Torredembarra celebra l’Any Mestra Maria Antònia

Es vol reivindicar la figura d’aquesta mestra republicana tan estimada i visualitzar les dones a la història

Per . Actualitzat el

Per reivindicar la seva figura, per homenatjar-la i per visualitzar les dones a la història. Aquests són els objectius més destacats de l’Any Mestra Maria Antònia que s’ha presentat aquest matí a la Biblioteca que porta el seu nom, amb motiu de la celebració dels 50 anys de la seva mort. La regidora d’Educació i Biblioteca, Maria Gual, ha ressaltat que Maria Antònia Hernández Sagarra va ser una mestra amb una gran vocació, de valors republicans i defensora de la llengua catalana, persona molt estimada a Torredembarra, on va arribar l’any 1932 i on va morir el 1970 a causa d’un tràgic accident de circulació. De fet, la regidora ha anunciat que es vol proposar al ple de l’Ajuntament que s’iniciï la tramitació per atorgar-li la distinció de Filla Adoptiva de la Vila de Torredembarra, a títol pòstum.

La directora de la Biblioteca Mestra Maria Antònia, Ana Merino, ha exposat el calendari d’activitats que es duran a terme al llarg de l’any a partir de cinc grans eixos: On són les dones?, Biblioteca i escola, Infants i escola, Com es vivia i treballava a la Torre al segle XX i 50 anys sense ella.

Calendari d’actes:

6 de maç, a les 18 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia:

En el marc de la celebració dels actes amb motiu del Dia Internacional de la Dona, xerrada “Dones del segle XX, resistents entre el silenci i la paraula” en què la filòloga i escriptora Montserrat Palau parlarà de Maria Antònia Hernández i de Maria Rosa Wennberg (1918-2018), promotora cultural de Torredembarra. La Biblioteca posarà el nom de Maria Rosa Wennberg a la seva sala de formació i divendres, després de la xerrada, es descobrirà la placa amb el seu nom.

16 de març, a les 11.30 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia:

Tertúlia a l’entorn de la mestra per part d’exalumnes i altres persones que la van conèixer o que estan interessades en la seva figura. Es fa una crida a la participació i, molt especialment a totes aquelles persones que disposin de fotografies o d’anècdotes perquè les puguin compartir en aquest any d’homenatge.

22 d’abril, revetlla de Sant Jordi. Les activitats habituals amb un to reivindicatiu a l’entorn de la dona treballadora local, amb la presentació de llibres de dones vinculades a la Torre, la inauguració de l’exposició de Maite Maset (professora de Batxillerat d’art de l’Institut Torredembarra), joc d’escapada sobre la Mestra Maria Antònia per a joves a partir de 12 anys.

20 de juny (dia del naixement de Maria Antònia Hernández Sagarra), activitats per conèixer com es vivia a Torredembarra a l’època de la Mestra Maria Antònia.

8 d’octubre (dia de la seva mort), Jornada pedagògica, presentació del vídeo que s’haurà anat elaborant al llarg de l’any, presentació d’un mural, del concurs escoles i del conte sobre la Mestra Maria Antònia amb il·lustracions de Rosalia Ciuró.

Maria Antònia Hernández Sagarra (Madrid 1912 – Torredembarra 1970) va ser mestra a l’escola pública de Torredembarra des del 1932 fins que el 1968 fou nomenada directora de l’Escola Àngel Guimerà del Vendrell. Tot i haver nascut a Madrid, va aprendre català ràpidament per a ensenyar-lo als seus alumnes. Va ser guardonada amb la medalla de l’Ordre d’Alfons X “el Savi”, en atenció als seus mèrits en el desenvolupament de la seva tasca notòriament vocacional. A l’escola, va crear la primera biblioteca d’aula de la vila i va donar suport a moltes noies perquè estudiessin i poguessin emancipar-se. Era molt estimada pel seu alumnat, com demostra el fet que el 2008, després d’una consulta popular, el consistori va decidir atorgar el seu nom a la nova biblioteca municipal. La seva mort, en un accident de cotxe que ella conduïa, consternà els veïns i per aquest fet l’Ajuntament de Torredembarra acordà per unanimitat donar-li el seu nom a un carrer de la vila, decisió que tants anys després encara està pendent d’aplicar.