Suport psicològic per a professionals durant el brot de Covid-19

Vídeos i píndoles d’àudio de suport psicològic i emocional

Per . Actualitzat el

Benvolguts i benvolgudes,

En aquests moments molts de vosaltres esteu afrontant situacions difícils que no només estan portant al límit els vostres recursos i energia, sinó que repercuteixen significativament en el vostre benestar. Així que des de la Xarxa Santa Tecla hem decidit fer una col·laboració amb el Centre de Psicologia ONMENT de Tarragona, amb el qual ja treballem al llarg de tot l’any, per tal que els seus professionals ens puguin ajudar a afrontar aquests moments amb petites píndoles que ens serviran de suport psicològic i emocional.

Podreu anar veient el material que han desenvolupat aquí a la nostra aplicació XarAPP.

Des del Centre de Psicologia ONMENT de Tarragona us anirem fent arribar una sèrie de recursos que tenen precisament com a objectiu disminuir l’impacte d’aquesta situació en el vostre dia a dia, afavorint una major sensació de control sobre el cos i la ment, permetent que també sentiu que teniu un major control de la situació individual.

Us animem que practiqueu com més vegades millor els diferents recursos que us anirem proposant, alguns d’aquests orientats a aplicar-los en l’entorn laboral i d’altres en el temps lliure, és així com s’aconsegueixen els majors beneficis.

Esperem que la nostra aportació sigui d’ajut, en qualsevol cas disposeu d’un correu electrònic de contacte amb el nostre equip on ens podeu fer arribar dubtes, comentaris o suggeriments, d’aquesta manera anirem actualitzant els recursos proposats.

Mail de contacte: onment@onment.com

VÍDEOS I ÀUDIOS

Recurs 1 – Vídeo introducció: L’objectiu d’aquest vídeo és normalitzar les emocions i sensacions que poden estar tenint els treballadors, detallant de manera breu com pot afectar en el nostre funcionament cognitiu, conductual, fisiològic i emocional i la importància de cuidar-se.

 

Recurs 2 – Àudio relaxació: Consisteix en una relaxació que es pot escoltar des de casa i que s’aconsella poder fer servir en algun moment que puguin estar tranquils, per exemple, abans d’anar a dormir. És important practicar-lo de manera continuada, per poder notar els seus beneficis tant a curt com a llarg termini.

Recurs 3 – Àudio tècnica parada del pensament: S’explica una tècnica psicològica que ens ajudarà a detectar pensaments negatius i recurrents per tal de poder-los aturar i evitar els efectes negatius que poden tenir en el nostre funcionament.

 

Recurs 4 – Respiració abdominal o diafragmàtica: Aquest és un recurs que pot ser ja conegut però que pensem que val la pensa tenir en compte. És senzill però si s’entrena amb regularitat pot ser molt útil per aplicar en un moment puntual del dia a dia. Per aplicar quan et sents sobrepassat, fer 3-4 respiracions profundes i així poder continuar amb el que estaves fent sense haver de deixar-ho.


 

Recurs 5 – Pautes d’autocura: Ja fa dies que estem exposats a situacions que ens afecten emocionalment i ens fan confrontar amb la realitat de que tots estem exposats a aquest patiment. D’aquí dons la importància de tenir cura de nosaltres mateixos per poder mantenir distància emocional i portar millor aquesta situació, al final hi trobareu un resum a mode d’infografia de pautes senzilles i fàcils d’incloure en el nostre dia a dia.

 

Recurs 6 – Metàfora de les emocions i les onades: LES EMOCIONS són reaccions del cos davant de fets, pensaments o sensacions corporals. Són saludables i tenen una funció, ens impulsen a actuar en una direcció o una altra. La situació de pandèmia que estem vivint implica pèrdua de seguretat, d’estils de vida, de contactes, de rutines, de salut… poden ocasionar malestar. Evitar les emocions pot incrementar-lo i provocar altres problemes. Aquest breu recurs ens ajuda a entendre quin efecte tenen les emocions sobre nosaltres per acceptar-les i aprendre a conviure amb elles.

 

Recurs 7 – Proposta d’escriptura per alliberar tensions i emocions: Aquest recurs és l’adaptació d’una tècnica que serveix per ajudar a alliberar tensions i emocions acumulades. Ajuda a posar paraules a les preocupacions i sentiments, permetent la seva expressió i gestió emocional de manera ajustada.

 

Recurs 8 – Comunicació amb els familiars: En aquest recurs es donen una sèrie de pautes per a fer més fàcil la comunicació amb els familiars tenint en compte les ciscumstàncies especials de la situació actual.

 

Recurs 9 – Acompanyament en la gestió del dol: Aquest recurs està enfocat a com poder acompanyar a la família en la seva pròpia elaboració del dol i a com podem gestionar, com a professionals de la salud, les emocionos derivades de la mort d’un pacient.