L’Ajuntament implanta un nou paquet d’ajuts xifrat en 550.000 euros

N’hi haurà per als propietaris de locals comercials i per impulsar l’activitat cultural entre altres

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Tarragona implantarà un paquet d’ajuts econòmics per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus. “En la fase de contenció de l’emergència ens hem centrat en donar suport a la ciutadania. Però ara és el moment d’ajudar a reactivar els sectors econòmics. La resiliència és indispensable per superar aquesta crisi i estem davant una situació inestable i incerta que requereix agilitat en la presa de decisions. Treballem en tots els escenaris que puguin venir, per això som realistes i treballem amb previsions dures. Som conscients dels efectes negatius que està causant la pandèmia, és per això que des del minut 1 que es va declarar l’estat d’alarma i ens vam haver de confinar tots, menys els serveis essencials, no hem deixat de treballar per les famílies i la seva situació econòmica”, ha subratllat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà.

Per aquest motiu, s’implantarà un nou paquet d’ajuts econòmics que s’afegeixen als que es van instaurar fa 3 setmanes i “no seran els últims. Estem estudiant noves actuacions que s’aniran aplicant en funció de les necessitats”, avança Ricomà.

En primer lloc, es destinaran 300.000 euros en ajuts als propietaris de locals comercials a Tarragona que tinguin el seu establiment llogat per a l’exercici d’alguna de les activitats econòmiques que s’han vist afectades pel tancament derivat de la declaració de l’estat d’alarma i que hagin condonat o reduït l’import de l’arrendament als seus llogaters.

Per altra banda, també es destinaran 150.000 euros en suport a l’activitat econòmica oferint-los ajuts per pagar la factura de l’aigua als afectats per l’estat d’alarma destinats als sectors econòmics que han hagut de tancar i a les famílies vulnerables. “Una xifra que s’afegeix als 150.000 euros que ja es destinen dins el Fons Social d’Ematsa per ajudar a les famílies vulnerables”, explica el conseller de Serveis Centrals, Econòmics i Hisenda, Jordi Fortuny. “Des de l’inici de la declaració de la pandèmia els més vulnerables han estat al punt de mira del consistori”, afegeix la primera tinent d’alcalde i consellera de Serveis a la Persona, Carla Aguilar-Cunill. Per aquest motiu, des de l’Institut de Serveis Socials es van activar 641 targetes moneder per cobrir les necessitats bàsiques de les persones sense recursos. També es van ampliar els ajuts d’urgència i l’IMSST disposa de 105.000 euros per atendre aquestes necessitats que, ampliarem, si fa falta. “Des de Serveis Socials volem situar-nos a prop de la ciutadania i donar respostes a les noves demandes i necessitats socials sobrevingudes arran del coronavirus. Per això, des d’avui fem un reforç del personal amb la contractació de 16 noves persones destinades a donar informació i primera acollida (ampliar les portes d’entrada) amb 5 persones; 5 més destinades a la gent gran, dependències i discapacitat; una persona més dedicada a l’atenció psicològica i també reforçarem el personal administratiu i comptable”, avança la conseller Aguilar-Cunill. En aquesta línia, en Serveis Socials es realitzaran accions orientades en 2 grans línies estratègiques:

  • Adequació del funcionament de l’IMSST perquè doni resposta a les noves necessitats i a la metodologia telemàtica, amb la millora de la proximitat i l’atenció, la conversió de serveis a telemàtics i l’ampliació d’horaris, de 8 a 20h; així com l’agilització de les ajudes, reducció dels temps i tràmits.

 

  • Noves formes d’ajuda i de serveis: a banda dels ajuts econòmics com les targetes moneder “també destinarem 100.000 euros més per ajuts d’urgència que, per tant, sumen 205.000 euros en total”.

 

Totes aquestes mesures econòmiques arriben en un moment en què la caiguda dels ingressos econòmics és un dels problemes als quals també s’enfronta el consistori. El conseller de Serveis Centrals, Economia i Hisenda, Jordi Fortuny, remarca que la davallada dels ingressos municipals respecte a les previsions fetes a principis d’any és de 10 milions d’euros.

“Estem treballant per la reactivació econòmica i ho volem fer de la mà dels agents econòmics de la ciutat. Per això just demà tenim una reunió virtual de la Taula Estratègica de Desenvolupament econòmic per analitzar la situació actual i treballar plegats per revertir-la. (URV, AEQT, CEPTA, Port, sindicats…). Paral·lelament també seguirem treballant amb taules sectorials de comerç, cultura i turisme”, ha apuntat l’alcalde. “Totes aquestes propostes les volem treballar de la mà de tots els grups polítics de l’Ajuntament. Per això aquest matí hem celebrat una reunió amb ells que ha sigut molt positiva i on els amb hem avançat aquestes mesures”, ha remarcat l’alcalde.

