La Xarxa de Santa Tecla col·labora en l’estudi del doctor Oriol Mitjà

Les persones que considerin que poden ser candidates a participar en l’assaig poden contactar enviant un correu electrònic o trucant a partir del dimarts dia 14 d’abril

Per . Actualitzat el

Un equip format per metges i metgesses d’atenció primària, infermeres i l’epidemiòloga de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla ha iniciat la seva participació en l’estudi d’àmbit coordinat pel Dr. Oriol Mitjà, de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, sobre el coronavirus.L’objectiu d’aquest assaig clínic, aprovat pel govern de la Generalitat i l’Agència Espanyola de Medicina, és reduir-ne la transmissió de la malaltia tractant immediatament les persones diagnosticades com a positives i els seus contactes amb hidroxicloroquina, un fàrmac que ja s’ha utilitzat pel tractament de la malària, ja que estudis previs suggereixen que pot tenir un efecte inhibidor del virus de la Covid-19. S’espera que el tractament administrat a les persones diagnosticades faci disminuir el contingut del virus -càrrega viral- en la saliva i en les secrecions respiratòries. A mesura que la càrrega viral disminueix, la possibilitat de transmetre el virus també es redueix.

Poden entrar en l’estudi persones amb símptomes respiratoris de menys de cinc dies de durada, a les quals se’ls ha realitzat la prova fa menys de tres dies i ha donat positiva, així com als seus contactes més estrets.

La recollida de mostres es farà a l’ABS del Vendrell a partir de la setmana vinent i, més endavant, s s’espera poder ampliar-la a l’ABS de Torredembarra. L’objectiu és arribar a uns 2.000 participants al conjunt del país, entre persones diagnosticades amb coronavirus i els seus contactes més pròxims.
Les persones que considerin que poden ser candidates a participar en l’assaig poden contactar enviant un correu electrònic a l’adreçarecerca@xarxatecla.cat o bé trucant al telèfon 620 352 513 a partir del dimarts dia 14 d’abril

Oriol Mitjà és un prestigiós epidemiòleg català especialitzat en el comportament de malalties infeccioses. Recentment s’ha incorporat com a assessor amb el govern de la Generalitat de Catalunya per analitzar la crisi del coronavirus i determinar el procés de recuperació de la normalitat un cop superada la fase crítica de la pandèmia.

Més informació sobre l’assaig clínic a la web www.estudicovid19.org/participa.

La Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, juntament amb IrsiCaixa i l’hospital Germans Trias i Pujol, han llançat un assaig clínic dirigit a identificar un tractament preventiu per reduir la transmissió i, en conseqüència, la incidència de COVID-19 durant el brot actual. La intervenció és doble: en primer lloc, als pacients afectats per COVID-19 se’ls administrarà Darunavir, un antiviral que s’utilitza com a medicament anti-VIH, amb l’objectiu de reduir la càrrega viral (la quantitat de virus a la sang) i, per tant, la capacitat de transmetre el virus als altres. A més, a les persones que han estat en estret contacte amb les persones afectades se’ls administrarà un tractament profilàctic en base a hidroxicloroquina, un medicament utilitzat contra la malària. El projecte ha estat aprovat pel Departament de Salut de Catalunya i l’Agència Espanyola de Medicina, i s’implementa en coordinació amb l’OMS.