El Govern demana no trencar el confinament per anar a buscar les mascaretes a les farmàcies

Ja se n’han repartit més de 100.000

Per . Actualitzat el

Aquest matí s’han començat a dispensar les mascaretes quirúrgiques, des de les farmàcies, que el Govern de la Generalitat ha adquirits pels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya. Davant aquest fet, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha recordat que “aquestes mascaretes les han d’anar a buscar aquelles persones que les necessitin perquè han de sortir de casa” i que “ningú trenqui el confinament per anar a buscar-la” perquè “tothom en tindrà”.

Tot i que hi ha hagut un problema amb el sistema informàtic, a primera hora, amb la recepta electrònica, ja s’han repartit més de 100.000 mascaretes. Per garantir aquest subministrament, el Govern s’ha posat en contacte amb el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya que està treballant per solucionar la incidència informàtica. “Ja s’ha pogut resoldre part de la incidència. La recepta electrònica ja funciona i en una segona intervenció s’acabarà resolent el 100% de la incidència. Però, mentrestant, la majoria de farmàcies estan dispensant igualment les mascaretes i s’estan apuntant a mà les dades de la targeta sanitària”, ha explicat la portaveu Budó.

 

Programa Mediació COVID-19

Des del Departament de Justícia, a través del Centre de Mediació de Catalunya, s’ha posat en marxa el programa Mediació i COVID-19, un nou servei gratuït de mediació per a resoldre conflictes i consultes durant l’estat d’alarma.

La consellera Budó ha explicat que “és un programa per arribar a acords davant problemes familiars, veïnals o empresarials sorgits durant l’emergència”. La mediació és de tipus exprés, amb l’objectiu que les parts arribin a un acord amb el menor nombre possible de sessions, tenint en compte la situació actual, i es fa a través de mitjans telemàtics. El mediador és designat pel Centre de Mediació de Catalunya, atenent l’àmbit territorial d’on procedeixi la consulta.

Des de la seva posada en marxa el dimecres 1 d’abril i fins el divendres 17 d’abril hi han arribat “un total de 307 consultes, totes de pares o mares separats, relacionades amb la guarda i custòdia dels fills”.  Ja s’han designat i iniciat la mediació per a 26 casos.

Les persones interessades a recórrer al programa han d’enviar un correu electrònic al Centre de Mediació de Catalunya, centremediacio.dj@gencat.cat, i indicar-hi el nom i el cognoms, la localitat i el tipus de conflicte.

 

Mesures econòmiques

La portaveu del Govern ha tornat a insistit “en la necessitat d’impulsar un seguit de mesures econòmiques que només poden ser empeses des de l’Estat Espanyol i que són indispensables per ajudar a sortir d’aquesta crisi que és sanitària, però també és econòmica”.

Aquestes mesures que el president de la Generalitat, Quim Torra, ja ha posat damunt la taula de la reunió de presidents autonòmics amb el president Sánchez són: establir una renda de ciutadania per a treballadors i autònoms; augmentar la liquiditat de les empreses, especialment de les PIMES, que a Catalunya representen el 95% del teixit productiu; suspendre el pagament d’impostos (IVA, IRPF, Impost de Societats), les cotitzacions a la Seguretat Social i el pagament de les quotes d’autònoms; establir una moratòria en el pagament de crèdits i hipoteques; suspendre el pagament de subministraments bàsics; ampliar les condicions de força major perquè les empreses puguin accedir als ERTO amb més facilitat; eliminar l’objectiu de dèficit i el sostre de despesa perquè comunitats i ens locals puguin endeutar-se per fer front a la crisi; i, establir mecanismes de finançament i de liquiditat per als territoris i ens locals.

 

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha fet un “agraïment extensiu al col·lectiu de professionals sociosanitaris que cuiden les persones amb discapacitats i també a les seves famílies”. “Fan una feina indispensable per lluitar contra la Covid-19”, ha manifestat.

 

El titular d’Interior també s’ha referit al sobrant de mascaretes que s’havien de repartir al transport públic i que es va decidir que es repartirien entre el personal que treballa a les residències. “Aquest repartiment s’està fent des de dissabte i està previst que demà dimarts s’acabi de lliurar tot”. “En el repartiment hi estan treballant Creu Roja, Protecció Civil, voluntaris de les associacions de Protecció civil dels municipis, Bombers, Mossos d’Esquadra i Policies Locals”, ha dit.

 

El conseller també ha donat les dades relatives a les últimes 24 hores. El conseller ha explicat que “no s’ha produït cap actuació policial a requeriment sanitari o judicial i s’han dut a terme 3.592 identificacions a persones i 2.734 a vehicles“.

 

Pel que fa a les actes de denúncia davant les persones que incompleixen el confinament i posen en risc els altres ciutadans, Buch ha informat que “s’han fet 9 detencions i s’han aixecat 1.768 actes de denúncia a ciutadans. Pel que fa als establiments no se n’ha tancat cap i tampoc no s’ha aixecat cap acta de denúncia”.

 

En referència al trànsit, el conseller ha afirmat que “hi ha hagut una reducció d’un 60% aproximadament respecte un dilluns normal, un 61’5% menys d’entrada i un 58’6% menys de sortida”. “Si es comparen les dades amb el dia 23 març en què hi havia una situació de semi confinament, hi ha hagut un augment del 6’5% de sortida i del 10’5% d’entrada”, ha afegit.
I, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha actualitzat dades respecte actuacions emmarcades en el pla d’acció pel suport emocional dels pacients i familiars afectats per la crisi de la Covid-19, tant de centres hospitalaris com de residències. En aquest sentit, i per garantir la comunicació, la informació i el contacte amb familiars, ja s’han repartit 900 telèfons mòbils a hospitals i un miler a residències d’arreu del país; també 338 tauletes digitals a sociosanitaris i 140 a residencies i 200 a hospitals i altres centres. Aquests dispositius s’han cedit per part d’empreses, i s’han repartit per voluntaris en una acció coordinada per la Fundació TIC Salut. “Tenim persones ingressades i aïllades que necessiten el contacte familiar, i els familiars també volen veure’ls. Garantir això en aquesta crisi, fer-ho amb màxima cura i humanitat, és imprescindible”, ha dit Vergés.

