«Els clubs Rotary treballem per promoure l’amistat entre els socis i millorar la societat que ens envolta»

Alejandro Romeo és l’actual president del Rotary Club de Tarragona Degà

Per . Actualitzat el

L’any 1905 naixia a la ciutat de Chicago, als Estats Units, una organització de persones influents dins el món dels negocis, mogudes per la voluntat de fer el bé i promoure el benestar i la pau en la seva comunitat i entorn proper. Aquella idea es va estendre per tot el món sota el nom de Rotary Club i actualment hi ha prop de 36.000 clubs i més d’1.200.000 persones rotàries a tot el món. A Tarragona existeixen tres clubs Rotary. Parlem amb l’actual president del més antic, el Rotary Club de Tarragona Degà, Alejandro Romeo, per saber una mica més d’aquesta entitat solidària, per molts desconeguda.

Quins són els principis del Rotary Club i com s’organitza?
Els principis del Rotary Club són fomentar l’amistat entre els socis i aprofitar aquestes relacions per crear una xarxa de voluntaris que desenvolupin accions solidàries en pro de la seva comunitat i de la humanitat en general, promovent la pau i la bona voluntat.

El Rotary Club International, amb seu a Zuric, és el nom genèric d’una organització mundial que aixopluga més de 36.000 clubs en més de 200 països arreu del món. Cada club, que actua de manera sobirana, s’organitza en districtes. A Espanya n’hi ha tres: el 2201, el 2202 i el 2203. El de Tarragona pertany al 2202, que engloba tota la riba de l’Ebre, des de Navarra fins a Catalunya, amb uns 75 clubs i més de 1.300 socis.

La junta del club canvia cada any, de manera que ningú es pot sentir propietari del club, i en ella hi coincideixen el president sortint, el president actual i el president futur, a banda d’altres càrrecs com el de secretari i tresorer.

Pel que fa al finançament, es nodreix de les quotes dels seus socis i, en el nostre cas, la Fundació Rotary és l’encarregada de gestionar-lo i proporcionar els fons necessaris per dur a terme tota l’activitat. És un òrgan auditat per l’organisme de màxim nivell en l’àmbit  de les organitzacions filantròpiques.

A Tarragona, però, hi ha més d’un Rotary…
Sí, sota el paraigua del Rotary hi ha molts clubs, fins i tot en una mateixa zona. A Tarragona n’hi ha quatre: el que jo presideixo, que és el més antic i per això l’anomenem Degà, nascut el 1980;  el Rotary Club de Tarragona Tarraco August (nascut a la dècada dels 90), el Rotary  Club de Tarragona Amistat Hispanomarroquina i el Rotary  Club de Tarragona Costa Daurada, de recent creació. Cada club actua de manera sobirana, però sempre es promou la solidaritat i l’amistat entre tots els rotaris.

Quin és el perfil dels socis?
Els socis provenen generalment de l’entorn empresarial i professional de cada zona, de manera que poden aportar dinàmiques molt positives des dels seus diferents àmbits de treball i de formació. Cada soci entra al club apadrinat per un altre soci, que el convida a formar-ne part. L’objectiu és crear vincles d’amistat entre tots els socis i garantir que les relacions entre tots ells són bones, ja que el que més es busca, com he dit, és afavorir l’amistat entre totes les persones que en formem part.

I com es potencia aquesta amistat?
Doncs mitjançant reunions setmanals en les quals compartim un sopar i una activitat cultural o de divulgació. Nosaltres, concretament, ens reunim en un restaurant de la ciutat cada dilluns, de 21 a 23 hores, i en cada sessió convidem conferenciants de diferents camps professionals que ens ofereixen xerrades sobre temes d’actualitat. He de remarcar que som una organització apolítica i aconfessional, mai no discutim de política ni de religió. A banda de les reunions setmanals fem altres accions lúdiques com sortides, viatges…

Quines activitats desenvolupen?
La nostra missió principal, a banda de cultivar l’amistat entre nosaltres, és millorar la societat que ens envolta, la més propera, però també la societat en general. Per fer-ho desenvolupem diferents accions de caràcter puntual o permanent, destinades a afavorir alguna entitat social o cultural local, i altres activitats emmarcades en projectes més globals, que compartim amb la resta de clubs del món.

Quines destacaria?
Com a projectes locals, que desenvolupem de manera permanent, destacaria el que fem amb el pare Mario de l’ermita del Loreto a favor de Camerun i un altre destinat a Nicaragua; també la nostra col·laboració habitual amb el Banc de Sang o la biennal de pintura que fem per Santa Tecla.

Pel que fa a activitats puntuals, aquest any en destacaria quatre. La primera serà un sopar solidari a favor de la Fundació Estela per a la Discapacitat, entitat adherida a la Xarxa de Santa Tecla. Tindrà lloc el pròxim divendres dia 27 de març a l’Hotel Ciutat de Tarragona i està oberta a tots els ciutadans que hi vulguin participar. Ja de cara al mes de juny, farem unes accions en col·laboració amb el Rotary Hispanomarroquí a benefici de l’associació La Muralla, que inclouran un cuscús solidari i una biennal de salts d’hípica. També vendrem un vi solidari, de la marca Clos Galena, per 10€, dels quals en destinarem un a la Muralla i un altre al nostre gran projecte internacional PolioPlus.

Precisament la lluita contra la polio és una de les insígnies del Rotary. Com es desenvolupa?
PolioPlus, com bé diu, és el programa insígnia del Rotary Club a tot el món. Ja estem molt a prop d’erradicar aquesta malaltia i, quan això passi, el Rotary hi haurà contribuït amb  més de 850 milions de dòlars i innumerables hores de treball. Aquest any, per exemple, gràcies a la col·laboració entre el Rotary i la Fundació Bill Gates, hi hem aportat 1.500 milions de dòlars. Actualment només queden comptabilitzats 17 casos al Pakistan mentre que en països com Nigèria i l’Afganistan està en vies d’erradicació.

El Rotary és un club elitista?
Potser molta gent té aquesta concepció perquè abans s’exigien unes formes molt estrictes, que ara s’han relaxat, i també per  la nostra simbologia, com el collar i les bandes que fem servir, o per detalls com l’ús de la campana en les nostres reunions. Cal pensar que és un concepte nascut als Estats Units i en una època en la qual aquestes imatges eren importants. Actualment mantenim aquests trets identificatius de manera simbòlica.

Què signifiquen?
El president de torn, quan surt fora en representació del seu club, es posa un collar d’on pengen unes insígnies corresponents a tots els presidents anteriors. Com més antic és el club, més llarg és el collar. D’altra banda, la figura del Macero (Mestre de Cerimònies del Rotary), utilitza una banda groga en cadascuna de les seves intervencions. Aquesta simbologia és important perquè ens identifica i ens representa a tots. Pel que fa a la campana, també és un costum que es manté des dels orígens i que ens ajuda a iniciar i finalitzar les nostres reunions, ja que som molt estrictes en els horaris d’inici i acabament de les trobades.