L’Ajuntament elimina ruscs de vespa asiàtica

És una acció preventiva per evitar la seva proliferació abans que es desperti

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de l’Arboç realitza avui dilluns els treballs de geolocalització i eliminació de ruscs de la vespa Velutina Migratorax. És el primer Ajuntament que realitza aquesta acció preventiva per evitar la seva proliferació abans que es desperti. El principal perill de la vespa asiàtica és per als altres insectes del nostre ecosistema, especialment les abelles de la mel, de les quals s’alimenta.

Els treballs de geolocalització i eliminació de nius secundaris són realitzats per l’empresa Cardona’s Drones SCP. Consisteix en sobrevolar els punts estratègics on poden construir el niu, normalment en llocs on hi hagi acumulació d’aigües (rius, rieres, basses pluvials, basses de bombers per incendis o pantans). Una vegada es geolocalitza el rusc o niu secundari, es procedeix a la seva eliminació amb un biocida injectat a dins del niu, que deixa un fong anomenat (beauverie) que paralitza les extremitats de la vespa en 48 o 72 hores, causant la seva mort.

La proliferació de la vespa asiàtica a més d’un efecte directe perquè s’alimenta de l’abella de la mel, té un efecte indirecte sobre la pol·linització de les plantes conreades i de la flora silvestre que també acaba afectant la producció de mel, de cera i d’altres productes apícoles.

L’Ajuntament informa que si es detecta la presència d’un niu de vespa asiàtica (Vespa velutina) es contacti amb l’Ajuntament o a la Policia Local. També es recomana avisar als Agents Rurals a través del 112, o del correu velutinacar@gencat.cat. Des d’aquest servei es gestionarà la inspecció de l’indret, i procediran a gestionar la retirada dels nius en el cas que estiguin situats en un espai públic o en un espai privat que pugui afectar una zona pública. En el cas dels nius situats en espais privats que no afectin l’espai públic correspondrà al propietari afectat assumir la retirada del niu.