Espanya decreta l’estat d’alarma i Catalunya es confinarà

Les administracions de l’Estat i de la Generalitat recorren a mesures excepcionals per contenir la propagació del coronavirus i evitar el col·lapse del sistema sanitari

Per . Actualitzat el

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha anunciat aquest vespre en roda de premsa telemàtica que cal confinar tot Catalunya per tal de lluitar contra la propagació del coronavirus arreu del país i per protegir la població i evitar el col·lapse del sistema sanitari. El cap de l’executiu català ha anunciat que la situació d’excepcionalitat exigeix l’aplicació de mesures “dràstiques” i que, per tant, la situació de confinament que es viu des de fa uns dies a Igualada, Jorba, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i Òdena s’estendrà a tot el territori català.

 

L’objectiu d’aquest confinament, segons Torra, és la protecció de la ciutadania, dels territoris de l’entorn i per evitar el col·lapse del sistema sanitari català davant l’allau de nous contagis previstos per als pròxims dies.Torra ha assegurat que els cossos de seguretat de Catalunya “estan preparats” i ha demanat al govern de l’Estat la col·laboració necessària per dur a terme el confinament de Catalunya també en aquelles infraestructures que són competència de l’Estat, com ara ports, aeroports i línies ferroviàries. En aquest sentit, Torra ha assegurat que confia que aquest dissabte des del govern d’Espanya es rebi una resposta positiva per al confinament de Catalunya, mesura que podrien seguir altres comunitats autònomes de l’Estat en els pròxims dies.

 

El president de la Generalitat ha fet aquest anunci hores després que el president espanyol, Pedro Sánchez, anunciés l’aprovació del decret de l’estat d’alarma durant 15 dies al conjunt d’Espanya que entrarà en vigor aquest mateix dissabte, moment en què l’executiu donarà detalls exactes de les mesures a aplicar al conjunt del territori estatal. L’estat d’alarma està recollit en l’article 116 de la constitució espanyol i és d’aplicació en circumstàncies extraordinàries que impedeixen el conjunt de l’Estat actuar amb normalitat.Segons el Ministeri de Sanitat el nombre de persones infectades a Espanya aquest divendres ja havia superat les 5.000, convertint l’Estat espanyol en el segon territori europeu amb més contagis, només superar per Itàlia (més de 12.000 contagis).