Ajuntament i veïns volen que les sirenes sonin des del minut zero

A la trobada també es va parlar de l’estudi de la qualitat de l’aire que l’Ajuntament encarregarà

Per . Actualitzat el

Una cinquantena de persones, entre elles molts representants veïnals, van reunir-se ahir a la tarda al Centre Cívic de Torreforta per valorar les mesures a prendre en cas d’accident a la indústria química. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, acompanyat del conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño; el portaveu del Govern Municipal, Xavier Puig; i la consellera de Ciutadania, Carla Aguilar-Cunill; van escoltar les peticions dels veïns que van reclamar més formació i informació. La principal conclusió de la reunió és que es va acordar fer un front comú perquè les sirenes sonin des del minut zero.

 

“Va ser una reunió molt positiva. Hem de ser molt exigents amb els riscos laborals dels treballadors de les empreses químiques i hem de ser molt seriosos en aquest sector. Per això estem exigint a les administracions que retorni al territori la pressa de decisions, perquè a Tarragona estem convivint en una situació especial.” I afegeix: “Cal ser rigorosos amb la inspecció de treball”. Ricomà va reiterar que calen dispositius del segle XXI per saber quan hi ha una incidència o emergència. L’alcalde va apuntar que el PLASEQTA, que es recuperarà, cal actualitzar-lo i revisar-lo. “No es pot aplicar amb els paràmetres que hi ha actualment”, va remarcar. I va recordar que “només es contempla que sonin quan hi ha afectació a la ciutadania, però l’afectació no només és toxicitat, també és por, pànic i incertesa perquè el més segur és confinar des del minut zero, no després de rebre els resultats de si hi ha toxicitat a l’aire. Per tant, calen mecanismes per millorar tot això”. “Les sirenes -va remarcar- són una manera d’arribar a tothom, però calen més mecanismes i actualitzats al segle XXI. Estem a favor de la indústria neta i responsable, però cal ser durs perquè no es repeteixi un nou episodi”.

 

L’alcalde de Tarragona també va avançar als representants veïnals que es farà un ple monogràfic sobre el tema de la química. “Estem estudiant si el Reglament Orgànic Municipal (ROM) permet que algun representant de la química o dels veïns poden participar-hi”, va afegir.

 

Durant la reunió, l’alcalde i els consellers municipals van repassar els punts que es van pactar i aprovar en la Declaració Institucional sobre la química de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Tarragona. Així mateix, la trobada també va servir per explicar totes les accions que s’han fet fins ara, des del dia de l’explosió el 14 de gener i els serveis que han facilitat a la ciutadania.

 

Per la seva part, els veïns van demanar als responsables polítics que pressionin a les empreses químiques perquè donin més informació a les administracions i a la ciutadania. En definitiva, els van demanar més transparència i molta més seguretat. També van proposar que es creï una taula de treball formada per l’Ajuntament, AEQT, sindicats i federacions veïnals, entre altres.

 

Els representants veïnals van reclamar més formació i informació, perquè consideren que “està bé que sonin les sirenes però que no pot passar que la gent desconegui què s’ha de fer”. En aquest sentit, Manel Castaño va avançar-los que “estem elaborant un pla d’informació, formació i comunicació per a la població. La comunicació a la població ha de ser instantània”.

 

Per altra banda, la consellera de Ciutadania, Carla Aguilar-Cunill, va explicar totes les actuacions que s’havien coordinat des de l’Institut Municipal de Serveis Socials i la seva conselleria, com un telèfon de suport psicològic, així com atencions individuals i grupals adreçades a les persones afectades del bloc de pisos de Torreforta, on va morir una persona a conseqüència de l’explosió. “El mateix dia de l’explosió vam activar els protocols dels centres cívics i vam fer una atenció personalitzada a persones més vulnerables que no segueixen les xarxes socials per explicar-los en tot moment què estava passant”.

 

Estudi de la qualitat de l’aire

Un altre dels punts que es van tractar ahir és l’estudi de la qualitat de l’aire que encarregarà l’Ajuntament. “L’estudi de la qualitat de l’aire, fins fa un any, era impensable que l’Ajuntament de Tarragona el fes. Ara és una tasca de responsabilitat, que volem que sigui nostra, volem saber quin és l’aire que respirem, amb criteris independents i científics”.

 

Per la seva part, el conseller Xavier Puig va afegir que “l’estudi és necessari per saber què respirem i perquè la indústria sàpiga que l’estem fiscalitzant. Si ens ha servit d’alguna cosa aquest accident és per veure quines eren les costures dels protocols, i hem vist que té moltes carències i limitacions. És molt diferent un simulacre que una situació real. La gent ha de tenir una informació a la qual agafar-se”. La informació tranquil·litza, quan se sap què s’ha de fer i quan se sap que s’està treballant en l’emergència. És una manera de combatre els bulos, fake news”, va concloure.

 

Una altra de les preocupacions que van manifestar els representants veïnals reunits ahir pel consistori és les mercaderes perilloses que circulen per la zona. En aquest sentit, van reclamar celeritat i més informació mentre no sigui possible que les mercaderies es desplacin per l’interior”.

 

Compromís de l’alcalde després de la reunió amb el conseller Buch

Aquesta reunió d’ahir amb els representants veïnals va sorgir després de la reunió dels alcaldes del territori i els sindicats del sector químic amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, el passat 14 de febrer. Una reunió on des d’Interior es va interpel·lar a tots els ajuntaments del territori per decidir quan han de sonar les sirenes.