El Vendrell aposta per la cultura malgrat el confinament

S’han posat en marxa nombroses iniciatives adreçades a la ciutadania a través de les xarxes socials

Per . Actualitzat el

Aquest confinament està duent la ciutadania a fer explotar la imaginació i creativitat, i a cercar noves metodologies de descobrir la cultura i la comunicació. A la proposta de #laCapitalaCasa, en aquests dies s’aniran sumant altres iniciatives que permetin acostar encara més la cultura a la ciutadania i, a més, combinar-ho amb propostes solidàries.

#SantJordiEnUnMinut

Per a la Diada de Sant Jordi estan sorgint múltiples i variades propostes i iniciatives que volen acostar un dia tan especial com aquest a les llars, donant recursos a la ciutadania per poder viure’l des de casa, ateses les circumstàncies de confinament actuals.

És amb aquest propòsit que la regidoria de Cultura ha iniciat una nova proposta a través de les xarxes socials de la Capital – Facebook (@El Vendrell CCC 2020), Twitter (@elvendrell2020) i Instagram (@elvendrellccc2020) – on es convida a tots els vendrellencs i vendrellenques a crear la seva pròpia versió de la llegenda de Sant Jordi.

Sota l’etiqueta #SantJordiEnUnMinut, la regidoria proposa que, tothom qui vulgui participar, pengi un vídeo a qualsevol de les tres xarxes socials abans esmentades; on expliquin la seva pròpia versió sobre la llegenda de Sant Jordi en el format que cadascú triï (relat, poesia, cançó…). Els perfils dels usuaris participants hauran d’estar oberts mentre duri la iniciativa i hauran de publicar els vídeos mencionant les xarxes socials de la Capital i fent servir l’etiqueta #SantJordiEnUnMinut.

Roses solidàries i projecte Emplatem!

L’any passat s’inicià el projecte de les roses solidàries, fetes pels alumnes de l’Aula de Ceràmica, i, a través del qual, es recaptaren 300 euros, que van ser destinats al projecte “Fem Pinya”, promogut per la colla castellera Nens del Vendrell, per a beques de menjador escolar.

Enguany, les roses solidàries tornaran a estar a la venda, al preu de 8 euros, i els diners recollits es destinaran novament al projecte Fem Pinya, que ara col·labora amb la Xarxa Suport El Vendrell, i destina la recaptació rebuda a targetes moneder per a les persones afectades per aquesta crisi sanitària.

Una altra iniciativa solidària recuperada és l’Emplatem!, per a la recaptació de fons per al mateix projecte solidari. Aquesta iniciativa sorgí l’any 2015, com una invitació a ceramistes d’arreu a enviar els seus plats de ceràmica per poder-los posar a la venda a un preu mínim de 30 euros. Dels 119 plats rebuts, se’n van vendre 81, i es van recaptar un total de 2400 euros per al Fem Pinya.

Amb motiu de l’actual i greu situació creada per la COVID-19, que implica no només la lluita sanitària sinó també la destinació de recursos econòmics als serveis d’atenció social a les persones, s’ha cregut oportú recuperar aquesta iniciativa i poder donar l’oportunitat a tot aquell qui vulgui col·laborar amb el projecte Fem Pinya.

Per realitzar la reserva d’una rosa o un plat s’ha d’enviar un correu electrònic a art@elvendrell.net, i es facilitarà el número de compte bancari del Fem Pinya. Quant a la selecció del plat, s’haurà d’indicar en aquest mateix correu electrònic el número de plat escollit (es poden trobar al web https://elvendrell.net/art/altres-projectes/emplatem, al Facebook “El Vendrell. L’art” i al Twitter @artelvendrell). En cas de coincidència en la selecció de plats, la reserva es farà per ordre d’entrada de correus electrònics. D’altra banda, la recollida de roses i plats es podrà realitzar un cop finalitzat l’estat d’alarma a les dependències de la regidoria de Cultura (la Rambla, 24, antiga Biblioteca Popular) de 10 h a 14 h.

L’activitat de la Biblioteca pública Terra baixa

Tot i el confinament i la impossibilitat de fer us dels seus espais, des de la Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell es continua treballant per mantenir tant l’activitat com el contacte amb els seus usuaris. Així, a més de continuar informant i resolent dubtes i consultes, i d’impulsar els serveis de préstec de materials digitals a través de la plataforma eBiblio, es fa el possible per intentar adaptar el calendari d’activitats a les circumstàncies actuals.

Per això, no es vol deixar de celebrar la important Diada de Sant Jordi d’enguany, encara que sigui de manera virtual, i per fer-ho han dissenyat un programa pensant tant en els adults com en els infants.

