S’incrementa el nivell de reciclatge de residus durant el confinament

El de paper i cartró, envasos, vidre i matèria orgànica ha passat del 20,7 % de l’any 2019 al 28,3%

Per . Actualitzat el

La regidoria de Sostenibilitat ha analitzat, com tots les mesos, les dades de les diferents fraccions dels residus recollides per l’empresa NORDVERT SL, contractada per dur a terme aquest servei municipal. Per tant, es tracta només de les fraccions de paper i cartró, envasos, vidre, matèria orgànica (FORM), resta, voluminosos i poda.

Queden, doncs, excloses aquelles matèries que també computen per fer el càlcul total del reciclatge municipal com l’oli domèstic, piles i el material que ingressa directament a la deixalleria. El regidor d’aquesta àrea, Joan Torras, ha explicat que atès el confinament decretat per la Covid-19, s’ha aprofitat per dur a terme les anàlisis diferenciant el període de preconfinament i el de confinament pròpiament dit i que els resultats obtinguts mostren com el nivell de reciclatge de residus s’ha incrementat significativament durant el confinament.

Els resultats que s’han obtingut, es detallen a continuació: durant el mes de març el reciclatge de paper i cartró, envasos, vidre i matèria orgànica (FORM) ha passat del 20,7 % de l’any 2019 al 28,3%, un increment de més de 7 punts tot i la caiguda del reciclatge corresponent a la recollida comercial pel tancament de nombrosos comerços locals durant el confinament, especialment els bars i restaurants, grans generadors de FORM o vidre. Cal tenir present que el reciclatge d’aquestes fraccions computa pràcticament  la meitat del reciclatge municipal, amb la qual cosa estem dient que se superaria àmpliament el 50% del reciclatge si consideréssim totes les fraccions recollides selectivament.

Com s’ha observat a la resta de Catalunya, destaca la disminució de la fracció resta, la que no es recicla, passant de 643 tones l’any 2019 aquest mateix mes a 567, enguany. A Torredembarra també s’ha vist incrementada la fracció envasos, de 18 a 29 tones.

Pel que fa a la recollida pel sistema de contenidors, destaca l’increment del reciclatge durant els darrers 16 dies, en el qual el confinament ha estat més complet, d’un 16,4%, els primers 15 dies sense confinament a un 20,1%. Destaca especialment la diferència de reciclatge de paper i cartró, matèria orgànica i envasos entre el període de preconfinament i el de confinament que ha passat a ser uns 100 kg/dia superior en aquest darrer període per a cadascuna de les fraccions.

També ha augmentat el reciclatge en els barris, on s’ha implementat recentment el sistema de recollida porta a porta: Clarà, Babilònia i Sant Jordi, que s’han sumat aquest 2020 al Nucli Antic, on fa més de 10 anys que es practica. En aquestes zones, s’ha passat del 71,2 al 77,5 % de reciclatge, els dies abans i els de confinament, respectivament. L’augment de reciclatge ha estat un cop més en les mateixes fraccions, envasos i paper i cartró també en 100kg/dia i en la matèria orgànica a raó de 200 kg/dia.

Cal tenir present que aquest mes de març el material reciclat procedent del sistema de recollida. Porta a porta d’aquests quatre barris ha representat de tot el material recollit selectivament en el municipi el 17 % del cartró, el 30% dels envasos, el 21% del vidre i el 47%  de la matèria orgànica. Precisament, durant el mes de març s’ha fet la primera caracterització de la qualitat de la matèria orgànica recollida a Torredembarra que ha resultat en un 6,07% d’impropis una dada molt baixa que permetrà pagar un preu més baix del seu tractament a la planta de compostatge.

El que si que ha disminuït considerablement és el reciclatge dels establiments comercials i activitats (grans generadors) a causa del tancament dels considerats no essencials. En relació a l’any 2019 la recollida de matèria orgànica i vidre han passat a la meitat i la recollida de cartró s’ha reduït un terç. També destaca la diferència entre els dies previs i posteriors al confinament, en que les recollides han passat a ser durant el confinament pel cartró i la matèria orgànica un terç del que es recollia els primers 15 dies i s’ha anul·lat la recollida comercial de vidre durant el confinament.

En el cas de la recollida d’envasos comercials, que no es realitzava l’any 2019, durant el confinament s’ha reduït  a una tercera part del recollit els primers 15 dies de març.

Destaca també la disminució de desbordaments d’algunes bateries de contenidors que es relacionava amb l’ús indegut per part d’establiments comercials. De fet, una part dels que s’observen actualment al costat dels contenidors es corresponen més aviat amb l’incivisme provocat per la por a obrir els contenidors per dipositar-hi els residus tot i estar periòdicament desinfectats.

Malauradament no s’ha pogut encara disminuir significativament l’aportació de voluminosos, una pràctica que la regidoria suposa que es deu al fet que moltes persones han aprofitat el confinament per fer “neteja especial” de les llars, allò que es fa només quan es disposa de temps lliure i que s’espera vagi minvant a mesura que s’allargui el confinament les següents setmanes. Quelcom similar ha succeït amb la poda, que ha augmentat significativament durant el període de confinament especialment en les zones de Sant Jordi i Babilònia, zones de cases baixes amb jardí on el percentatge d’habitatges plens durant l’any és superior a altres zones on predominen les segones residències.

Des de la regidoria s’espera que aquests bons hàbits adquirits durant el confinament s’allarguin la resta de l’any, aconseguint d’aquesta manera superar els nivells de reciclatge òptims per al municipi  superiors al 50%, exigits per la normativa europea en matèria de residus per a l’any 2020.