«Les mesures sobre el Covid-19 que va anunciar el govern espanyol són necessàries però insuficients»

El diputat de Junts per Catalunya, Ferran Bel, lamenta que Laura Borràs, no pogués intervenir telemàticament al ple

Per . Actualitzat el

El diputat de Junts per Catalunya (JxCAT) al Congrés, Ferran Bel, ha expressat aquest dijous el seu descontent pel que fa a la implementació de les mesures que ha decretat el govern espanyol per fer front a la crisi sanitària i econòmica que ha generat el Covid- 19. Tot i que el grup parlamentari de JxCAT dóna suport a totes aquestes mesures considera que són insuficients per pal·liar aquesta situació d’excepcionalitat. “Aquestes mesures es queden curtes, de fet així ho ha comunicat el president de la Generalitat de Catalunya i també la resta del govern”, ha assenyalat Bel, “seria lògic que almenys la comunitat autònoma de Madrid i Catalunya estiguessin confinades”. Bel ha assegurat que “el Covid-19 sí que va de fronteres i així es va demostrar quan el govern espanyol va tancar les fronteres terrestres”. El diputat considera que cal seguir l’exemple de països com Xina i Itàlia que han confinat part dels seus territoris per tal d’evitar la propagació del virus.

Pel que fa a les mesures econòmiques, Bel ha reiterat que “estan bé en termes generals, però són absolutament insuficients”. El diputat assegura que no és cert que hi hagi una injecció de 200.000 M €, vist que hi ha 100.000 M € en un aval bancari que permetrà aconseguir uns 83.000 € més segons les estimacions del govern en préstecs addicionals. En aquest sentit, Bel explica que “el que s’està plantejant són 183.000 M € d’endeutament privat amb aval públic, i malgrat que és necessari és absolutament insuficient”. En aquesta línia, Junts per Catalunya considera que les mesures que donen suport a les petites i mitjanes empreses, així com també als autònoms, són imprescindibles. “Sortirem d’aquesta crisi econòmica, provocada per la crisi sanitària, si les petites i mitjanes empreses tiren endavant”, ha ratificat Bel.

El grup parlamentari de JxCAT considera que cal donar suport a les mesures econòmiques des de tots els àmbits de les administracions, però amb un impacte pressupostari de menys de 15.000 M d’euros, com està fent l’estat espanyol, no és suficient. “Estem fent arribar a través del nostre grup parlamentari i del govern de la Generalitat de Catalunya les mesures que creiem que l’estat espanyol hauria d’implementar”, ha comunicat Bel, “pensem que aquestes mesures han de servir per tenir bonificacions fiscals i injeccions a la tresoreria, per a totes aquelles empreses que es comprometin a mantenir l’ocupació, a no distribuir beneficis per a que es pugui capitalitzar durant els propers mesos i anys”.

El diputat ha posat sobre la taula el paper de les administracions locals, i és que els ajuntaments que tenen romanents de tresoreria han de tenir la possibilitat d’implementar aquests recursos que tenen disponibles i alliberar-los. “Els ajuntaments han de poder destinar aquest superàvit no només a fer inversions, sinó també a fer una despesa

corrent en l’àmbit social per a famílies i grups desfavorits, així com també una despesa corrent en l’àmbit de la promoció econòmica per establir polítiques de despesa que incentivin l’activitat econòmica i el manteniment i creació d’ocupació”, ha proposat Bel.

A més, el diputat de JxCat ha mostrat la disconformitat del grup parlamentari després que la portaveu de Junts per Catalunya, Laura Borràs, no pogués participar telemàticament al ple del passat dimecres. “Nosaltres vam demanar poder intervenir de manera telemàtica, ja que en ple segle XXI se celebren consells de ministres telemàtics, entre d’altres reunions, i és totalment inadmissible que no poguéssim participar en el ple, és una anacronisme que s’haurà de solucionar”, ha exigit Bel.