A les 18 h es donarà la benvinguda a la revetlla de Sant Jordi mitjançant un vídeo de presentació dels actes. Just a continuació, els infants podran gaudir, a través de les xarxes socials de la Biblioteca, de l’audició d’una mostra de diferents lectures de llegendes alternatives de Sant Jordi, a càrrec del personal del centre.

A les 20 h, es farà la presentació de l’activitat “Autores i autors de proximitat des del confinament”. Els autors i autores del territori, i des de casa seva, responen un mateix qüestionari en el qual parlen de llibres i propostes culturals, fan recomanacions i permeten als espectadors conèixer qui són i com són aquests estudiosos, amants de la literatura i de l’art d’escriure. El resultat de l’activitat es podrà veure des de la llista de reproducció creada al canal de YouTube de la Biblioteca i l’adreça de la qual es farà pública a les 9 h del mateix dia de Sant Jordi.

Una hora després, a les 10 h, també es podrà gaudir del resultat d’una altra de les propostes de la Biblioteca per a aquesta Diada, en aquest cas, destinada als usuaris infantils. Es tracta d’un vídeo elaborat per diferents nens i nenes on es mostrarà una llegenda especial de Sant Jordi escrita per ells mateixos.

I a partir de les 11 h es podrà escoltar, també a través dels perfils en xarxes socials de la Biblioteca, el 7è Pregó de la Lectura, un dels actes centrals de la Diada, que enguany anirà a càrrec de Juli Grandia, gestor cultural vinculat durant molts anys a l’Auditori Pau Casals i a la cultura del Vendrell i del Baix Penedès des de diferents vessants, també com a col·laborador a la premsa comarcal.

Els museus dinamitzen les seves xarxes a través d’activitats per a tots els públics

Els museus vendrellencs han iniciat un seguit d’activitats per tal d’apropar aquests espais a tots els públics. Des del Museu Deu ja fa uns dies que apropa les obres de la seva col·lecció a la ciutadania a través de qüestionaris a les seves xarxes socials, però té preparades dues activitats especials per a la Diada de Sant Jordi.

D’una banda, convidaran als usuaris de les xarxes socials a llegir un quadre, el que s’interpreta i el que ens transmet l’obra, proposarà als infants a fer una lectura amagada d’una de les seves obres d’art i, de l’altra, preparen un vídeo amb aquelles obres del seu fons d’art que representen la llegenda de Sant Jordi.

La Casa nadiua de Pau Casals i el Museu Àngel Guimerà acostaran als més petits els contes de La Carbasseta i El gos de casa, dues lectures que els ajudaran a conèixer millor dos dels personatges il·lustres de vila, com són Àngel Guimerà i Pau Casals.

Propostes musicals per Sant Jordi a càrrec de l’EMMPAC

L’orquestra de l’EMMPAC ha realitzat un vídeo musical amb l’obra Camperola, d’Eduard Toldrà, amb arranjament del seu director, Raúl Lacilla, perquè es pugui gaudir des de casa d’una de les figures més importants de la música catalana del segle XX.

Toldrà, a part de ser violinista i compositor, també va escriure i tenia una gran fascinació per les lletres i la poesia, segons les seves pròpies paraules:

L’experiència literària era l’espurna que encenia una activitat creadora expressada, exclusivament, per mitjà d’elements musicals i només musicals.

A més, l’Escola també treballa en un projecte de vídeo musical anomenat “La Calma”, en el qual hi participaran tots els conjunts i cors de l’escola, els alumnes de dansa i el professorat. “La Calma” forma part de la Suite de l’aigua, un concert visual inspirat en les investigacions de Masaru Emoto sobre l’efecte de les paraules, la música, els colors, els pensaments i les emocions en les molècules d’aigua i, per tant, en nosaltres mateixos. S’estrenà a l’Auditori de Barcelona en una versió multidisciplinar, dirigida per Joan Font de Comediants i des de llavors s’han realitzat diferents versions professionals i pedagògiques. La Suite de l’aigua vol recordar el valor de l’aigua com a patrimoni de vida i com a recurs limitat, però en el cas concret de “La Calma” vol portar una mica de serenor en aquests moments tan difícils. La composició és de Carlota Baldrís, l’arranjament de Raúl Lacilla, l’àudio està a càrrec d’Oriol Màrmol, tots tres professors de l’escola i la videocreació és de Pau Casanovas.

Com a casa

D’altra banda, s’ha decidit que el cicle d’entrevistes “Com a casa”, amb la vendrellenca Gemma Ventura, s’ajorni fins al mes de setembre, atès que les circumstàncies actuals no permetien que es pogués realitzar.  Encara es desconeix el nou calendari, però s’espera que en les properes setmanes es puguin anar anunciant les properes dates.

 

 

Més informació: Àrea de Comunicació, tel. 977 16 64 62 (71).