La Diputació de Tarragona impulsa mesures per garantir la liquiditat dels ajuntaments

L’ens supramunicipal du a terme accions inèdites fins ara per fer front a l’escenari present i futur

Per . Actualitzat el

La Diputació de Tarragona, des del 14 de març, impulsa un seguit de mesures extraordinàries, algunes del tot inèdites, per respondre de manera proactiva a les necessitats que planteja l’escenari present i futur. Els esforços de la institució supramunicipal en aquest sentit prioritzen accions encaminades a garantir la liquiditat dels consistoris, a mantenir l’activitat de les empreses proveïdores i a flexibilitzar les obligacions tributàries de la ciutadania.

Les mesures de la Diputació dirigides als ajuntaments els han de permetre assumir amb més facilitat les despeses extraordinàries derivades de la crisi sanitària. Així, i entre altres accions, la institució manté les bestretes als ajuntaments que ofereix a través de BASEGestió d’Ingressos, malgrat que aquest organisme autònom que té delegada la gestió dels impostos dels ajuntaments petits n’hagi aturat provisionalment el cobrament per la crisi i, per tant, no rebi ingressos. De fet, aquesta setmana està previst el pagament d’una bestreta per valor de 22 milions d’euros. Amb aquesta mesura transitòria, la Diputació contribueix a la viabilitat econòmica de molts ajuntaments, especialment dels més petits, ja que permet que puguin continuar efectuant el pagament de factures. Al mateix temps, aquesta modificació del calendari de pagament de tributs a través de BASE alleugereix la càrrega econòmica de la ciutadania.

D’altra banda, i per tal de mantenir l’activitat de les empreses proveïdores de la Diputació, i evitar en la mesura del possible un fre en l’economia, la setmana passada la institució va tramitar una certificació de factures a proveïdors per valor d1,6 milions d’euros.

La institució que presideix Noemí Llauradó també ha ajornat tots els terminis de presentació de sol·licituds de diferents convocatòries d’ajuts per als ajuntaments i els terminis de presentació de justificacions oberts en l’actualitat. A banda d’aquesta mesura que flexibilitza els terminis, es treballa per reactivar el pagament d’ajuts que estaven en procés de tramitació als ajuntaments i, d’aquesta manera, contribuir a impulsar la despesa pública.

D’altra banda, s’ha impulsat altres mesures directament relacionades amb la gestió de l’emergència sanitària. En aquest sentit, s’ha suspès temporalment l’execució d’obres no urgents a la xarxa viària de titularitat de la Diputació; s’han aturat les classes als centres d’ensenyament musical, artístic i d’educació especial que gestiona la institució a Tarragona, Reus i Tortosa, i s’han tancat els punts d’atenció presencial al públic (seus de la Diputació, oficines de BASE, Museu d’Art Modern, Palau Bofarull, Palau Climent), per facilitar el confinament de treballadors i treballadores, alumnat i ciutadania en general i evitar l’extensió de la COVID-19 entre la població. Tot i així, es manté el servei d’incidències a la xarxa viària local -actualment, per exemple, i atesa l’activació del pla Neucat, es treballa en l’espargiment de sal en carreteres de zones elevades de la Conca de Barberà o el Baix Camp-. Pel que fa l’atenció presencial s’ha substituït per atenció telemàtica, igualment efectiva, i s’ha impulsat el teletreball entre el personal de la institució, facilitant-los les eines necessàries per a la prestació dels serveis. També es manté el servei de publicacions al Butlletí Oficial de la Província (BOPT) i les assistències del Servei d’Assistència Municipal (SAM), entre altres.

En paral·lel a la implantació de totes aquestes mesures de xoc, la Diputació de Tarragona ha fet donació al Servei Català de la Salut de 6.000 guants de nitril dels seus centres d’educació especial i s’ha adherit al manifest signat conjuntament per les entitats municipalistes (Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya i Associació de Micropobles de Catalunya) que reclama, entre altres mesures, que el món local pugui disposar sense limitacions del superàvit de 2019 per ajudar a fer front a la crisi causada per l’epidèmia. Les diferents accions i serveis als ajuntaments que la Diputació de Tarragona duu a terme per minimitzar la crisi derivada del coronavirus es detallen al web www.dipta.cat/coronavirus.

Pròximes mesures

Una de les pròximes mesures de la Diputació de Tarragona per poder gestionar millor l’emergència sanitària és la compra agregada d’equips de protecció individual (EPI) per a municipis de menys de 5.000 habitants, atenent a la demanda en concret que en facin. També s’estudien noves mesures de suport a l’atenció social, en col·laboració amb els consells comarcals, i l’impuls de mesures en matèria d’emprenedoria i ocupació, inversió pública i turisme per afavorir la reactivació econòmica un cop hagi passat l’emergència sanitària.