«Amb el coronavirus s’ha d’actuar amb molta prevenció, però sense alarmismes»

Doctor David Castander, membre de l’Equip de control de malalties infeccioses de la Xarxa de Santa Tecla

Per . Actualitzat el

El coronavirus (Covid-19) està en boca de tothom i l’alerta per l’expansió de l’epidèmia és creixent. La setmana passada el doctor David Castander, especialista en el control de malalties infeccioses de la Xarxa de Santa Tecla, va ser convidat al programa ‘Curar-se en Salut’ de Tarragona Ràdio per parlar d’aquesta problemàtica sanitària que comença a condicionar el nostre dia a dia després que al conjunt de l’Estat ja s’han identificat més de 1.200 casos, més de 120 dels quals a Catalunya.

Realment ens hem de preocupar tant pel coronavirus?
Ens n’hem de preocupar fins a cert punt. Sempre que tenim una malaltia que fa molt poc que està descrita hem de tenir una certa prevenció. El més important ara és prendre mesures que ajudin a contenir la propagació incontrolada de la malaltia per tal que el seu abordatge, tant des del punt de vista de les administracions com des del sistema sanitari, es faci d’una manera ordenada i satisfactòria per evitar col·lapses. Les mesures de contenció, el tancament d’escoles i la limitació d’actes multitudinaris impulsades pels organismes públics van en aquesta línia de contenir la propagació descontrolada del virus, ja que no és el mateix haver de fer front a una allau de contagis en un curt termini de temps que fer-ho d’una manera esglaonada i ordenada. Amb el coronavirus s’ha d’actuar amb molta prevenció, però sense alarmismes.

A la Xina sembla que el nombre de contagis cada vegada és menor.
I això és una bona notícia, ja que indica que les tècniques de contenció aplicades allà estan donant resultats. És una dada per a l’esperança i crec que aquí també s’aconseguirà, però encara tenim setmanes per endavant en què el nombre de nous casos anirà en augment tant a Catalunya com a les comarques de Tarragona, tal com reconeix la consellera de Salut de la Generalitat. És evident que hem d’intentar aprendre del que està passant a Itàlia.

S’està comparant molt el coronavirus amb la grip. Realment és similar?
És un virus d’una família coneguda, però que tradicionalment  afectava només els animals. A principis de segle, el 2002, es va conèixer que hi havia un tipus de coronavirus, el SARS, que va començar afectar i a propagar-se entre persones a la Xina. Va generar una petita epidèmia que es va quedar en aquella zona fins a desaparèixer. Anys després, el 2014, va aparèixer un altre cas de coronavirus, el MERS, que va afectar l’Aràbia Saudita, i aquesta encara està en actiu. Ara tenim el SARS Cov-2, per diferenciar-lo del primer que es va registrar a la Xina l’any 2002. Es va detectar a principis de gener i des de llavors s’ha produït aquesta escalada que afecta diversos països, entre els quals, el nostre. És un virus que presenta uns símptomes similars als de la grip. No podem parlar d’una malaltia greu, ja que fins ara més del 80% dels casos són lleus, mentre que el 20% restant pot esdevenir de més gravetat, sobretot si parlem de persones grans o que presentin malalties prèvies que poden complicar-se. És en aquests casos on cal estar atents i fer esforços assistencials. En canvi, les persones sanes i els infants afectats per coronavirus s’estan recuperant bé. De fet, en els nens s’està veient que els quadres són benignes.

I llavors per què tant d’enrenou?
La diferència més gran entre la grip i el coronavirus és que aquest és força més contagiós i, en ser nou, no es té del tot confirmat quines són totes les seves vies de propagació i el seu comportament quan està fora d’un hoste. Cada dia arriben noves informacions sobre el Covid-19 que poden fer variar els plantejaments i per això és tan important l’actualització constant de la informació en tot el sistema de salut.

Com s’encomana aquest virus?
Tot indica que hi ha d’haver un contacte estret amb la persona infectada, ja que de moment està demostrat propaga a través de les gotes i secrecions respiratòries. Per això es recomana estar a un parell de metres dels malalts i casos sospitosos i ara s’estan prohibint actes amb grans aglomeracions de gent. També és cert que el virus el podem trobar posat sobre objectes que han estat en contacte amb persones infectades, per això aquesta constant recomanació de rentar-se les mans amb regularitat, ja que és la millor manera per evitar contraure qualsevol tipus de virus. Però insisteixo, estem parlant d’un virus nou, molt contagiós, i que està en fase d’estudi constant. Estem en un procés de canvi constant. I això crea una allau constant d’informació que de vegades es tradueix en nerviosisme.