170 estudiants de Ciències de la Salut de la URV s’ofereixen voluntaris als centres sanitaris durant l’alerta per la Covid-19

Són de les facultats de Medicina i Ciències de la Salut i d’Infermeria. Els primers ja donen suport a l’hospital Sant Joan de Reus

Per . Actualitzat el

Els futurs professionals sanitaris que s’estan formant a la URV han passat a l’acció després que la setmana passada se suspenguessin primer les pràctiques assistencials i més tard les classes presencials amb motiu de la propagació de la Covid-19. Amb l’ajuda del professorat de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut (FMCS) han creat una borsa de voluntaris a disposició dels centres de la regió sanitària del Camp de Tarragona.

La borsa l’integren 130 estudiants de Medicina, Nutrició Humana i Dietètica i Fisioteràpia i graduats en Medicina, que tot just han fet l’examen per ser metge intern resident (MIR), i estan preparats per col·laborar. A aquests, cal sumar-hi uns 40 estudiants d’Infermeria de la URV que són en una altra borsa que ha creat el Consell d’Estudiants de Medicina de Catalunya. Els 5 primers voluntaris s’han incorporat entre ahir i avui en dues unitats de l’Hospital Sant Joan de Reus: Salut Laboral i Medicina Interna, fent suport telefònic i als professionals i tasques administratives.

Javier Flores és un d’ells. A punt d’entrar al seu primer torn, explica que “quan tot es va precipitar, vaig pensar que calia fer alguna cosa per col·laborar”. Va contactar amb la professora Fàtima Sabench i van decidir crear una borsa de voluntaris fins arribar als 130 que són actualment. 24 d’aquests són exestudiants que van graduar-se el curs 2018-19 i que han vist com es posposava l’elecció de plaça als hospitals després d’haver fet l’examen MIR el passat 25 de gener: “Encaixem en el perfil i estem disposats a ajudar”, explica Maria Agràs.

Mariana Pirvu, estudiant de darrer curs d’Infermeria, explica que l’alerta sanitària va agafar-los just quan estaven fent les darreres pràctiques del grau: “En aquell moment no sabíem si molestàvem o si podíem ser d’ajuda”. Les pràctiques es van suspendre però tenen clar que poden ajudar de moltes maneres. Per això, ella i una quarantena d’estudiants del grau van inscriure’s a la borsa de voluntariat que impulsa el Consell d’Estudiants de Medicina de Catalunya. El Banc de Sang i Teixits ja s’hi ha posat en contacte perquè facin tasques administratives i d’informació.

D’altra banda, els estudiants dels darrers cursos de Medicina i d’Infermeria passaran a integrar una llista de personal que el Departament de Salut podria contractar de forma temporal a l’ampara del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19. Aquest decret preveu que les autoritats sanitàries puguin fer contractes laborals temporals als estudiants de darrer any de Medicina i d’Infermeria en concepte de suport a la resposta assistencial a l’epidèmia de Covid-19.