La Xarxa de Santa Tecla, un espai de referència en la formació de metges residents

Des de l’any 2019 l’Hospital del Vendrell també disposa de l’acreditació com a centre docent

Per . Actualitzat el

La Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla obrirà les portes el pròxim 17 de març per donar a conèixer als futurs metges residents (MIR) tant les instal·lacions com l’equip humà que s’encarrega de la seva formació al llarg dels anys de residència. Així, futurs residents que volen especialitzar-se en Medicina Familiar i Comunitària tenen una oportunitat per conèixer la Unitat docent i l’entitat. Des d’aquest any, l’hospital del Vendrell també disposa de l’acreditació com a centre hospitalari acreditat i l’any que ve començaran la seva activitat formativa el CAP de Llevant i el de Calafell, la qual cosa ampliarà la capacitat docent de la Xarxa de Santa Tecla a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès.

La Xarxa de Santa Tecla va iniciar la formació de residents en l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària l’any 1995, amb el CAP de Vila-seca com a centre acreditat. Uns anys més tard s’hi va afegir el CAP de l’Arboç, al Baix Penedès, i el pròxim any també s’hi incorporaran el CAP de Llevant i el de Calafell.

L’any 2011 va néixer la Unitat docent de Medicina Interna, amb l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona com a centre hospitalari de referència. Dins del seu programa formatiu MIR, la Xarxa de Santa Tecla disposa d’acords de col·laboració amb Joan XXIII, PADES Tarragona, SEM i amb l’Institut Pere Mata. Tot pensat perquè el resident aprofiti al màxim la seva etapa formativa dins de l’organització.

Com a novetat cal destacar que l’any 2019 l’Hospital del Vendrell ha entrat dins del grup de centres sanitaris de la demarcació acreditats per formar metges especialistes. En una primera fase, el centre hospitalari formarà facultatius en l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària, tot i que l’acreditació atorgada pel Ministeri de Salut obre la porta a formar en més especialitats en el futur. L’Hospital del Vendrell amplia així la capacitat de la Xarxa de Santa Tecla per formar MIR a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès.

En el conjunt de la Xarxa hi ha trenta-un metges que segueixen la formació per a una especialització en Medicina Familiar i Comunitària o en Medicina Interna. A l’Hospital del Vendrell se n’incorporaran tres cada any, tot i que la capacitat concedida per l’acreditació seria de fins a cinc en cada promoció de MIR de Medicinafamiliar i Comunitària.

Portes obertes

La jornada del 17 de març, organitzada per la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, permetrà conèixer les possibilitats docents que ofereix una institució històrica i arrelada amb centres sanitaris i sociosanitaris al Tarragonès i al Baix Penedès. Els futurs residents seran rebuts per les responsables de la Unitat docent de Medicina Familiar i Comunitària, que s’encarregaran d’explicar amb detall l’estructura assistencial, docent i de recerca que caracteritza la Xarxa de Santa Tecla. La jornada servirà per donar a conèixer l’itinerari formatiu del resident de Família, juntament amb els dispositius docents de Primària i Hospitalaris acreditats per la docència, on els metges residents interessats tindran l’oportunitat de resoldre dubtes.

Durant la jornada també està previst que els joves puguin parlar directament amb residents que actualment estan formant-se a la Xarxa de Santa Tecla.

Mireia Aymamí, cap d’Estudis en funcions de la Unitat Docent de la Xarxa de Santa Tecla destaca que «gràcies a les dimensions dels nostres centres, els metges residents de Medicina Familiar i Comunitària que arriben a la Xarxa poden gaudir d’una formació individualitzada i molt propera. A més, i durant tota la seva formació poden beneficiar-se d’una atenció molt personalitzada per part dels seus tutors i tutores i d’una gran accessibilitat a pacients i formació en  tècniques».

Els estudiants de Medicina interessats a participar en la jornada de portes obertes el pròxim 17 de març poden trucar al 977 259 900 extensió 5136.