La COVID-19 augmenta la necessitat alimentària un 40%

El Banc dels Aliments incrementa les donacions i estudia noves accions per afrontar la situació d’emergència social

Per . Actualitzat el

Tot i la situació d’emergència i l’estat d’alarma decretat al país, el Banc dels Aliments no ha deixat de treballar. La tasca que desenvolupa és essencial, ja que són serveis mínims i massa sovint, sota mínims. El Banc dels Aliments ha augmentat les mesures de protecció personals: mascaretes, guants i pantalles protectoresper poder repartir, diàriament, aliments. Cada matí, al magatzem central ubicat a Reus, un grup de voluntaris treballen sense parar per abastir amb aliments les més de 150 entitats socials de tota la província que ajuden les famílies més necessitades.

Però la feina no es troba només al magatzem, els voluntaris de l’oficina atenen uns telèfons que no paren de sonar. “Al Banc dels Aliments no saps mai quina situació et trobaràs quan despengis el telèfon, però aquests dies el més segur és que sigui alguna família que està passant una situació difícil i que necessita ajuda”, apunta Glòria Alegre, voluntària del Banc des del 2010. Alegre afegeix que “aquests dies escoltes molts problemes que et colpeixen, situacions molt dures que ni ens podríem imaginar, i nosaltres intentem ajudar en tot el que podem, els derivem a serveis socials, entitats de proximitat… De vegades el telèfon sona per donar bones notícies: empreses, entitats, institucions que volen fer una donació”, explica Alegre, emocionada, “no els ho podrem agrair mai prou”.

El responsable de comunicació i portaveu de l’entitat, Òscar Ologaray, valora molt positivament l’interès dels mitjans de comunicació, que aquests dies estan al damunt de la situació, “les xifres no són bones, tot apunta que tornarem a una situació pitjor que la de la crisi del 2008, però ara tenim més experiència, hem de ser capaços de minimitzar l’efecte sobre les famílies més vulnerables”.

En aquesta línia, Ologaray apunta que “hem detectat que la necessitat alimentària a la província ha augmentat entorn al 40% i estem convençuts que creixerà més, hi ha moltes famílies que ara mateix no perceben cap ingrés i els estalvis se’ls estan acabant. Calculem que el Banc dels Aliments podrà cobrir les necessitats fins al mes de maig, però són necessàries noves donacions i aportacions per poder seguir ajudant les famílies més necessitades del territori”, explica el portaveu, que adverteix que “la situació es pot agreujar molt, ja que la nostra província té molts llocs de treball vinculats al turisme i sembla que aquest estiu la situació serà complexa perquè hi haurà menys ingressos per a moltes famílies; hem d’estar preparats”, afirma Ologaray. “El millor que podem fer per ajudar les famílies més necessitades del territori és treballar junts, entitats, institucions, empreses, cal un front comú per pal·liar la crisi social derivada per la COVID-19”, conclou.