D’altra banda, també s’han repartit 600 càmeres web que donaran servei a 1.200 professionals de l’atenció primària, per tal de facilitar el canvi en el tipus d’atenció que està prestant aquest àmbit. Així, tot i la reducció de l’atenció presencial, es facilita que l’atenció a distància entre pacients i professionals no només sigui podent-se sentir les veus, sinó també les cares. En aquest sentit, de les consultes a primària sobre Covid-19, el 74% són seguiments telefònics, el 9% presencials i el 14% fan servir TIC (tecnologies de la informació i la comunicació).

 

La consellera també ha avançat que, des de l’inici de la crisi, ja s’han practicat unes 123.000 proves PCR, i que, a partir d’aquesta setmana que comença el programa Orfeu, en sis setmanes es podran haver fet altres 170.000 més. “Aquesta primera fase del programa incrementarà més encara el ritme de proves. Fins ara n’hem fet moltes i les hem repartit i prioritzat”, ha dit Vergés abans de referir-se a una altra variable que el ritme de la qual s’està incrementant darrerament, com ho demostren les dades dels darrers 4 dies: “Portem unes 800 altes hospitalàries cada dia, 800 persones que es recuperen”, la majoria de les quals seran seguides ara per l’atenció primària.

 

Pel que fa a les residències, s’han fet 21.500 PCR’s:  “Creix el nombre de proves, de casos confirmats i possibles, i el control sobre ells”, ha dit la consellera, que també ha enumerat els 1.486 residents hospitalitzats fins avui, els 555 que han tornat amb les seves famílies i els 55 que, en les últimes 24 hores, s’han reubicat en una altra residència, hotel o espai social. Pel que fa a les residències intervingudes per la Generalitat 8 han canviat d’entitat gestora, mentre que en més de 200 s’està en procés de desinfecció i de que la primària gestioni reubicacions, trasllats i atencions domiciliàries.

 

Pel que fa al llits de crítics –el nombre dels quals s’ha triplicat des de l’inici de l’epidèmia-, ara estan al voltant d’un 70% d’ocupació. “Encara sobrepassem amb escreix la capacitat normal que tenim al nostre sistema, però molt lentament anem disminuint l’ocupació de llits per pacients amb Covid-19. Això també permet recuperar, molt lentament, l’ocupació de llits per part de pacients amb altres patologies”, ha emfatitzat Vergés. A més, la consellera Vergés ha explicat que Catalunya té 303 llits del sistema privat a disposició del sistema públic. D’aquests, 264 són per a pacients amb Covid-19, dels quals a dia d’avui n’hi  ha 142 d’ocupats per aquest malalts.

 

La titular de Salut també ha subratllat que, des que els casos de Covid-19 van començar a incrementar-se a partir de l’11 de març, el nombre de visites a la primària per aquesta malaltia van créixer fins a les 28.000 diàries, i les visites amb TIC van passar de 117 al dia a 6.349 el passat 14 d’abril. Pel que fa a visites als centres per patologies no Covid-19, van reduir-se de les 148.000 l’11 de març a les 28.000 del passat 16 d’abril. A més, pel que fa a les visites a residències fetes per l’atenció primària, s’ha passat de les 660 quan començava l’epidèmia fins a les 2.200 del passat 16 abril.

 

Aquests canvis de tendència també s’han deixat notar de forma espectacular en el nombre d’urgències, amb una disminució del 70%. En aquest sentit, la gran majoria de les que s’han registrat a hospitals, CUAP i PAC estan relaciones amb la Covid-19.

 

Vergés subratlla la importància que el desconfinament tingui en compte la “visió territorial”

D’altra banda, Alba Vergés ha destacat la importància que “el desconfinament tingui en compte la visió territorial: no són el mateix les zones poblades que les rurals”. En aquest sentit, ha afirmat que és clau analitzar l’evolució de l’epidèmia, especialment on es comporta de forma més severa: és a dir, on els últims cinc dies registren més casos nous, que coincideix amb les zones més poblades i on, -ha afirmat-,  caldrà posar “una especial atenció” en les mesures de desconfinament.

 

La titular de Salut també ha assenyalat que l’epidèmia es va iniciar a Catalunya amb una taxa de contagi per persona molt elevada, que sobrepassava el 4, i ha informat que en aquests moments “s’està recalculant” aquesta R0 amb la inclusió del nombre de casos possibles i de les dades de mortalitat que aporten les funeràries. Aquest fet ha provocat, en els últims dies, un repunt que ha situat la taxa per sobre de l’1. Malgrat això, Vergés ha assegurat que “la tendència a la disminució és clara” i ha insistit en “la necessitat de continuar amb les mesures de confinament” per tal que els rebrots que es puguin produir no superin la capacitat assistencial.

 

Finalment, la consellera també ha explicat que el passaport immunitari està a debat aquí i a Europa, i ha deixat clar que ha de tenir “un component ètic”. “Drets i llibertats. És important que hi hagi una balança molt clara entre aquests aspectes. Hem de mirar fins a quin punt aquestes mesures es poden implementar per controlar l’epidèmia, no la societat”.

 

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el conseller de l’Interior, Miquel Buch; i la consellera de Salut, Alba Vergés, han comparegut aquest migdia en videoconferència per explicar les novetats en relació la COVID-19