Comencen la fabricació de cinturons fetals d’un sol ús

Ofereixen més seguretat davant el coronavirus

Per . Actualitzat el

La start-up Treematernity, -una empresa emergent reconeguda de la Universitat Rovira i Virgili creada per tres llevadores de l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta-, Eurecat i la Diputació de Barcelona, a través del seu Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil de Canet de Mar – Escola de Teixits de la corporació,  han començat a fabricar cinturons de monitoratge fetal d’un sol ús per a dones embarassades, que són un complement de registre de benestar fetal emprat a les sales de parts. Els cinturons, que s’anomenen Belty, permeten evitar la reutilització de les corretges tradicionals i la càrrega bacteriana que això comporta, de manera que ofereixen més seguretat davant del coronavirus.

A diferència dels actuals, els cinturons permeten una assistència de més qualitat i són molt més higiènics. S’espera fabricar-ne unes 3.000 unitats amb el material disponible actualment i en el termini d’una setmana.  CatSalut de Barcelona, que coordina les demandes de donacions de material sanitari per la COVID-19, ha donat el consentiment per fabricar els cinturons en haver augmentat en l’actual situació la seva demanda per la seva seguretat i garantia higiènica que ofereixen al ser d’un sol ús. Les donacions de material maternoinfantil es canalitzen per atalunya a través de la Vall d’Hebron, i serà aquest centre qui el reparteixi als hospitals segons les prioritats establertes.

La seva fabricació es fa a les instal·lacions de Canet de Mar amb un equip de cinc tècnics de la Diputació i d’Eurecat, i comptarà amb totes les garanties de seguretat. Es fabrica amb els materials sobrants utilitzats en la sèrie inicial de 2.000 cinturons Belty que es va fer per a l’empresa Treematernity i que es van repartir a diferents hospitals, amb molt bona acollida. De fet, va ser en ple procés de fabricació d’aquest producte que es va iniciar la crisi sanitària del coronavirus.

El monitoratge fetal extern és la prova més extensa en la pràctica clínica per valorar el benestar fetal abans i durant el treball de part i enregistra la freqüència cardíaca fetal i la dinàmica uterina a través d’uns transductors que se subjecten amb unes gomes o corretges a l’abdomen de la mare.

Més higiènics i més confortables

Treematernity és una empresa emergent reconeguda per la Universitat Rovira i Virgili creada per tres llevadores de l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Montse Gasparín, Vanessa Sanz i Mabel Gendre, que han millorat el sistema de subjecció dels transductors materno-fetals que s’utilitzen per monitorar els fetus en diferents moments de l’embaràs. Treematernity i Eurecat han desenvolupat conjuntament els nous cinturons d’obstetrícia i actualment col·laboren en la implantació en el mercat del producte, que ja està patentat per part de la start-up.

Aquests  cinturons d’un sol ús per  al monitoratge de les dones embarassades aporten, segons indiquen els estudis previs, molts avantatges respecte els convencionals. No cal rentar-los cada vegada que s’utilitzen –ni assecar-los- ja que són material fungible i es llencen després de cada ús. Són, per tant, més higiènics i faciliten les tasca de les llevadores, que no han de tenir-ne cura que estiguin apunt per tornar-los a fer servir una vegada s’ha acabat el monitoratge de la embarassada.  Els estudis han demostrat que són més confortables, més segurs i aptes, a més, pels parts a l’aigua i permeten una millor mobilitat de la dona embarassada.

Més de deu hospitals de tot l’Estat espanyol han testat els cinturons i tots ells han acreditat la major eficàcia i nivell d’higiene que ofereixen, per les seves millors prestacions a nivell d’ús, llibertat de moviment, eliminació de marques o lesions a la pell i reducció del nombre de reajustaments i dels minuts de pèrdua de senyal.

El cinturó Belty, patentat per aquestes tres diplomades en infermeria per la URV,  ha guanyat premis i reconeixements per part de la Diputació de Tarragona, del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona i del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona, així com el premi Philips-Fame a la innovació en les pràctiques assistencials de les matrones, entre altres.

Transferència tecnològica en el camp de la indústria tèxtil

El Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil–Escola de Teixits de la Diputació de Barcelona es dedica a la recerca, desenvolupament, formació i transferència tecnològica en el camp de la indústria tèxtil i col·labora amb els cicles de Formació Professional Dual en teixits de Canet. Va néixer a Canet de Mar el 1922 com una escola universitària que va estar adscrita a la UPC, i a partir del 2006, amb el tancament de l’escola, impulsa l’activitat de recerca, desenvolupament, formació i transferència tecnològica en el camp de la indústria tèxtil mitjançant un conveni entre la Diputació de Barcelona, els ajuntaments de Canet de Mar i Mataró i el centre tecnològic Eurecat des del 2015.