volàtils al Camp de Tarragona des del 2018. Una iniciativa impulsada per Repsol i que ara compta també amb l’adhesió en bloc del global del sector petroquímic del territori.

La decisió s’emmarca en el compromís de les empreses que formen els polígons tarragonins per protegir el medi ambient en general i la qualitat de l’aire en particular. En aquesta línia, el sector ja formava part activa de l’òrgan impulsat per la Generalitat a aquest efecte, la Taula Territorial de la Qualitat de l’Aire el Camp de Tarragona, i fa una nova passa afegint-se també a aquest Observatori, en la línia de donar resposta a la demanda social d’informació sobre la qualitat de l’aire a l’entorn de les plantes químiques al Camp de Tarragona.

La voluntat del sector és liderar des del punt de vista ambiental, científic i acadèmic el coneixement de tots els components orgànics volàtils i poder planificar d’aquesta manera totes les accions de millora de control de les emissions, malgrat ja estiguin avui per sota dels límits establerts per les administracions.

L’Observatori, que desenvolupen en la vessant tècnica la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Eurecat, i que està coordinat per l’Institut Cerdà, compta amb 26 punts de mesurament de la presència de compostos orgànics volàtils a 11 poblacions: el Morell, la Pobla de Mafumet, Constantí, Perafort-Puigdelfí, Vilallonga, Alcover, Valls, Tarragona (Sant Salvador, el Serrallo, Torreforta, Bonavista, Campclar), la Canonja, Vila-seca (la Pineda), Reus i dues poblacions de referència: Barcelona i Prades.

El mètode que s’utilitza per mesurar els components orgànics volàtils i determinar la bona qualitat de l’aire del Camp de Tarragona, desenvolupat pels científics de la URV i l’Eurecat, ha estat validat per la revista Science of the Total Environment.

Atès que un dels seus objectius és precisament la transparència, l’Observatori publica les dades recollides periòdicament en un informe, i de fet està previst que en poques setmanes se’n faci pública una nova edició, amb les dades corresponents a l’any 2019, que per primera vegada inclourà també resultats referents als municipis que envolten el polígon Sud.