L’entrega dels Premis Ones es podria ajornar al 18 de setembre

Entre els guardonats hi ha Jon Sistiaga i Cecilio Tieles

Per . Actualitzat el

Tot i la situació d’exepcionalitat, l’organització preveu que aquest 2020 es tornin a celebrar els Premis Ones Mediterrània, que arriben a la seva vint-i-sisena edició.
Mare Terra Fundació Mediterrània convoca aquesta gala de premis amb la finalitat de reconèixer i difondre el treball i els projectes de persones i institucions, que impulsen accions per la preservació del medi ambient, en defensa dels drets humans, que fomenten la cultura i la solidaritat i que incentiven el desenvolupament social.
La gala dels Premis Ones està prevista pel 5 de juny, tot i que, per culpa de la situació actual, es pot ajornar al 18 de setembre per motius de seguretat. Una gala màgica que omplirà d’il·lusió el Teatre Metropol, ja sigui al juny o al setembre, conduïda pels periodistes Laura Casas i Juan Carlos Ruíz. L’acte serà amenitzat amb les actuacions del “rumbero” Sicus Carbonell, Raúl de Tapia Martin, Carlos de Hita i Manuela Salvado, que transportaran al públic a un món natural a través de dansa i sons, i la divertida Stromboli Jazz Band.
Àngel Juàrez, president de Mare Terra, està convençut de que els Premis Ones seguiran sent màgics: “sigui quan sigui la gala, reconeixerem la carrera persones magnífiques que treballen per un món millor, i tant nosaltres com el públic, ens emocionarem fent-ho. Però amb tota la seguretat”.
La cerimònia està organitzada per l’ONG Mare Terra Fundació Mediterrània, amb la col·laboració de la Red Internacional de Escritores por la Tierra i l’Ajuntament de Tarragona. El Port de Tarragona, Sirusa, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de Tarragona, Ecoticias.com, i el programa “El Bosque Habitado” de Ràdio 3, també participen en la gala otorgant un premi.
Premiats i premiades
Cecilio Tieles, destacat pianista cubà i reconegut pedagog, rebrà el “Reconeixement de la RIET Ernesto Cardenal” per la seva labor artística i de difusió de la música iberoamericana per tot el territori.
En segon lloc, el periodista i reporter que destaca pel seu treball en països en conflicte, Jon Sistiaga, guanya el “Reconeixement Difusió i Sensibilització”, per jugar-se la vida en honor a la veritat.
El “Reconeixement Mediterrani – Atlàntic”, del Port de Tarragona, se li atorga a Grethel Aguilar, una reconeguda líder mediambiental llatinoamericana, que actualment presideix la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).
La “Menció Especial Mare Terra”, és per la lluitadora Nàdia Ghulam, que va transgredir les normes del règim talibà Afganistaní, i que actualment ens explica com és la realitat a través de les lletres.
L’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors, presidit per la tarragonina Neus Roig, rebrà el “Reconeixement Mare Terra”, per la seva investigació sobre la trama de robatoris i vendes de nadons.
El “Reconeixement Defensa del Patrimoni Natural” del Consell Comarcal és per la Fundació Global Nature, la qual treballa per la conservació de la natura espanyola, implicant polítics i administracions.
L’Associació Deportiva de Torreforta (ADT) és premiada amb el “Reconeixement Foca Mediterrània”, per defensar valors que van més enllà de l’esport.
El premi de la Diputació, la “Menció Especial Foca Mediterrània”, és per l’Anillo Verde de la Bahía de Santander. Un projecte de gran valor ecològic que impulsa també l’educació ambiental.
“Ecoticias.com” reconeix el treball de les Fires BioCultura i la seva presidenta Ángeles Parra, de l’Associació Vida Sana, que treballen incansablement pel canvi de les formes de consum.
El “Reconeixement Bosque Habitado”, del programa de Ràdio 3, s’atorga a José Ma Galán, el qual treballa contra el tràfic il·legal d’animals a l’Àfrica.
Per últim, el premi “Sirusa” és pel municipi de Vila-seca. Se li reconeix així el gran treball en matèria de recollida selectiva.
Homenatge a Ernesto Cardenal
Fa poc més d’un mes, moria l’escriptor i president honorífic de la RIET, Ernesto Cardenal. Per aquesta motiu la 26a edició dels premis li rendeixen homenatge posant el seu nom en un dels premis. “És un bonic i molt significatiu gest. En la gala també tindrà un espai important i unes emotives paraules”, declara Ángel Juárez.
Adaptant-se un cop més a la situació actual, Ángel Juárez, ha presentat aquest matí la nova edició dels Premis “telemàticament”, conjuntament amb representants de tots els organitzadors i col·laboradors: el conseller de l’Ajuntament. Jordi Fortuny, el president de Sirusa, Armengol Grau, Joan Basora del Port de Tarragona, Joan Martí Pla, president del Consell Comarcal, i María José Parejo presentadora del “Bosque Habitado” de Ràdio 3.