Coronavirus

Per . Actualitzat el

Ja el tenim aquí. El coronavirus ja ha arribat a Espanya. Ha tardat a arribar. Fins fa ben poc tots els ulls estaven posats a la Xina, provocant episodis de desagradable discriminació. El fet que el virus hagi arribat a Europa fa que tots ens posem les piles i preguem les mesures necessàries. En primer lloc, hem de deixar clar que aquest virus no té ni nacionalitat ni ideologia. Això vol dir que potser és hora de posar fre a diferents accions discriminatòries contra ciutadans, sobretot orientals. Després que el coronavirus hagi fet tremolar Itàlia i Portugal (i ara Espanya) és necessari que tota la ciutadania es preocupi més de protegir-se que no pas d’acusar o culpabilitzar cap ciutadà. Ara ens adonem que vivim en un món globalitzat, que el que passa a la Xina no pot passar desapercebut i que, òbviament, és cosa nostra, ens agradi o no. És cert que es tracta d’un contagi que ha estat inicialment amagat per les autoritats xineses. Potser la desinformació i l’acció tardana han contribuït a la ràpida expansió del virus. La part positiva de tot això – si és que n’hi ha alguna– és que les autoritats sanitàries del planeta estan treballant activament per investigar un antídot capaç d’evitar una pandèmia mundial. Hi ha qui entén que es tracta d’una exageració mediàtica, tal com va passar amb les vaques boges o la grip A, però l’important és adoptar les mesures escaients per protegir-nos. Hem d’allunyar-nos del deliri col·lectiu i intentar no fomentar situacions d’alarma o pànic, però hem de tenir tota la informació sobre el virus i com afrontar-lo. La informació i la presa de mesures protectores és, sense cap dubte, la millor alternativa. Davant qualsevol sospita hem d’acudir al metge i evitar posar altres persones en risc. Esperem que els científics i les farmacèutiques siguin ràpids i treballin conjuntament per evitar que el deliri mundial.

La millor actitud davant allò desconegut és la prudència i la seguretat… Però no oblidem que el virus ja està entre nosaltres i que no té color, nacionalitat ni ideologia i tampoc entén de classes socials. Esperem tota la transparència dels nostres governants.