Tothom a casa

Carrers buits, establiments tancats i centres de salut sense gent a les sales d’espera en les primeres hores de confinament. Aquest dilluns és el primer dia laboral després del decret de l’estat d’alarma. A la demarcació hi ha 24 casos confirmats de coronavirus.

Per . Actualitzat el

De mica en mica la població pren consciència de la gravetat de la situació i sembla que ara sí, per responsabilitat, la gent decideix quedar-se confinada als seus domicilis per evitar la propagació descontrolada de l’epidèmia. Mentre les institucions sanitàries es fan càrrec dels nous casos d’infectats per coronavirus, que continuaran pujant durant els pròximes dies, els carrers de tots els municipis del territori han estat pràcticament deserts durant tota la jornada d’aquest diumenge, l’endemà del decret de l’estat d’alarma decretat pel govern central.

Aquest diumenge Tarragona ha estat gairebé una ciutat fantasma. Carrers sense gent, algun despistat sol o passejant el gos, i també algun insensat passejant en grup o en família pel passeig del Miracle, on la policia local ha hagut d’intervenir per obligar alguns petits grups a respectar l’ordre de confinament.

La campanya per conscienciar la població sobre la necessitat de quedar-se el màxim de temps possible a casa ha tingut ja el seu primer impacte en els centres de salut del territori. Sales d’espera buïdes i els professionals dedicats a aquells casos que són ara per ara prioritaris, els urgents de tota índole i els relacionats amb l’epidèmia del coronavirus.

Aquest dilluns és el primer dia laborable després del toc de queda a Catalunya i el conjunt de l’Estat i caldrà veure quina és la resposta de la població que, en termes generals, està autoritzada a desplaçar-se si és per anar al seu lloc de treball. Les superfícies comercials, els bars i els restaurants continuaran tancats les pròximes dues setmanes, així com els cinemes, museus, sales d’oci nocturn i qualsevol activitat que les administracions no considerin indispensables. Així doncs, la població ja està avisada. De casa a la feina i de la feina a casa, sense passar per cap espai públic i intentant reduir al màxim les visites als supermercats, que són els espais on més concentracions de gent s’han vist en els últims dies arreu de Catalunya.

L’epidèmia continua creixent

Mentrestant, el nombre de contagis continua multiplicant-se a Espanya, a Catalunya i també a les comarques de Tarragona, on ja són 24 els casos confirmats. Els tres últims han estat aquest diumenge, dos a Tarragona i un a les Terres de l’Ebre. De moment, tots els pacients tarragonins evolucionen favorablement, la majoria dels quals al seu domicili.

Al conjunt de l’Estat el nombre de casos supera ja els 7.700 amb 288 morts, amb gairebé 1.700 nous infectats en les darreres 24 hores i prop de 4.00 casos concentrats a la Comunitat de Madrid.

A Catalunya ja són més de 900 els infectats, amb un balanç de 12 morts.

Els experts apunten que encara estem lluny del pic màxim de l’epidèmia (a Itàlia superen ja els 25.000 contagis i les 1.800 morts) motiu pel qual des de l’Estat no es descarta la intervenció de l’exèrcit en algunes zones en cas que sigui necessari per garantir el compliment del confinament temporal de la població.

De moment, incomplir les normes de l’estat d’alarma estarà castigat amb multes que aniran dels 100 als 600 euros i fins i tot amb penes de presó que poden arribar fins als 4 anys en els casos que es posi en perill la salut pública de manera greu.