Prop d’un miler d’alumnes elaboren propostes innovadores pel turisme familiar

El TurisTIC Challenge dur a terme dinàmiques de treball en equip a l’aula i sortides de descoberta

Per . Actualitzat el

Dissenyar el turisme familiar del futur a través de la mirada dels seus directes protagonistes i facilitar que els escolars coneguin l’activitat i els actius turístics de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Amb aquests objectius, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha posat en marxa el TurisTIC Challenge en què participen 945 alumnes de nivells educatius que van de 3r de primària a 4t d’ESO, d’un total de 21 centres de la demarcació.

L’acció s’emmarca en el Projecte Europeu de Competitivitat Territorial PECT TurisTIC en Família que coordina la Diputació de Tarragona i que el Patronat de Turisme desenvolupa a través de tres operacions: Patrimoni Cultural, Platja innovadora i Vinya en família.

Treball a l’aula i sortides inspiradores per conèixer els actius turístics

Amb la implicació i la perspectiva dels infants i adolescents, el projecte permet conèixer idees per a la generació de productes, serveis i iniciatives turístiques que responen a les necessitats i interessos de les famílies. Les propostes se centren en noves experiències durant tot l’any amb activitat lúdiques i sostenibles en l’àmbit del patrimoni, les platges i l’enoturisme familiar.

Al llarg de tres mesos i en petits grups, l’alumnat treballa a l’aula a través d’una plataforma tecnològica creada amb aquesta finalitat. Els escolars registren els resultats de cadascuna de les etapes del projecte: la definició del repte, a la generació d’idees, l’elaboració de la proposta concreta  i la creació d’una maqueta o prototip. Finalment, els grups participants elaboren una presentació per explicar el projecte als companys de classe.

El treball a l’aula es complementa amb sortides en què l’alumnat s’aproxima d’una manera activa i entretinguda als recursos patrimonials i naturals, gràcies a tècniques de gamificació. Per grups i amb l’ajuda de tauletes, l’alumnat resol enigmes, troba pistes i experimenta la visita, alhora que l’activitat serveix per inspirar les tasques que realitzen a l’aula. Cada centre realitza una sortida a algun d’aquests espais: la Tàrraco romana, el Castell de Miravet, les platges de Cambrils, la Bassa de les Olles de l’Ampolla, el Celler cooperatiu de Pinell de Brai o els camins del vi i la població de Porrera.

El sector turístic estudiarà dur a la pràctica els millors projectes

El Patronat de Turisme de la Diputació traslladarà les millors propostes als agents turístics de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre per estudiar la seva viabilitat i la possibilitat de dur a terme proves pilot.

D’aquesta manera, la creació de noves activitats turístiques estarà en sintonia amb les necessitats de les famílies. La iniciativa permet, a més, incorporar la ciutadania en el procés d’innovació en l’àmbit turístic, tant pel que fa a la detecció de necessitats, com en la generació de propostes que influeixen en la presa de decisions de l’empresa privada i de les institucions públiques.

TurisTIC en família, el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial

El PECT TurisTIC en Família és un projecte de recerca i innovació que ha de marcar un abans i un després en el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, un punt i a part en la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars innovadores. D’aquesta manera, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es converteixen en un observatori i laboratori europeu de referència en tecnologies i tendències en turisme familiar.

PECT significa “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial”, i en el cas del TurisTIC en Família els socis beneficiaris són set: Diputació de Tarragona (que lidera el projecte), Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona (Costa Daurada i Terres de l’Ebre), Universitat Rovira i Virgili (Grup de recerca en nutrició funcional, oxidació i malaltia cardiovascular -NFOC Salut-), el departament d’Innovació Turística del Centre Tecnològic Eurecat, Ajuntament de Montblanc, Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i el Clúster de l’equipament de la llar i el contract CENFIM.

Cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació.