«La història i l’esport són dos continguts força modelables que els estats aprofiten sovint per fer propaganda»

El doctor Jaume Benages presenta un nou llibre sobre la història de Catalunya, ‘Cathalània’

Per . Actualitzat el

Jaume Benages és el responsable del servei d’Urologia de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla des de l’any 2010. Tot i la seva extensa trajectòria en el món de la medicina, és autor de diversos articles de temàtica històrica en revistes especialitzades i dels llibres Que no t’expliquin històries (Ed. Arola 2016) i el flamant Cathalània (Ed. Arola 2020).  Aquest darrer llibre és una història de Catalunya molt didàctica i contextualitzada que permet, mitjançant una lectura àgil i amena, assimilar correctament les nombroses dades exposades. Va dirigida a tots aquells lectors que, encuriosits en aquesta temàtica, continuen tenint dubtes o interrogants per resoldre. Per tot això, amb aquest llibre el lector podrà endinsar-se molt fàcilment en la història de Catalunya, un món de personatges i esdeveniments que conformen una de les èpiques més extraordinàries d’Occident. Amb la seva lectura hom descobrirà una nació democràtica, solidària, pacífica, moderna i europea, defensora a ultrança de les seves lleis i llibertats.

Com complementa la seva feina de metge amb la d’escriptor?

En primer lloc, no considero que la faceta d’escriure sigui per mi una feina, la meva única professió és la medicina a la qual em dedico des de l’any 1991. Aprofundir en determinats aspectes de la història i escriure sobre ella m’ha aportat molts moments gratificants que han servit per donar un contrapunt a la meva tasca habitual.

A més de la medicina és vostè un apassionat de la història…

Sí, sobretot de la història política de Catalunya, la història local en tots els seus vessants i la història de la medicina catalana, aquests són els temes que més m’agraden.

 

 

‘Cathalània’… per què aquest títol?

Sembla una bajanada, però potser les coses que t’ocasionen més dilema a l’hora de fer un llibre són l’elecció del títol i la imatge de la portada. Pel títol vàrem optar per: Cathalània que és la primera referència documental de la paraula Catalunya. Va aparèixer en el Liber Maiolichinus de Gestis Pisanorum Illustribus, redactat entre 1115 i 1120.
I per la portada vàrem tenir la sort de comptar amb el gran fotògraf tarragoní Pep Escoda que va voler col·laborar en el projecte i ens va obsequiar amb una magnífica fotografia del mausoleu de Jaume I Tarragona; aquesta fotografia vol representar dues de les etapes més transcendents de la història catalana, l’època medieval i el modernisme.

Com sorgeix el projecte de fer ‘Cathalània’?

Cathalània és un projecte amb el qual he col·laborat, a parts iguals, amb el Cercle Català d’Història, una entitat nascuda l’any 2008 per divulgar la nostra història. I el que vol fer Cathalània és precisament això, explicar la història, preferentment política, de Catalunya de forma fàcil, didàctica i contextualitzada a totes aquelles les persones poc habituades a aquests continguts però que en els moments actuals estan interessats en el tema. La idea és que amb relativa facilitat i poc temps puguin assimilar totes les dades que els exposem. La història de Catalunya no ha estat mai explicada suficientment a les escoles del país i, a més, ha estat tradicionalment molt tergiversada, per això hi ha actualment la necessitat d’interpretar-la correctament.

Els polítics han utilitzat la història per als seus interessos?

Sí, sempre; la història i l’esport són dos continguts força modelables i són aprofitats sovint pels estats per fer propaganda a l’engròs del seu fet nacional identitari. L’expressió tan repetida pels polítics espanyols que Espanya és “la nación más antigua de Europa” és un bon exemple d’això.

S’han dit moltes barbaritats sobre la història de Catalunya?

I tant, per això crec que en el llibre, el lector podrà trobar dades que el poden sorprendre, ja que possiblement té assimilats conceptes que tradicionalment s’han volgut “imposar” i que avui en dia se sap que no eren correctes. Si el lector acaba el llibre entenent perfectament els conceptes d’Hispània o de la mateixa Corona Catalanoaragonesa ja em dono per satisfet.

Al llibre hi ha uns apunts tarragonins molt importants…

Sí, relacionats sobretot amb l’època medieval un cop el comte de Barcelona Ramon Berenguer III decideix encarregar al bisbe Oleguer l’any 1118 repoblar la ciutat . També podem citar el sopar ofert a Jaume I per part de Pere Martell on s’estableixen les bases de la conquesta de Mallorca o la mateixa història de les despulles del rei conqueridor.

En què està treballant en l’actualitat Jaume Benaiges?

Actualment estic centrat en la meva tasca com a uròleg a la Xarxa Santa Tecla, són uns moments força complicats i molt durs, sobretot per aquells companys, metges, infermeres o auxiliars que estan a primera línia del problema; tot el meu reconeixement per a ells. Esperem que es resolgui la pandèmia ben aviat, malgrat que tots som conscients que ja res serà igual. Pel que fa al tema d’història, aprofitaré el temps de què disposi per aprofundir en coneixements, però ara per ara no tinc cap perspectiva de fer un altre llibre.