100.000 EUROS D’AJUTS EN L’ÀMBIT CULTURAL

L’alcalde de Tarragona i conseller de Cultura, Pau Ricomà, ha donat a conèixer que s’impulsaran subvencions d’estímul a l’activitat cultural professional per valor de 100.000 euros. “Volem ajudar a remuntar al sector cultural, que està patint molt les conseqüències de la pandèmia. Hem de dinamitzar els professionals de la cultura”. Per fer-ho, es farà una convocatòria d’ajuts al sector cultural i es subvencionaran propostes culturals de professionals del sector.

300.000 EUROS D’AJUTS AL COMERÇ

Beneficiaris de l’ajut:

Els petits propietaris de locals comercials a Tarragona que tinguin el seu local comercial llogat per a l’exercici d’alguna de les activitats econòmiques que s’han vist afectades pel tancament derivat de la declaració de l’estat d’alarma i que hagin condonat o reduït l’import de l’arrendament als seus llogaters.

L’arrendatari ha d’estar donat d’alta en l’impost sobre activitats econòmiques en algun dels epígrafs corresponents a activitats econòmiques afectades per tancament i no ha d’estar exempt de l’impost d’acord amb el que preveu el RD L 2/2004, pel que s’aprova el text refós de la llei reguladora de les hisendes locals.

L’arrendador no pot ser gran tenidor, entenent com a tal, als efectes d’aquests ajuts aquells que siguin propietaris de 1.500 m2 de superfície comercial o 10 o més locals comercials o l’arrendament d’immoble formi part de la seva activitat i que facturin més d’un milió d’euros a l’any.

 

300.000 EUROS DESTINATS A AJUTS PER PAGAR LA FACTURA DE L’AIGUA

Per tal de donar suport a l’activitat econòmica del municipi es destinaran 150.000 euros en ajuts per pagar la factura de l’aigua als afectats per l’estat d’alarma. En aquest sentit, es podran beneficiar d’aquests ajuts aquelles activitats econòmiques que compleixin els criteris establerts per l’Ajuntament i es podran acollir a través d’una finestreta única que posarà en marxa el consistori per agilitzar-ne la tramitació.

 

En una primera fase, i amb una estimació aproximada de possibles beneficiaris aquesta bossa d’ajuts, comptarà amb un fons de fins a 150.000 € ampliable.

 

A més a més, l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa) compta amb mesures de protecció social per a la ciutadania que estan vigents i es continuen aplicant i que suposen 50.000 euros. Així, es manté contacte permanent amb els serveis socials municipals per atendre tots els casos que es detectin de persones en situació de vulnerabilitat.

 

Cal recordar que, de l’inici de l’alarma sanitària, no s’està realitzant cap tall de subministrament d’aigua per impagaments i acumulació de deute. Abans d’aquesta situació i segons l’establert per la llei 24/2015 de pobresa energètica, no es tallava el subministrament a persones en situació de vulnerabilitat acreditades amb el corresponent informe de serveis socials.

 

 

SITUACIÓ ECONÒMICA DE L’AJUNTAMENT DE TARRAGONA

Des de l’inici de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 els ingressos de l’Ajuntament de Tarragona han patit una important davallada. En concret, la caiguda ha estat d’un 85% del cobrament de tributs municipals respecte al mateix període de l’any passat.

Recordem que una de les mesures decretades és l’endarreriment en el cobrament dels tributs domiciliats al 5 de juny. A més a més, no hi ha cap ingrés ni en multes, ni en parquímetres ni en entrades als museus.

Per tot plegat, des de l’inici de l’estat d’alarma, el 12 d’abril, ha hagut una caiguda d’un 85% del cobrament de tributs municipals respecte al mateix període de l’any passat.

 

“Aquesta devallada dels cobraments i la previsió continuada d’un major descens dels ingressos implica tensions de tresoreria i per això es va demanar una operació de crèdit de 15 milions d’euros”, afegeix el conseller Fortuny.

 

REDUCCIÓ DE LES PREVISIONS D’INGRESSOS ANUALS

Per tot plegat, l’àrea de Tresoreria de l’Ajuntament de Tarragona estima que hi haurà una davallada de 7,972 milions d’euros dels ingressos municipals per taxes i impostos i fins a 10 milions d’euros per la devallada dels ingressos de les empreses municipals.

  • Impostos directes: caiguda prevista de 4,27 milions d’euros. Només de la plusvàlua s’estima que la davallada serà de 3,6 milions euros.
  • Impostos indirectes: 720.000 milions euros (impost de construccions)
  • Taxes: Es preveu una caiguda de 2.950.000 euros. Aquesta davallada es centra bàsicament en els següents conceptes:
  1. Llars infants que es preveu que no puguin incorporar-se fins al proper curs
  2. Museus: pel tancament dels recintes museístics
  3. Aparcaments: previsió de gratuïtat de dos mesos
  4. Llicències obres i urbanístiques
  5. Ocupacions de via pública per taules, cadires i altres elements comercials i la brossa comercial de terrasses pel termini que duri el tancament