«El millor és la generositat i solidaritat de la gent. Ser, de sobte, conscients que vivim amb altres persones i que sense elles no existiríem»

Fins a 66 metges voluntaris, 15 d’ells jubilats, s’han posat en contacte amb el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona per a fer front a la pandèmia de la COVID-19

Per . Actualitzat el

El juliol de 2018 el doctor Josep A. Bitria va ”penjar la bata” després d’anys d’exercici professional. Ara, amb 66 anys, és el primer metge jubilat de la província de Tarragona que ha tornat a treballar com a voluntari per lluitar contra la pandèmia de la Covid-19. Ho fa duent a terme tasques de seguiment i control de la infecció entre els professionals de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla.

– Què el va empènyer a fer-se voluntari?

Em vaig plantejar ser útil en els moments en què fos necessari durant la crisi del coronavirus. Aquest moment es va presentar quan vaig parlar amb el director de Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla de la necessitat de reforçar l’àrea de control de la infecció entre els professionals sanitaris.

– Fa poc més d’un any que es va jubilar. Ha estat complicat “incorporar- se” de nou a la vida laboral?

Tot i que ja estava gaudint del que representa està lliure de responsabilitats laborals, no m’ha sigut complicat “tornar”. La col·laboració i l’ajut de companys de sempre ho ha fet fàcil; això, i com no, posar al dia els coneixements sobre el coronavirus i els procediments metodològics.

– Quina sensació va tenir el primer dia que es va incorporar a fer feina?

El cert és que em va semblar que no havia transcorregut temps entre el darrer dia i aquesta incorporació.

– En quin centre està treballant i quines tasques assistencials està fent?

Estic ubicat al CAP Llevant. Allí desenvolupo tasques de seguiment i control de la infecció entre els professionals de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla en el servei de Salut Laboral.

– Quina imatge s’està trobant aquests dies a la feina?

Coratge entre els professionals, ganes de treballar i també ansietat pels esdeveniments en certa manera incerts. Això sí, la prioritat absoluta és la lluita contra el coronavirus.

– Creu que estem fent bé les coses?

És molt difícil contestar aquesta pregunta per la complexitat que comporta una pandèmia d’aquest tipus. Al seu efecte sobre la salut haurem d’afegir les conseqüències sobre l’economia, que també afectaran a la salut. Crec que ara és prioritària la dotació de recursos per a la protecció dels professionals i el combat contra la malaltia. Ara mateix s’està fent un esforç important a Tarragona per a fer front a un previsible pic de la infecció, com, per exemple, la dotació de llits per a UCI.

– La ciutadania i els professionals han reaccionat molt bé a la crida de voluntaris. Vostè n’és un d’ells. Què n’opina?

Davant situacions d’aquest tipus, acostuma a donar-se el millor de cadascú. Això es nota en la col·laboració ciutadana amb les mesures de confinament i amb les seves expressions d’ànims i la voluntat de participació de professionals de tota mena, no tan sols de sanitaris.

– La figura del metge jubilat voluntari pot ajudar a alleugerir la situació de pressió dels hospitals i CAP del territori?

L’afectació de la infecció entre els professionals sanitaris pot anar agreujant les plantilles dels centres i la seva mobilitat. En alguns d’aquests centres ja és així.
Evidentment, la participació dels voluntaris seria de gran ajuda, tot i que s’hauria d’avaluar cas per cas i el lloc on se situa el professional, tenint en compte que l’edat és un factor de risc.

– Si hagués de dir el millor i el pitjor d’aquesta situació que estem vivint, què seria?

El millor és la generositat i solidaritat de la gent. Ser, de sobte, conscients que vivim amb altres persones i que sense elles no existiríem. El pitjor és el dolor i la mort.

Doctor Josep A. Bitria, 66 anys.
Jubilat des del 2018
On ha exercit al llarg de la seva vida?
Àrea de planificació del Principat d’Astúries.
Metge titular La Pobla de Montornès.
CAP Torredembarra.
CAP Santa Tecla Llevant.
Director d’Atenció Primària de la Xarxa SSanitària i Social de Santa Tecla. Director d’Atenció Primària de l’ICS Tarragona.