Confirmat el primer cas de coronavirus a Catalunya

Es tracta d’una noia que va tornar d’Itàlia el 22 de febrer

Per . Actualitzat el

Es tracta d’una pacient que ha donat positiu a Barcelona i havia viatjat en els últims dies al nord d’Itàlia. El Centre Nacional de Microbiologia realitzarà la prova de confirmació en les pròximes hores. També han informat que n’estan analitzant vuit més.

Joan Guix, secretari de Salut Pública, ha explicat que «no és un èbola, és una malaltia amb un 80% de casos lleus». Guix recorda que la grip estacional és molt més greu que el coronavirus: «La grip estacional és molt més greu. A Catalunya n’hem tingut 434 casos greus amb hospitalització i 41 morts. No banalitzem el Covid-19, però situem-lo en la magnitud que toca». Guix explica que «l’objectiu és la contenció. L’objectiu ideal seria poder erradicar el virus. Té una alta contagiositat però no una alta gravetat». A tall de comparació, el responsable de Salut Pública, ha comparat la psicosis de la població amb la que es va produir amb la grip A: «Avui en dia el virus de la grip A conviu amb la resta virus de la grip estacional. Justament això és el que no volem que passi amb el coronavirus perquè el volem eradicar».

Assumpta Ricard, gerent de Processos Integrals de Salut del Servei Català de Salut, admet que «és una situació nova, però volem traslladar un missatge de tranquil·litat». Ricard explica que «ja tenim un sistema de comunicació amb els serveis d’urgències». La responsable del Servei Català de Salut explica que cada dimecres s’està duent a terme una videoconferència per gestionar la situació.

Ricard fa una crida a que «en cas de dubte, la ciutadania, abans d’anar a Urgències, que truqui el 061, i per telèfon fem cribatge».