Les exportacions tarragonines creixen un 3,4% el 2019 i assoleixen un nou rècord històric

Les vendes de Tarragona a l’exterior l’any 2019 sumen 8.786 milions d’euros

Per . Actualitzat el

Les exportacions tarragonines han registrat un creixement del 3,4% el 2019 i han assolit els 8.786 milions d’euros, la xifra més alta de la sèrie històrica, segons càlculs d’ACCIÓ en base el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Les vendes de Tarragona representen l’11,9% del total de les exportacions catalanes. Tarragona és, d’aquesta manera, la segona demarcació catalana més exportadora, per darrere de Barcelona.

La delegada d’ACCIÓ a Tarragona, Mònica Boquera, destaca que «Tarragona torna a ser la segona demarcació per volum d’exportacions al conjunt de Catalunya, fet que posa de manifest que les empreses del territori són conscients que per seguir creixent cal obrir-se al món». Boquera també posa en valor que «tot i que les exportacions tarragonines sovint venen molt marcades per les dinàmiques del sector químic, altres àmbits com l’alimentació també tenen un pes molt rellevant». Segons Boquera, «les pimes tarragonines estan treballant per consolidar les seves exportacions i la seva presència a altres països, principalment al mercat asiàtic i europeu».

Per sectors, el gruix del creixement de les exportacions tarragonines es concentra en el refinament de petroli (+24,1%), l’alimentació (+7,6%) i els productes informàtics i electrònics (+3,9%). Per àmbit geogràfic, les vendes de Tarragona a l’exterior han batut el rècord històric a Àsia (+28,2%) i Europa (+2,4%), a més de créixer a l’Amèrica del Nord (+2,4%).

Rècord històric al conjunt de les exportacions catalanes

El creixement de les vendes de Catalunya a l’exterior durant l’any 2019 el creixement de les vendes de Catalunya a l’exterior durant l’any 2019 (+3,1%) ha estat superior al de la mitjana de la zona euro (1,9%), al de l’Estat espanyol (1,8%) i al de països com França (2,9%), Itàlia (2,3%), o Alemanya (0,8%). D’altra banda, les exportacions catalanes de l’any 2019 representen el 25,5% del total d’exportacions de l’Estat espanyol.

En l’àmbit territorial, l’any 2019 les exportacions han augmentat a totes les demarcacions catalanes. Així, a Barcelona han arribat als 57.163,2 milions d’euros (+2,4%); a Tarragona, als 8.786 milions d’euros (+3,4%), i a Girona, 5.782,4 milions d’euros (+10,3%).