Justícia instal·la mampares als jutjats de tot Catalunya

Un 10% del total de la plantilla ha d’estar als jutjats per prestar els serveis essencials

Per . Actualitzat el

El Departament de Justícia instal·la 250 mampares als jutjats de Catalunya per evitar la transmissió del coronavirus. Estan ubicades als espais d’atenció al públic i a les zones on es preveu una major activitat. És a dir:  Oficines d’Atenció al Ciutadà (OAC), registres civils, jutjats de guàrdia, jutjats de violèncis sobre la dona i deganats.

Les mampares 

Són mampares transparents de policarbonat i de làmines d’acetat, resistents i fàcils de netejar. Tenen una mida d’1 metre x 0,75 centímetres. Estaran instal·lades a tot el territori entre aquest divendres i dilluns.

Serveis essencials 

Els jutjats continuen oberts durant l’estat d’alarma, però només per a prestar serveis essencials, que són aquells que, si no es practiquessin, podrien causar un perjudici irreparable. Es tracta de les guàrdies, les mesures i les ordres de protecció de menors i dones, el funcionament dels registres civils, els aixecaments de cadàvers o les actuacions amb detinguts.

Queden fora dels serveis essencials els desnonaments, les subhastes judicials, la presentació i tramitació d’escrits de demanda i la celebració de vistes no urgents i ajornables.

El Ministerio de Justicia obliga els funcionaris a anar als jutjats

El Ministerio de Justicia és qui assumeix les competències dels jutjats durant l’estat d’alarma, segons l’Ordre ministerial SND/261/2020. El govern espanyol estableix que un 10 % del total de la plantilla ha d’estar als jutjats per prestar els serveis essencials.

El Departament de Justícia, en canvi, considera que aquesta xifra es podria reduir fins al 5 % davant la davallada d’activitat d’aquests dies. En la mateixa línia, l’administració catalana reclama que la majoria de funcionaris estiguin als seus domicilis en situació de disponibilitat i que només vagin als jutjats en cas de necessitat. És una mesura que protegiria els treballadors, evitaria contagis i asseguraria professionals disponibles per prestar els serveis durant tot el període d’excepcionalitat. El Departament, de fet, va aprovar la setmana passada una instrucció amb aquest objectiu. El Ministerio, però, la va aturar.